tisdag 9 november 2021

2 nya vintergröna häckväxter

Så är dom planterade till häck, de nya thujasorterna 'Dark Embers' och Thuja 'King of Brabant'. Nu återstår bara att de växer till sig på bredd och höjd. Med god omvårdnad och litet tur ska det börja likna en häck nångång i augusti-september nästa år. Få si då!

King of Brabant som solitärplanta har vi redan prövat i 5 säsonger börjandes från en liten planta.

Sorterna vi planterade idag den 7 november är som sagt Thuja occidentalis 'Dark Embers' och Thuja occidentalis 'King of Brabant', vilka vi redan haft som solitärväxter nu i 5 hela säsonger med bra resultat. Dessa båda sorter är från början framkorsade för just häckar så därför känns det rätt att också plantera dem här på vårt visningsområde så att våra kunder och besökare så småningom kan få sig en uppfattning om sorternas förträfflighet.

Thuja occ. 'Dark Embers' restplantor planterade till häck 8 november.

Thuja occ. 'King of Brabant' 8 november 2021 nyplanterad häck av restplantor

Thuja occ. 'Dark Embers'. Så här ser vår solitärplanta ut som stått i 5 säsonger nu.

King of Brabant

King of Brabant är en  upptäckt som en naturligt förekommande grenmutation av 'Brabant'  vilken sommaren 2008 växte på ett fält vid Wilfred Oltmanns plantskola  i Edewecht, Tyskland. Sorten är sedan 2017 skyddad (PBR). Sorten har inte bildat kottar under de första sex åren då man följde växten. Läs gärna mer om de olika egensakperna på engelska (US Patents).

Själva har vi haft sorten planterad hos oss sedan våren 2017 utan problem (solitärplantan på bilden) och vår absoluta bedömning hittills är att denna sort kommer att överta den vanliga Brabantens plats som häckplanta ganska snabbt.


Dark Embers


1998 upptäckte Jan Lescow (Tyskland i staden Bokholt-Hanredder,) Thujasorten 'Dark Embers'®, som särskilt sticker ut genom sitt intensiva mörkgröna blad och den ljusa bärnsten hos de unga skotten.

'Dark Embers'®  härstammar ursprungligen från den allmänt kända sorten Thuja occidentalis 'Smaragd', som i jämförelse har ett ljusgrönt utseende. Pyramidformen hos Thuja occidentalis 'Dark Embers'® liknar Thuja occidentalis 'Smaragd', men den är något smalare och mörkare. Med en årlig tillväxt på 15 cm är sorten en medelsnabbväxande växt och med ålder kan den bli cirka 7 meter hög.  


'Dark Embers'® skall ha bättre tolerans när det gäller jordar och solexponering och skall därför tåla vårvintersol bättre än ursprungssorten Smaragd. Hur det förhåller sig under lång tid är svårt att säga men under de 5 år vi har haft Dark Embers planterad (1 planta i full sol och en planta i halvskugga) har vi åtminstone inte haft prblem med vårvintersolen så sorten verkar riktigt lovande.

Mera om Thuja 'Dark Embers' hitttar du på engelska på den egna hemsidan: https://www.dark-embers.eu/ och här finns planterings- och skötseölråd likaså att ladda ner som pdf, https://www.dark-embers.eu/app/download/24343485/InstructionsPlantingCareDarkEmbers.pdf


Både thuja 'King of Brabant' och Thuja 'Dark Embers' passar utmärkt att beskära på önskad höjd och båda sorterna växer snabbt eftersom beskärningsbehovet uppstår främst när önskad höjd uppnås.



 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar