tisdag 2 november 2021

Prispolitik på växter

Inom partihandeln för växter har det länge nu under hösten ofta avviserats om rätt stora prisförhöjningar. Den definitiva spiken för höjningarna kom egentligen 1-4 september när ENA (European Nurserystock Association) höll årsmöte och gick igenom marknadsutsikterna. 

Just nu under hösten-vintern 2022 är bristen på fruktträd (bilden körsbär Sikkola) som störst för att 2022 kanske lätta upp en aning. Att producera träden ser dessvärre ut att bli ordentligt dyrare så vart priserna går efter att bristen är avhjälpt är svårt att sia om.
 

Då framkom nämligen att partipriserna på de flesta växter under sensommaren stigit med mellan 10-30% något som givetvis får verkningar också på minutpriserna om inte förr så inför vårsäsongen 2022.

Ännu värre är då det faktum att den brist på växter som vi kunde skönja redan hösten 2021 nu har slagit till med full kraft. På marknaden saknas nu enormt många kvalitér och sorter. 

Detta är i sig inte konstigt alls, eftersom efterfrågan på växter nu under coronapandemin stigit överallt i Europa och detta är en efterfrågeökning som ingen, absolut ingen, i plantskolebranschen kunde räkna ut eller ha på känn så sent som under vintern 2020-2021. Det var väl snarare tvärtom att många inpå denna vinter började befara att eventuella nedstängningar av samhällena skulle innebära att varorna inte skulle kunna fraktas till beställarna utan helt enkelt lämna att ruttna i lagren, något som då gjorde  plantskoleföretagare ännu mera försiktiga beträffande planerna för säsongens förökningar.

Eftersom många växter kräver både två, tre, fyra och ännu fler säsonger att få till önskad storlek så är det inte alls nån överraskning att tillgången just nu hösten 2022 är ännu knappare än för ett år sedan. För t.ex fruktträdens del har detta visat sig som att endast ca 20% av alla direkta order har kunnat reserveras!!!

Plantskolor som varit med länge räknar nu helt kallt att bristen syns ännu ett par, tre år och sedan kommer antagligen en tydlig överproduktion vilken eventuellt också förstärks extra mycket om Europas folk igen börjar satsa alla sina pengar på flygsemestrar till semesterparadisen. Hur mycket av de senaste prishöjningarna som då faller tillbaks beror väl främst på hur priserna på odlingsförnödenheterna utvecklar sig.

Prispolitik är alltid svårt att bedriva, men månne inte byggbranschen just nu är ett mycket varnande exempel hur det kan gå. Under sommaren 2021 avviserar nämligen alltfler byggföretag att projekten nu skjuts fram p.g.a skenande priser på byggmaterial. Om nu alla försöker hålla igen så mycket det bara går så kanske vi kan undvika samma sak inom växt- och trädgårdssektorn.

Inom prispolitik  finns det ytterligare aspekten att kostnadshöjningarna på odlingsmaterial måste beaktas. Oundvikliga material som löner, gödsel, el, jordsubstrat och krukor måste skaffas hur mycket det än stiger i pris. Gödsel vet alla att har stigit brant nu under hösten 2021, krukpriserna för säsongen 2022 har vi precis fått med den dystra läsningen att nivån är upp sisådär 55-117% (på just de krukor vi har standardiserat för)!!!

Det är därför som vi här på Wickmans Plantskola nu inför prisgenomgången för 2022 har som utgångspunkt att prishöjningarna på egna producerade växter inte ska få gå hur högt som helst, gårna skulle vi hålla oss till max 10-15%. Det borde gå om efterfrågan bibehålls, men lyckas det inte så är det oundvikligt med fler  prishöjningar mitt under säsong!!!

För en plantskolist i övre medelålder känns det nästan som under devalveringsivern på 60-70-80 talen, alltså se till att förnödenheterna finns hemma under tak för annars kanske du tvingas betala det dubbla.  Att jämföra med 1990-talets kris är alltså helt fel för då var det tvärtom, sköt du upp en anskaffning så kunde du antagligen räkna med en prisrabatt på ett antal procentenheter.

Detta gott folk är utsikterna, eller kanske insikterna, som vi i plantskolesektorn nu har att ställa oss till under kommande lågsäsong.

Trevlig höst och vinter

Plantskolisten

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar