söndag 23 januari 2022

Trädgårdstrender 2022

Nu när vi är en bit in på det nya året är känns det  lämpligt att blicka framåt på de trender och ideer som anses råda inom trädgård år 2022.

Trenderna för 2022 ska gärna vara snyggt och ätbart.
 

Samvaro i naturen

Det vi mött hittills i trendväg handlar mycket om en utökad samvaro i naturen, bla. då med odling av ätbara växter och skyddande grönska. Detta har vi märkt redan med pandemins intåg men trenden förstärks hela tiden och många anser nu att det kommer att stanna också efter pandemin.

Samvaro med eller i  naturen eller som flera uttrycker det Lust och längtan, kan man givetvis hitta genom att besöka nationalparker, naturområden, skogar och kommunala parker, men nu vill allt fler också ha sig mera och mera natur också nära inpå eget kvarter, egen tomt, terass eller balkong. Det här kallas då av trädgårdsnäringen för Grönskande stad.

Har man en mindre yta, typ trädgård, har många upptäckt att man kan efterlikna naturen genom att "odla i våning", alltså det som ofta kallas skogsträdgård. Här samplanterar man högre uppstammade småträd och buskar med halvhöga växter och perenner och längst ner har man då marktäckande växter, gärna kanske just ätliga som åkerbär, blåbär, smultron m.m. 

Och som sagt trenden som trädgårdsnäringen rubriksatt till Jorden vi ärvde, är att åtminstone några om inte flera ska ha ätliga frukter, bär eller andra växtdelar. Blommor och färska skott är sånt som experimenteras mycket med i trädgården just nu, t.ex sparris-, funkiaskott, hemerocallisknoppar m.m. Blomsafter av t.ex. fläderblom och just syren är intresanna saker att tillverka av egna växter.

Årets färg

Det är färgföretaget Pantone som årligen tillkännager årets färg. Det är den lilatonade färgen PANTONE 17-3938 Very Peri man valt till 2022 års färg.  

Översätter man till trädgården blir det då lila toner sådant som finns i syren, lavendel, iris, funkia ...

När man i blomsterspråket översätter lila så står det för "Jag önskar dig all lycka och välgång i livet". I blomsterspråket pratar man också om just syren som ska symbolisera glädje, romantik och ungdom, alltså precis det som ingår i trädgårdestrenderna 2022.

Att odla frukt och grönt är trendigt.

Uppstammade buskar med halvhöga i bakgrunden och marktäckare längst ner går helt i samklang med dagens trender. Här är det Närpes Stad som på ett enkelt vis "hänger" med i trenderna.


Grönskande stad är trendigt. Det visste tydligen också Närpes Stad som satsade stort på centrumparken strax före pandemin. Parken är en "livsnerv" för många i dessa tider.

Motion ut i naturen hör också till i dagens värld. Vargbergstrappan.

Fruktträd vill alla plantera och givetvis att plocka egen frukt på hösten är nåt av det bästa som finns. Odlingen startar nuförtiden redan med kurser i ympning och beskärning.


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar