söndag 9 januari 2022

Övervintring för perenner

Övervintring av perenner är lätt? Eller så är det svårt! Det som övervintrar hur bra som helst hos ena trädgårdsägaren har kanske grannen en bit bort prövat tiotals gånger utan att lyckas. Vad är skillnaden?

Geranium x cantabrigiense 'Biokovo' planterad på en "hopplös" plats där snö, vatten och is bildas från taket i många omgångar under vintern, men växten klarar sig hur bra som helst. Geranium cantabrigiense sorterna är vi kanske en aning oense om beträffande Perennagruppens klassificering men det stora flertalet av de 1500 sorterna tycker vi är helt rätt klassificerade.

Perennaväxter har i princip aldrig omfattats av de normala växtzonerna och redan för flera tiotals år sedan gjorde vi här på plantskolan  faktiskt själva ett eget övervintrings kodsystem för perenner.

Vi vet ju att andra också, både i Finland och övriga nordliga länder, har gjort olika klassificeringar, vilka i stort sett utgått ifrån samma kriterier som hos oss, nämligen hur mycket svängningar i fukt/frost respektive perenn tål under vintervilan.

Vårt klassificeringssystem tyckte vi bra om när det gjordes, men som alla system så ska de kontinuerligt uppdateras, vilket kräver tidsresurser. Tid är något som försvinner i en hiskelig takt i en plantskola så därför åldras listor och system snabbt när ingen hinner med tilläggen och uppdateringarna.

Nu har en grupp odlare, perennagruppen i Sverige, hösten 2020/vintern 2021 gjort en liknande klassificering (eller dom förnyade väl sin tidigare) och eftersom man är flera som drar sitt strå till stacken här, så har man lyckats få till en lista på hela 1500 olika perenner, nåt som vi verkligen håller upp tummen för  👍.

Vår i tiderna gjorda klassificering var numerisk gjord från svåraste perenn (1) till lättaste (6). Perennagruppens klassificering är såtillvida riktigt bra att man för varje nivå har två indelningar, en för perenner som kräver mera väldränerat (*) och en för såna som klarar varierande fukt. 

Också grupperingen med bokstäver från A till D är måhända bättre eftersom den är svårare att blanda med vedartade växters härdighetszoner, vilka anges med numeriska siffror (oftast då romerska men man ser väldigt ofta också vanliga, arabiska, siffror).

Perennagruppens lista finns dels i  pdf-form men också en lista i excel-form finns på gruppens hemsida.

Grupperingen är:

Växten är tålig och övervintrar bra.

A   = Övervintrar pålitligt
A* = Övervintrar pålitligt på väldränerat läge

Växten övervintrar oftast bra på rätt växtplats.

B   = Övervintrar vanligtvis
B* = Övervintrar vanligtvis på väldränerat läge

Växten är känslig för olika vinterväder.

C   = Övervintrar ibland
C* = Övervintrar ibland på väldränerat läge

Växten klarar normalt inte en svensk vinter.

D  = Övervintrar inte

I praktiken är det fortfarande 6 nivåer eftersom vi inte hittade en enda perenn i klass D. Givetvis vill ingen odla sånt som man kommit fram till att inte överlever så det är ingen överrakning att växter i klass D  saknas.

Om vi så småningom övergår till den förnyade A till D listan får vi pröva så småningom, men onekligen ser den överskådlig ut.

******

Vill du läsa mer om Perennagruppens arbete så finns deras hemsida/blogg här:

http://www.perennagruppen.com/gem/default.aspx?pageNr=180

Det finns också en blogg gjord av fyra perennaentusiaster/producenter här:

https://perenner.se/overvintringsbokstaver-for-perenner/

och givetvis kan du sortera vår blogg på ordet perenner så ser du vad vi har för rubriker inom perenner (många marktäckarinlägg):

https://wickmansplantskola.blogspot.com/search?q=Perenner

eller ta etikett "Perenner":

https://wickmansplantskola.blogspot.com/search/label/Perenner

******

Och här litet extra egna bilder för att åskådliggöra litet av perennernas övervintringsproblematik

Geranium cinereum 'Ballerina' (skrivs ofta enbart Geranium 'Ballerina') är klassificerad som A* vilket enligt oss är helt riktigt eftersom den i princip övervintrar hur bra som helst men genast marken är en aning mindre väldränerad så har den stora övervintringsproblem. Om vi jämför Ballerina med sorten Biokovo (som enligt oss borde ha beteckningen A) så måste vi övervintra Ballerinan i plasttunnel medan Biokovon kan stå ute i princip på vilka platser som helst (se bilden uppe där vi haft Biokovo i ca 20 år där is/snö/vatten bildas från takets snömängder konstant under vintrarna). Om nävan Biokovo kan du läsa mer i ett inlägg från julen 2021.

Grässorter är som vackrast under senhöst-vinter men här är det stor skillnad hur sorterna klarar olika platser.

Perennaplantering i kruka har egna problem vintertid eftersom kanten hindrar vattnet att rinna av när jordklumpen är helt igenomfrusen. Ett bra sätt att "fixa" detta kan vara att helt resolut sätta krukan på sidan över vintern.

Täckning med plast för att hindra extra fukt till krukorna är ett sätt att fixa problemet i plantskolor. Nackdelen med detta är då att olika gnagare har "julafton" hela vintern under plasten. Ligger man i kusttrakter kan det dessutom vara svårt att tynga plasten så att den inte flyger iväg i de otaliga vinterstormar som nuförtiden råder.

Fröställningar på perennaväxter har sin egen charm under vintern.

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar