torsdag 28 april 2022

Nyheterna 2022

Persika finns i vår med både äldre sorter och en nyhet.

Nyhetslistan för 2022 nu med några inköpta sorter vi länge haft ögonen på. Många av sorterna strävar vi till att få på skilda inlägg så snart vi har egna bilder.

Frukt och bär


Körsbär Carmen Jewel

Carmin Jewel har röda goda bär (bilden ett annat liknande körsbär)


BUSKE KÖRSBÄR. En självpollinerande körsbärssort från Kanada som är resistent mot sjukdomar och mycket frostbeständig. Trädet är lågväxande, dekorativt, med en kompakt krona och kravlös till växtplatsen. Frukterna är svartröda, medelstora och behagliga i smaken. Frukter används på många sätt, både inom industrin och i kulinariska - högt värderade frukter i sylt och pajer.

Buskform som inte ska växa högre än ca 2 meter.

Sorten har hos andra odlats en tid  också i zon IV-V så vi bedömer att denna har bra övervintringspotentional.

Prunus avium 'Dönisseni Kollane'

Dönissens gula liknar Viljands söta (bilden)

Den guloranga bigarå-körsbäret som kanske inte i alla avseenden är det härdigaste men å andra sidan har vi haft mycket bra erfarenhet av en annan av gul-orange sort. Och så är det ju fördelen med färgen som fåglarna inte är så snabba på.

Det förmodas att sorten framkommit i Gruben i Tyskland. Känd i Danmark sedan 1920. Hör till de sötkörsbärssorterna med svagare växtsätt. Blommar sent på säsongen. Är en sund sort. Frukten kan dock spricka i fuktigt väder. Bäret är litet till mellanstort, formen är avrundad hjärtform, lite tilltrykt vid stjälken. Den gulgröna grundfärgen blir vitgul och senare bärnstensgul. Frukter i starkt solsken kan ha en lätt orangegul ton, men frukten är utan täckfärg. Skalet är blankt och skinande, tjockt och segt. Köttet är vitgult med framträndande ådror. Det är fast och har ofärgad saft i rikliga mängder. Smaken är söt, lite bitter. Mognar sent på säsongen och håller sig länge på trädet. Bör hänga tills den är mogen, annars är den dålig i kvaliteten. Zon Finland, zon II, på Gisela stam troligen bättre (zon får utvisa sig när vi prövat).


Persiko- och aprikosträd

Prunus persica 'Maira'

Bilden är länkad från Lettlands Botaniska trädgård, Salapils.


Persikasort av lettiskt ursprung, som anses vara av de härdigaste i estniskt klimat. Sorten introducerad1973 från en korsning (
Ziemeļu pesiku x Kijevas vasagro) av Viktors Vārna vid LU Botāniskais dārzs.

Frukterna är medelstora, med en grundläggande gul färg och fina rödaktiga solfläckar. Denna persika har en honungsliknande smak, som är kryddad med en behaglig bitter nyans. Förutom färsk konsumtion, används frukten som kompott, saft eller sylt.

Frukterna mognar tidigt  - i slutet av juli, början av augusti (växthus). Medelvikten på frukten är 80-100 g. 

Vi dristar inte oss i detta skede att gisssa på nån zon eftersom vi i alla fall rekommenderar persikosorterna för växthus, eventuellt på riktigt gynnsam läplats utomhus. Uppgifter om att just Maira klarat sig bra i enkla växthus långt upp i Finland har vi i alla fall stött på då och då.

Persika. Bilden är sorten Dneprovski men Maira är likadan, kanske en aning rödare.

Enligt en del källor* skall Maira vara synonym med sorten Riga. Hur det förhåller sig med den saken vill vi låta vara osvuret, men helt klart är att många persikor som säljs som Riga är troligen just Maira. 

*Trädgårdstrollet, Marthaförbundet (Robin Melander/Överby trädgårdsbutik) + en del finska plantbutiker/plantskolor.

Aprikos 'Tiina'


'Tiina' är en estnisk aprikossort. Trädet är kraftigt. 'Tiina' är en självpollinerad sort. Frukterna mognar efter mitten av augusti. De franskgula frukterna av sort o är under medelstorlek, ca. Väger 20 g och mäter 35 mm. Fruktköttet är orange, mjukt, saftigt och sött. Stenen lossnar lätt.

Aprikosträdet 'Tiina' behöver en solig, varm och vindtät växtplats och/eller vinterskydd. Sorten trivs i färsk men vattengenomsläpplig, sandig matjord. Efter att trädet rotat sig ordentligt tål aprikosträdet korta torrperioder. Det rekommenderas att plantera plantan på en lätt upphöjd bänk för bra dränering. Sortens motståndskraft mot sjukdomar är god.

Zon (-) plantera mycket skyddat eller helst i vinterskydd
Ph-rekommendation: 6-7
Soligt och vindtätt ställe

 

Äppelträd 

Pelaräpple, Malus dom. 'Elina'

Pelaräpple Elina har rosa blomning med grönröda blad och röda halvstora frukter
 
Elina är ett nytt pelaräpple från försöksstationen i Dobele, Lettland. Rosafärgade blommor och lätt rödgröna blad gör detta lilla pelarträd extra tilldragande. Passar alltså för den lilla trädgården. I augusti-september får Elina  aromrika röda fina ätliga äpplen på ca 20 g. Härdighet ca zon III (Finland).  Läs mer om Elina här.
 

Äppelträdsplantor i andra storlekar än normal försäljningsstorlek

Malus olika sorter som 1 års småträd med kort förgrening. Träden klippta till ca 60-100 cm (begränsade partier av några sorter  för vår 2022 - och flera sorter kommer i aug 2022)

Fruktträd i normalstorlek som kommer i juli 2022

- Malus "Martti". Prydnadsäppel med starkt rosa blommor. Sorten är en fri pollinering genom frösådd  på 1980-talet av frukter från träd vid Borås simhall. Martti-moderträdet har övervintrat i 30-tal år i zon IV-V (Finland) så härdigheten är mycket god. Vi har förökat trädet med arbetsnamnet "Marttis boråsträd" därav citationstecknen kring sortnamnet. Mera om detta träd i skilt inlägg.

- Malus x 'Red Jade' (Malus × scheideckeri 'Red Jade')

- Malus purpurea 'Wabiscaw' . Bl.a på denna länk (finska) kan man läsa om Wabiscaw, https://turunpuut.fi/malus/malus-wabiscaw/2202/

- Malus domestica 'Polka', pelaräppel

- Malus domestica 'Bolero' , pelaräppel

- Malus domestica 'Antonovka 600gr'

- Malus domestica 'Teutarin kuulas' (höstsort med gröngula äpplen)


- Prunus domestica MiTauLi, kinesisk plommonkorsning med stark växt.

- Fruktträd med FinE-varumärke (bl.a äppel Pirja, äppel Sandra, plommon flera sorter vilka vi redan haft tidigare, Jukkapäron). 

 

Fruktträd spön och träd, steg för steg

Sedan tillgången på fruktträd blev otillräcklig p.g.a covid-pandemin redan säsongen 2020 har vi utökat vår egen produktion (tillfälligt eller bestående får väl framtiden utvisa) att omfatta också många vanligare äppel-, päron-, plommonsorter. Dessa sorter  köpte vi tidigare  in, och gör fortfarande, när det finns några att köpa från kollegerna alltså, men som sagt nu kompletterar vi inköpen också med en växande egen produktion

Steg 1 är att erbjuda äppelträd av dessa som fruktspön:

Malus olika nya sorter som fruktspön (helt odlingspaket innehållande odl.tillbehör som bambu, gnagskydd, odlingsråd mm.), bland annat finns sorter som Borgovskoje, Norland, Uslada, Petter, Sandra (FinE), Pirja (FinE), Talvikki, Jättemelba, Samo, Vinterkanel, Heta, Konsta, Pekka, Vuokko, Transparenthe Blanche, Raike, Röd Kanel, Gul Kanel, Höststrimling, Jaspi, Lavia, Gerby tidig. 

Plantor av sorter nämnda i steg 1 finns från slutet av juli i odlingspaket innehållande planta, gödsel, stödbambu, gnagspiral och skriftligt odlingsråd.

Steg 2 är helt normala fruktträdsplantor

De normalstora fruktträdsplantorna från egna produktionen finns i mindre mängd från hösten 2022 och ännu flera hösten 2023.


Bärväxter

Just nu är det också brist på många bärväxter så också de nya sorterna är mycket svåra att få tag på.

Några har vi ändå lyckats få med.

Björnbär, Rubus frut. 'Thornfree'

Det ska vara en taggläs sort men erfarenheten är att det nog så småningom när den blir äldre bildas krftiga grenar med några taggar. Sorten blommar i juli-augusti och skall helst planteras på dragfri varm plats eftersom bären mognar september-ktober.

Härdighet: Bör ev. böjas till marken vintertid och täckas med t.ex granris. Det brukar låta sig göras eftersom den också helst skall klippas på senhösten.

 

Allåkerbär i stor kruka

 


Vi har gjort en specialprodukt av allåkerbären för dig som vill plocka bär på t.ex terassen. Bären har vi odlat i stora 3L krukor vilka med fördel ger stor skörd med fina vackra bär. 

Vid skörd är det enkelt att lyfta krukan i vänlig plockhöjd och sen bara plocka loss bären. Den andra stora finessen är sedan att plantorna kan övervintra ute i krukan och du får alltså skörd om och om igen varje år.

Du gör härlig sylt av bären!

Plantorna vi har för denna produkt är flera år äldre än normalstorlek i 9 cm  (ca 0,55L) kruka och de ger följaktligen skörd redan första säsongen.


Andra växter


Dvärgberberis-sorter




Dvärgberberisarna kommer i snabb takt i allt fler nyanser. Bilden är gula sorten Mria och röda Red Pillar.

 

De låga dvärgberberissorterna har blivit omåttligt populära i hela Europa och därför kommer det ständigt också nya "uppföljare". Här några nya vi plockat med oss inför nästa säsong:

- Berberis thunb. Red Tower': Kompakt pelare med upprätt tillväxt. Blodröda blad och gula blommor bildar tillsammans en vacker kontrast. V-VI. Föredrar en solig växtplats, tolererar inte överdriven fukt. Opretentiös mot jord. Ny sort! ca 70 cm hög

- Berberis thunbergii 'Anna'
- Berberis thunbergii 'Concorde'
- Berberis thunbergii 'Evita'
- Berberis thunbergii 'Goldalita'
- Berberis thunbergii 'Golden Dream'
- Berberis thunbergii 'Golden Torch'
- Berberis thunbergii 'Red Tower'
- Berberis thunbergii 'Ruby Star'
- Berberis thunbergii 'Special Gold'
- Berberis thunbergii 'Yellow Tower'

Perenner

Perennasortimentet hos oss har utvidgats mycket på sista åren när vi gick in för att producera FinE-perenner. Därför håller vi nu igen litet på nyheterna i denna grupp. Trots detta har vi i alla fall en liten nyhet som kommer en bit in på våren när de omplanterade småplantorna vuxit till sig (ca juni-juli). 

Vi har nämligen upptäckt en självsådd från mossfloxen, Phlox subulata, vilken är en avkomling till den länge använda ljusröda sorten 'Maj'.

Denna nya mossflox har en nyans klarare och mera skinande rosa färg än sin föregångare. Vi har följt den nu några år och den verkar också ha en bra övervintringsförmåga.

Vi har som arbetsnamn kallat sorten, Phlox subulata 'Ida'.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar