lördag 30 april 2022

Säsongens rariteter

Här tar vi fram en del av de rariteter vi gärna vill uppmärksamma dig på. Det är alltså såna som vi nu våren 2022 har lyft fram litet extra också i butiken. Scrolla igenom listan, kanske där finns nåt som just du har önskat dig eller vill pröva! Vi utökar listan kontinuerligt under säsongen vartefter vi får fram våra rariteter till butiken.

Rariteter finns f.ö. beskrivna litet överallt här på bloggen och flera av nedanstående texter är direkt "saxade" från andra inlägg, t.ex vår julkalender 2021 kallad Kjells bästa. Ta dig gärna en titt i den där finns 24 luckor med finfina rariteter.


Silvergran 'Edith' 

 

Den här granen har vi nu redan haft i sortimentet under flera säsonger. Den återfinns alltså litet här och var på vår blogg, bl.a i ett alldeles eget inlägg från november 2020, men trots det är det en så bra växt att den förtjänar att uppmärksammas igen.

Denna färbättrade silvergran växer mycket jämnare än alla sina föregångare. Den har dessutom en konstant blå färg - också på fjolårsbarren. Den är påympad på en vanlig blågran vilket gör att varenda exemplar växer likadant om växtförhållandena är lika.

...och, den är superhärdig! Klarar alla våra vintrar. Köp en Picea pungens 'Edith' om du tänkt dig en litet större blåsilverfärgad gran!


Tomppa dvärggran

Picea abies Tomppa i vår visningsträdgård
Tomppa dvärggranen (Picea abies 'Tomppa') är en annan gran som också klarar sig mer eller mindre i alla väder. Denna minigran som blir litet drygt halvmetern under de första 12-15 åren av sitt liv är faktiskt stenpartiälskarens favorit. 

Tomppagranen,  är nära släkt med vår vanliga skogsgran (Picea abies) och det är väl därför den är så härdig. Tillväxten per år är minimal endast ca 2-6 cm. Den blir oftast konisk i formen och den kan faktiskt klippas precis som vanlig gran ifall man vill ha en riktigt jämn konform.

Köp en Tomppa gran om du behöver en riktigt låg barrväxt!

Tomppagran i Centrumparken, Närpes

Pinus mugo 'Varella'



Mera barrväxter hittar vi bl.a i julkalendern 2021 där vi i lucka 2 beskrivit den låga dvärgtallen Varella. 

Vi skriver "min favorit tack vare det runda växtsättet och det faktum att sorten inte behöver beskäras i årsskotten överhuvudtaget. De gröna långa fina täckande barren gör förstås också sitt till att den faller mig i smaken."

Läs mera om Varellan i kalendern, lucka 2!

Köp en Varella tall om du vill ha en låg rund tall!


NYHET-UUTUUS,  Pelaräpple, Malus domestica 'Elina'

Pelaräpple Elina har rosa blomning med grönröda blad och röda halvstora frukter
 
Elina är ett nytt pelaräpple från försöksstationen i Dobele, Lettland. Rosafärgade blommor och lätt rödgröna blad gör detta lilla pelarträd extra tilldragande. Passar alltså för den lilla trädgården. I augusti-september får Elina  aromrika röda fina ätliga äpplen på ca 20 g. Härdighet ca zon III (Finland).  Läs mer om Elina här.
 
Skaffa dig en intressant och vacker nyhet nu - köp ett Elina-träd!

Dvärgberberis

 

Orangegul höstfärg i oktober 2020. Bilden från julkalendern lucka 11/2021

Barrväxter ger bra färg på senhöst och vinter, men under solvarma dagar vill man också ha färgklickar och då är de nyare dvärgberberisarna nästan ett måste.

Dessa växter kommer fler o fler för varje år och planterade på rätt plats och i rätt jord tycks de flesta sorter klara sig riktigt bra.

På bilden har vi höstfärg med sorten Maria tillsammans med en röd pelarformad sort.

Flera sorter finns med bilder på detta inlägg!

Kom in till butiken och välj dig en färggrann rabatt!

 

Kanadensiska låga rosor

(texten kommer ca 15 maj när vi har fram rosorna)

Allåkerbär i lättplockad form

(texten kommer till ca morsdag när vi säkert har fram växterna i stor kruka)



Ett annat tips att hitta info om nån växt är att gå till etiketterna under rubriken "latinska namn" (till vänster på desktop-modell)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar