söndag 16 oktober 2022

Pelaräpplet 'Punainen Helminauha'

Att översätta sortnamn ska man egentligen inte göra. Ibland känns det dock nödvändigt eftersom sortnamnet som givits en växt helt enkelt beskriver själva sorten. 

Pelaräpplen som säljs är oftast två-åriga och har stadig tjock stam där man ofta får den första frukent en till två säsonger efter plantering.

Det ryska pelaräpplet (колоновидная = pelar) "Московское ожерелье" (uttalas nånting i stil med Moskovskoje ascherelje) är just ett sånt fall.

På finskt håll har detta pelaräpple rätt snabbt fått namnet 'Punainen helminauha'. Det blir väl ungefär det röda pärlhalsbandet om vi gör en  översättning därifrån. 

Översätter vi från ryska namnet till svenska skulle jag påstå att Moskvas pärlhalsband skulle ligga rätt nära. Ska man då ha in sortegenskapen blir det ungefär som en av våra partikunder i Sverige skriver:  - Frukternas placering kan liknas vid röda pärlor i ett pärlhalsband och översatt betyder namnet just "rött pärlhalsband".

Ska man få in allt med fruktplacering, färg och form + ursprung i sortnamnet så blir det "Moskavs röda pärlhalsband". Det här är helt tydligt ett alldeles för långt och krångligt namn så nu gäller det snarast att få till en användbar namnversion på svenska. 

Sista utvägen för översättningen blir  att låta allas vår  Google Translate översätta och då blir det kort och konsist "Moskvas halsband".

Vad månne slutresultatet i den praktiska handeln blir återstår att se, under tiden kör vi med den finska versionen här i Finland. 

Sortegenskaper för pelaräpplet 'Punainen helminauha'

Detta är en sen höstsort eller som många utrycker det tidig vintersort. 

Rysk korsning (Mikhail Vitalievich Kachalkin) med utgångsmaterial från kanadensiska 'Wijzik McIntosch' korsade med ryskt material. Exakta årtal har inte hittats (via google)  men troligen börjat användas från sent 90-tal eller millenieskiftet.

Sorten har bra resistens mot sjukdomar och skadedjur, inklusive skorv. Bra vinterhärdighet (-42 C anges) men som yngre planta skall den skyddas, särskilt vid snöytan.

Ympad på rätt grundstam (dvärgstam ska det vara) skall sorten producera 6-10 kg frukt  redan 4-5 år efter plantering.

Övrigt:  Sorten har redan många namn, t.ex "X-2" var korsningens ursprungliga arbetsnamn.

Bild på trädet kommer när vi får sådant från egen försöksodling. Under tiden kan man antingen googla  på t.ex. "яблоня Московское Ожерелье" eller försöka då med finska "Malus punainen helminauha"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar