söndag 6 november 2022

Malus domestica 'Vuokko' - Sommaräpplet Vuokko

Sommaräpple Vuokko

 Ibland blir det förbättringar också inom fruktsortimentet. Äppelsorten Vuokko som kom på marknaden redan 1999 är just en sådan sak.

Vuokko är en utomordentlig ersättare till den mera svampkänsliga och svårlagrade Transparenthe Blanche. Vuokka har något hårdare skal och angrips därför inte lika snabbt av rönnbärsmal med åtföljande skada och fruktröteangrepp. Riktigt besvärliga år som sommaren 2022 vill vi förstås inte påstå att ens Vuokko klarade sig helskinnade från angrepp, men nåt slags äppel kom det i alla fall.

Vuokko som är en korsning från Melba x Huvitus är en finsk korsning från Luke (då 1999 hette dom Maatalouden Tutkimuskeskus - MTT).

Äpplet är medelstort till stort, ljusgul till lätt rodnat. Smaken lätt sötsyrlig och god med ett saftigt och mört fruktkött.

För att vara en sommarsort har äpplet riktigt bra lagringsegenskaper och just därför har man rekommenderat Vuokko som ersättande sort till Transparenthe Blanche i komersiell odling. 

De Vuokko äppelträd vi nu har planterade hos oss på plantskolan i Närpes planterades år 2008, men redan innan det hade vi ett träd på annan plats. Några vinterskador har vi inte sett hos oss och enligt allmän klassificering skall Vuokko också klara minst zon III(-IV) (Finland) eller ca zon V(-VI) (Sverige).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar