Skorvresistenta höstäpplet Solnyshko |
Äppelträd vill väl alla ha. Varför då inte satsa på sorter som har större motståndskraft mot skorvsvampen?
Malus domestica, Äppelträd
I tempererade zoner där man har regn under försommaren finns en överhängande risk för svampen Venturia inaequalis vilken är orsaken till det vi i dagligt tal kallar äppelskorv. För att skydda träden mot skorv behövs i vanliga fall en hel del besprutning med svampmedel, men det finns faktiskt träd som har inbyggt försvar mot svampen, sk. Vf-gen, vilken hittades redan lång tid tillbaks i korsningar från vilda Malus floribunda träd.
Äppelskorv börjar oftast på bladen men sprider sig också vid svårare angrepp till frukt med påföljande mörka fläckar. Skorv är också rätt ofta inkörsport till andra svampangrepp som t.ex. fruktmögel-monilia. |
Att avla fram nya äppelsorter är dock nåt som är minst sagt tidsödande, speciellt när man strävar till att få högkvalitativa frukter med möjligast fina egenskaper.
Därför har det också tagit modiga 100 år från att man gjorde de första korsningarna (1926) i vilka man senare fann (1953-1966) denna gen till att man idag faktiskt har en del komersiella sorter som innehåller genen. Under 1970-1980-talen var forskningsprogrammen många där man så att säga strävade till att få med denna Vf-gen (förkortning från Venturia floribunda) från ursprungsträdet benämnt Malus floribunda 821.
1992 skall det ha funnits 48 namngivna sorter med Vf-genen och 2012 var antalet redan över 80 st. Det stora flertalet av sorterna är dock inte anpassade till våra klimat men några få finns lyckligtvis.
Du som vill fördjupa dig mera i årtal och forskning kan googla på Vf-gene eller länka dig till den text vi använde för årtalen (Vf scab resistance of Malus, February2011, Trees 26(1):95-108).
Sorter i Finland med Vf-gen
Som jag redan nämnde så är stora flertalet av sorterna med Vf-genen såna som inte passar vårt klimat, men några finns. Zon-angivelser är finsk zon (för svensk zon plussa på 1 till 2 zoner). Man ska kanske också minnas att många av sorterna är oprövade i kallare zoner och kan mycket väl gå att odla i nån zon högre. För de sorter som har lång mognadstid kan det vara skäl att tänka på att de inte alltid hinner mogna så pass att de kan skördas i zoner med kort växtperiod.
Listan har vi gjort utgående från Fruticetum äppellista 2022 och vi garanterar givetvis inte att den skulle vara fullkomligt heltäckande. Afrodite och Solnyschko är enda som vi nu saluför och då gäller det bra att få tag på flera. Jubiljar planterade vi för flera år sedan men tyvärr så försvann det vid ett sorkangrepp och vi fick aldrig tag på nytt träd då.
För mera beskrivningar av de olika sorterna hänvisar vi direkt till Fruticetum äppellista.Där finns också bild på många av sorterna.
- Aape (I-III(IV))
- Afrodite (I-III)
- Bolotovskoje (I-III)
- Dace (I-III)
- Imant (I-II)
- Imrus (I-III)
- Jablotshnyj Spas (Omenan pelastus) (I-?)
- Jubiley Moskvy (I-III)
- Jubiljar (I-III)
- Kandil Orlovskij (I-IV)
- Kurnakovskoje (I-II)
- Kymppitonni ( I-III?)
- Marat Busurin (I-III)
- Orlovskoje Polesje (I-II)
- Pervinka (I-III)
- Raika (Rajka) (I), Tjeckien
- Red Fre (I-II), Usa
- Rozhdestvenskoje (Jouluinen) (I-II)
- Start (I-II)
- Strojevskoje (I-II)
- Solnyschko (I-IV)
- Venjaminovskoje (I-II)
- Zarjanka (I-II?), höstsort
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar