söndag 26 november 2023

Äpplet Åkerö - Malus domestica 'Åkerö'

Åkerö är en riktigt gammal Sörmlands äppelsort. Somliga säger att dess historia går tillbaks ända till 1600-talet, andra är litet moderatare och pratar om 1700-tal. Hur som haver, det gamla moderträdet finns faktiskt kvar på Åkerö gård i Sörmland Sverige.

Vårat moderträd har vi inte fått direkt från Sörmland, så ibland är man en aning i undran vilken mutation av åkerö man riktigt har. Här på plantskolan har vi moderträdet som är planterat för ca 20 år sedan. Växer fint, men eftersom det finns otaliga spots (mutationer) av Åkerö så undrar man givetvis vilken man har?

Den gamla Åkerö-sorten (med ursprung från ca 1600-1700-tal) finns nämligen  i en uppsjö av mutationer, t.ex Röd åkerö, Vit Åkerö, Åkerö Hassel, Tegelröd Åkerö... På 300 år hinner det faktiskt komma många mutationer.

På Åkerö gårds hemsida finns en mycket liten bild på Åkerö äpplen. Jämför vi våra med just den så skulle jag säga att dom inte till färgen är lika. Nu kan det förstås vara så att själva äpplena kan få olika färg beroende på hur mycket sol de får - ju mera sol desto rödare är det normala.

Våra Åkerö äpplen får relativt mycket sol åtminstone på trädets sydsida. På nordsidan är det mörkare eftersom det också finns andra träd rätt nära på just nordsidan.

2013 ser Åkerö ut nästan som ursprungsträdets

2014 (tidigt foto 28 augusti) passligt ljust tegelröd

2018, 1 oktober kanske ? på skuggsidan

2019 har fått färg igen


2023 i oktober, några färg andra färglösa, visst det var en regnig sensommar-höst


det var det absolut rödaste denna höst


2023 efter lagring i ca 5-6 veckor. några av äpplena har en del färg andra nästan helt färglösa


Vi stannar nog för att det fortfarande är bara "vanlig" Åkerö.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar