fredag 10 november 2023

Fruktträd på dvärggrundstammar

 

Eftersom många av våra kunder efterfrågar fruktträd som inte blir jättehöga har vi börjat tillhandahålla en del fruktträd på dvärgväxande grundstammar.

Moskvas Halsband som är ett pelaräpple med stora frukter bör ympas på en dvärgväxande stam, t.ex P60.

 Dvärggrundstam i sig är ingen nyhet såhär odlingsmässigt  men det nya är att utvecklingen gått mot allt bättre och härdigare dvärggrundstamssorter. Detta gäller såväl äppel, päron som plommon.

Äppel

Det fanns länge i stort sett bara de engelska MM-grundstammarna och så de ryska B9 som dvärgstammar. MM har dålig vinterhärdighet och B9 är endast avsedd till yrkesodling eftersom träden behöver stöd och bevattning hela tiden.

På äppelsidan har man nu också mera norröver, alltså i kallare klimat, experimenterat med polska P60 grundstammen och kommit fram till att den har lika bra härdighet som B9 stammen. P60 är något mera kraftig än B9 och det gör att träd ympade på P60 kan klara sig utan stöd när de etablerat sig ordentligt.

P60 grundstammen gör att träden invintrar tidigare än normala fröstammar och det ger också en extra fördel eftersom äppelsorter som normalt kan vara känsliga för vinterköld ofta har något bättre vinterhärdighet på sådana stammar (gäller också yrkesodlarstammen B9).

MTT5 grundstammen är en finsk grundstam med ungefär samma tillväxt som P60. Vi använder dock inte just  MTT5 eftersom den inte är allmänt odlad av grundstamsplantskolorna.

 

några olika äppelgrundstammars tillväxtegenskaper


Säsongen 2024 finns en del sorter på P60 och vi gör kontinuerligt till för varje år.

För dig som vill odla några träd uppbundna "på rad" är det  också fullt möjligt att reservera B9-spöträd för höstplantering. Kom då ihåg att bevattningen skall vara ordnad och stöd i form av lina är bäst.


Päron

Pärongrundstammar i dvärgformat har länge varit endast kvitten, vilka inte har en sådan härdighet att det kunnat användas i våra nordliga trakter.

I mitten av 1990-talet kom tyskarna med Pyrodwarf stammen vilken så småningom har blivit erkänd som mera användbar i just nordliga förhållanden.

Hur väl den passar är ännu tidigt att säga men de egenskaper den tillskrivs ger vid handen att den nog borde vara flera zoner bättre än kvitten.

 

Körsbär

Gisela5 är den grundstam som visat sig vara både härdigare och lägre än normala stammar som fågelbär (Prunus avium). 50% lägre säger anvisningarna.

Gisela 5 är vid detta laget bra utprovad i våra trakter. Ger träd från 2,5 meter att jämföra med ympningar på fågelbär som ger träd från 6-8 meter.

 

Plommon

Pixy och Wavit® är stammar som ger låga plommonträd. 

Pixy ska ge träd från ca 2,5 m och rekommenderas bl.a för kolumnformade träd.

På plommonsidan prövar visom bäst också nån egen stam men det är alltid långtidsjobb att få fram odlingsfakta så framtiden får utvisa hur det går här.

 

 


 

2 kommentarer:

  1. A brilliant read! Your post is both insightful and well-crafted. Appreciate you sharing your valuable perspective.

    SvaraRadera
  2. Thoroughly enjoyed your post! Your perspective is refreshing. Keep up the great work and write more!

    SvaraRadera