måndag 20 november 2023

Bjud.fi november 2023


... och litet om Black Week.

Bjud.fi-höstauktionen infaller närapå samtidigt som årets Black Week. Då passar det sig bra att presentera både de högkvalitativa Bjud-paketen och samtidigt länka till de relativt mycket billigare växterna som ingår i vår Black Week försäljning. 

Tiderna först

- Årets BlackFriday är 24.11. Gör att Black Week inklusive Cyber Monday är från 20 - 27.11

- Höstens Bjud.fi auktion är från 21-28.11 med det viktiga avslutet tisdag 28.11 kl 20.00

 

I både Black Week och Bjud.fi har vi här från plantskolan samlat olika växtpaket. 

I Black-paketen är det växter som  nu i höst i samband med sorteringen visat sig att de inte riktigt passar in varken som dåliga (för kompost) eller riktigt sådär fullgod extra kvalitet. De är därför superbilliga men fortfarande fullt växtkraftiga och de har givetvis samma växtgaranti som alla våra växter.

I Bjud.fi-paketen är det alltid det allra bästa vi tar med eftersom det här är platsen där man får extra bra synlighet för sina varor. Att du som köparen sen högst antagligen kommer dig till ett bra auktionspris är något som vi inte lider det minsta av eftersom vi får HSS-annonsutrymme för fulla paketbeloppet när vårsäsongen är här.

Info om paketen

Närmare info om Black paketen finns i skilt inlägg.

Närmare info om de nedan uppräknade Bjud-paketen länkar till HSS-Medias Bjud.fi sida, där vi försett paketen med den mesta viktiga infon. Det finns dock några extra tips det kan vara bra att känna till och de kommer här nedan.


Bjud.fi paketens extra info


Du minns väl att vi vinterlagrar allt för dig tills vårsäsongen är här i början av maj 2024 - helt gratis!

För dig som första gången vill vinna bud på auktionen rekommenderar vi att du läser några av våra tidigare inlägg om hur du kan gå tillväga för att vinna till passligt pris. Läs här eller längst ner på detta inlägg där vi klistrat in de nödvändigaste tipsen.

Plantskolans Bjud paket har vi uppdelade i tre kategorier, Häckar, Plantera-paket och Välj själv-paket. Jämför gärna och kanske komplettera ditt objekt med nåt ur de andra rubrikerna!

Paketen i år är:

Rubrikerna, Häckar...

Våra egenproducerade häckplantor är  alla odlade i en 9 cm kruka (P9) vilken rymmer ca 0,6L jord. Plantorna är mycket säkra att använda och dessutom lätta att plantera. Med alla våra häckplantor medföljer en startgödsel för att du skall ha maximala chanser att lyckas.

Vi rekommenderar ytterligare att man sätter en barktäckning  för att hålla markfukten bland plantornas rötter OCH för att hindra fröogräs att gro och växa. Bark eller flis ingår dock inte  om det inte särskilt näms i paketet.  

Observera att om du har fleråriga rotogräs (t.ex kvickrot, brännässla, mjölkört, kirskål mm) så räcker inte en barktäckning till för att kväva gräsen, utan då behöver du antingen byta ut jorden eller så behövs en gedigen markduk där du planterar ner genom små hål. En sådan duk är t.ex Plantex Gold eller ännu stadigare Plantex Platinum markduk som kan täckas med bark. Plantex Gold/Platinum köper du bekvämt hos oss. Vi saluför också tallbark i lösvikt (bilsläp behövs).


olika häckpaket

Häckpaketen:

Häck Aronia 22 m

Läs mer om aronia: https://wickmansplantskola.blogspot.com/2017/09/aronia.html

Häck Bärtry 'Atut', 2L 15 m
Häck Julia Norrlandssyren 22 m


Häck Jörgen häckblåtry 22 m

Häck Kittilämåbär 22 m

Häck Lilly dvärpraktspirea 22 m

Häck Viking bäraronia 22 m

Läs mer om just Viking bäraronia här: https://wickmansplantskola.blogspot.com/2021/12/julkalender-2021-kjells-basta-lucka-19.html

Häck Scmidt måbär 22 m

Häck välj själv ca 30 m

Bland häckpaketen finns numera både Häck aronia och  Häck Vikingaronia. Vikingaronia är då klonförökade bäraronian 'Viking', FinE som ger den absolut bästa avkastningen och kvaliten med tanke på bär. Ta en titt på det!

Det finns då ytterligare ett häckpaket i gruppen Välj själv, och så kan du givetvis också kombinera häckpaket med "Välj växter fritt". Det kan vara bra att ha i åtanke om din häck behöver vara mer än 22 meter lång.

 

Rubrikerna, Plantera...

Plantera paketen


 

 

Plantera 4 vinrankor

Plantera superbären aronia, bärtry och saskaton

Plantera FinE Prydnadsäppel av sorten Rixi

Plantera 2 sötkörsbärsträd med Gisela5 grundstam 134€

Plantera 4 extra stora äppelträd 280€

Plantera 4 normalstora äppelträd

Plantera 4 unga 1-års äppelträd 130€

Plantera 2 pelaräppelträd 111€

Plantera grupp med rödbladig smällspirea på stam

Plantera 2 fina låga äppelsorter

Plantera 2 fina låga päronsorter 

I denna grupp har vi nu flera vinrankor och som är betydligt större än förut, alltså de ger skörd mycket fortare.

Vi har också satt in sötkörsbär (bigarå) ympade på dvärgstammen Gisela5, det här för att Gisela5 ger lägre träd med bättre vinterhärdighet. Bara fördelar alltså.

Plantera låga päronsorter och Plantera låga äppelträd är också nya paket, just för att det är frågan om dvärgstamsträd som ska bli låga och lätta att plocka efter några år. Här används då grundstam P60 vilken är något stadigare än yrkesodlarstammen B9 som kräver kontinuerligt stöd. P60-träden skall så småningom klara sig utan stöd.

Vi har ytterligare satt in paket med 4 äppelträd/paket. Alla 3 av dessa paket har exakt samma trädsorter MEN av olika ålder/storlek, därav olika pris.  OBS! här har länken i Bjud-texten blivit fel. Informationen det syftas på finns under denna länk.

Pelaräppelträd är nåt som kommit på senare år. Sorterna i detta paket pollinerar varandra och ger passligt stora äppel. Moskvas röda står sig länge också i lager medan Medoc nog ska ätas tidigare på hösten.


Välj själv paketen


Det här är då paketen för dig som vet du ska plantera men inte alls har koll på sorterna. Bjud på ett Välj själv-paket eller två så gör du valet i vår.

Välj häck själv ca 20 m 217€


Välj växter själv 200€

Välj äppelträd själv 141 €

och så finns det från grupp 1: Häck välj själv ca 30 m

I denna grupp finns de båda Välj Häck själv. De här kan det vara bra att kombinera med den häcksort ovan som du vill plantera, i alla fall om häcken blir längre än 22 m. Det kan också vara bra att gardera sig litet ifall nån annan absolut tänkt sig köpa just din häcksort.


 

******************************************

För oss är det faktiskt inte huvudsaken att nån nödvändigtvis betalar ett högt pris för de uppställda växtpaketen, utan här gäller det för det första att läsaren faktiskt ser och minns att vi finns

Givetvis är vi glada om en del paket hittar köpare också men vi får som sagt ut vårt butikspris (i form av annonsutrymme) även om det skulle bli lägsta reservationspris  du eller nån annan köper till. Detta sammantaget gör att vi  ställt upp med den bästa kvaliten som finns på plantskolan.


Tipsen inför auktionen!


Eftersom plantskolan har varit med på detta auktionsförfarande redan under flera år har vi givetvis också varit så pass nyfikna att vi stiftat närmare bekantskap med auktionen. Därför kan vi här också ge några tips hur man ska gå till väga för att vinna ett bud:

  1.  Starta det hela med att läsa in dig på önskade objekt. Här kan du behöva flera kvällar på dig att få dom allra bästa objekten utvalda. Samla objekten i auktionens samlingsverktyg.
  2. Vi föreslår sedan att du ratar alla objekt som faktiskt inte är högprioriterade. Vill du kan du givetvis redan nu ge ett "skambud" på dessa. Det kan ju faktiskt vara så att ingen annan budar på objektet och då vinner du budet med 50% av butikspris, bara att gratulera och ta emot.
  3. Men dom verkligt intressanta då. Räkna kallt med att andra också valt just dessa. Nu gäller det att hålla huvet kallt (och fingrarna varma) för det är ju dessa som du absolut vill vinna. I steg 3 ska du fundera riktigt noga vad ditt maxpris får bli för just detta objekt. Skriv ner summan antingen på papper eller på exceltabell.
  4. Reservera gått om tid på auktionens avslutningskväll, för det är först här som det börjar hända saker.
  5. Auktionen är uppbyggd på att man ska ge maskinen tillåtelse att själv höja budet upp till maxgränsen. Du får alltså vara hur snabb som helst men har du flera objekt du vill bjuda på så hinner du inte med om du inte utnyttjar den inbyggda höjningsfunktioen. Utnyttja den!
  6. Var alert de sista minuterna före auktionsstängning. Behöver du höja på ditt bud ska du göra det snabbt i slutet, de få minuter som objektet får tilläggstid försvinner snabbt när du prickar dig fram o tillbaks på skärmen.

 

Då är det bara att önska lycka till från vår sida då, och glöm för all del inte heller bort Black Week erbjudandena!

önskar

Wiplant teamet


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar