fredag 7 juni 2024

Närpes blomstrar hos Wickmans Plantskola

Lördagen den 8 juni bjuder vi in till 'Närpes blomstrar' evenemanget som arrangeras av NFF Närpes r.f. i samråd med VisitNärpes. Evenemanget är också samtidigt en del av Finlands byars riksomfattande evenemang.


(tässä voit googlen avulla lukea "googlesuomeksi") 

Hos oss kan du ta del av växter i alla skepnader. Vi berättar speciellt om en av årets trendväxter, prydnadsäppel, vilka från vår plantskola finns i ett 30-tal olika sorter-varianter.

Bl.a dessa tre växtsorter tillhör årets trendväxter. Prydnadsäppel, vinrankor och smällspireasorter. Det är helt klart att dessa ska ha en plats under Näärpes blomstar evenemanget.

Nu börjar bitarna falla på plats inför evenemanget, som vi igen bedömer bli ett livligt happening bara vädret står oss bi.

Program

  • På plantskolan förbereder vi oss som bäst att sätta samman information om alla våra olika prydnadsäppelträdssorter. Prydnadsäppelträd är nämligen utsedd till en av årets trendväxter av Taimistoviljelijät-Plantskoleodlarna r.f. så därför har vi valt dessa till årets Närpes blomstar "huvudsort". Vi kommer  nämligen att berätta  om de olika sorternas fördelar och  egenskaper under Närpes blomstrar dagen, så att du ska kunna välja just den sorten som passar dig och din tomt. Vi planerar att ha 1-2 kortare föreläsningstillfällen  där du också har möjlighet till förkortat printat material, alternativt länk till web-material. Föreläsningen på ca 15 minuter hålls klockan 11 och en andra omgång klockan 15 på eftermiddagen. OBS! under föreläsningstiden handhar våra duktiga sommarjobbare Clara och Beata hela försäljningen, så den som tänkt sig experthjälp av ägaren, Kjell, får vackert vänta tills föreläsningen är avklarad - kanske helt enkelt bäst att delta? Mellan föreläsningarna berättar vi givetvis så mycket vi hinner till alla som är intresserade men garanti att hinna berätta allt gör vi endast under annonserad tidpunkt (tidpunkten placerad så att det inte  ska krocka med t.ex den guidade vandringen i centrumparken).
  • Visste du att det också finns möjlighet att mot en ringa medlemsavgift (f.n. endast 15€/år) kunna delta i trädgårdsföreningen som verkar mellan Skaftung i söder och Oravais i norr? Det här är nämligen Trädgårdsodlingens vänner i Wasas verksamhetsområde, och de har lovat komma på plats och berätta om alla fina aktiviteter som de har planerade för medlemmarna under denna säsong. Gossarna och "gröbborna" kanske inte stannar hela dagen men har i så fall lovat lämna infoblad så att du själv kan läsa på och ansluta dig till den glada trädgårdsskaran.
  • På plantskolan kommer vi givetvis dagen till ära också bjuda på nån läcker saft/saftblandning ur våra stora frysar och gillar du kaffe bättre så ska nog sånt också stå till buds. Saften vi bjuder på kommer givetvis från plantskolans egna försöksodlingar och är helt lokaltillverkad här på plantskolan. Blandningar och recept på dryckerna vi bjuder på brukar vi informera om på denna blogg under fliken "recept", men förvänta dig inte uppgift om Närpes blomstrars receptinfo förrän dan efter evenemanget (för det är först på evenemangsdagen vi med säkerhet kan säga vad vi blandade till denna gång).
  • Sist men inte minst ska det förstås finnas en hel del saftiga erbjudanden på växter under evenemangsdagen. Här gäller nog också att vi måste komma närmare dagen D innan vi ens vet själva vilka växter det blir frågan om. I skrivande stund har vi faktiskt endast prydnadsäppel som säker växtsort (eftersom vi ändå ska föreläsa om dem). Vi kommer att ha en passlig %-rabatt på hela detta stora sortiment och eventuellt också en eller ett par sorter till ytterligare nedsatt pris. Närmare info i skild annons (som vi antagligen också klistar in här nedan i sinom tid).

Rabarbersmakprov och självplock

Information om rabarbersjälvplock kommer också att finnas. Det är företagarparet Evelina Lytz/Anders Wickman som har självplocket "Tuvängets självplock" på plantskolans gamla åkrar bredvid huvudvägen in till Närpes.

Rabarber för självplock finns på ca 2 km avstånd. Instruktioner och info från plantskolan under dagen. Några lådor färdigt plockade rabarber finns också till salu.

 

Just nu är det nya rabarberplanteringen  som planterades för 2 år sedan vilken det börjat skördas från i vår. På sensommaren kommer sedan självplock av vinbär, både svarta och gröna. Smakprov på rabarbersorterna finns 8.6 på plantskolan + några lådor färdigt plockade rabarber också. 3 sorter finns: oxalfattiga Elmblitz och Rosenhagen samt Jätterabarbern.  


Så i det stora hela vill vi påstå att du kommer att få en mycket givande och lönande dag - inte minst med tanke på att det finns ytterligare 5 Närpes blomstrar besökspunkter inom bara nån kilometers räckvidd. 

Väl mött!

Under vårens Möt våren Mitt i Stan minimässa bjöd vi på päron-vinbärssaft alternativt fläder-plommonsaft. Under Närpes blomstrar är det enda vi med säkerhet kan säga att nån Moskovskaja päronblandning blir det inte frågan om för den saften hade  en strykande åtgång både på mässan och senare under öppningsdagarna. Misströsta dock inte, vår eminenta saftkock kommer nog att hitta en  eller ett par andra fina blandningar att bjuda på.

vårt evenemang är samtidigt en del av Öppna Byar 2024


PS! Mera passande bildmaterial kommer i dagarna när vi hunnit smälta våra fina ideer och söka fram bilder.