söndag 1 september 2024

Närpes Mat & Mystik, Marknadsförsäljare

På  marknaden finns förutom växterna i plantskolebutiken allt från kaffe/bakverk till plättar/korv, honung, bär, konst, presentvykort, saft/must, kött, gelé, smycken.... Obs! bilden är från ett annat evenemang.
(tässä Googlen käännös Google-suomeksi)

Marknadsförsäljare på plantskolan lördagen den 7 september i samband med Närpes Mat & Mystik presenteras här så långt vi har vetskap om vem som kommer och vad de har att erbjuda.

Kom ihåg att ta med litet kontanter för alla kanske inte har Mobilpay eller liknande!

Eftersom det också samtidigt är Närmatsdagen hos oss så har vi bjudit in många försäljare som har produkter och tjänster i anknytning till begreppet mat. Glöm då inte plantskolans frukt och bärväxter vilka alla platsar här.

Söker du hela programmet på plantskolan finns det via denna länk. Söker du program för alla Mat & Mystik händelser inom hela Närpes så använd länken till Närpes Mat & Mystiks facebooksida.

Följande har aviserat att de kommer till marknaden vid plantskolan längre eller kortare tid under lördagen:

Närpes Lions club, säljer Närpesvykort och fågelplancher till förmån för mathjälp och barnfamiljer i närområdet. Kom ihåg att dessa vykort är en utmärkt gåva när du har gäster utifrån eller vill sända en närpeshälsning!

Lions club Three Towns, gräddar och säljer wok-plättar till förmån för sin barn- och ungdomsverksamhet i närområdet. I Three Towns monter kan du dessutom köpa hemgjord plantskole-plommonsaft att dricka till dina plättar. Du betalar valfritt pris för saften och summan går direkt till ungdomsarbetet. Går det som lionsdamerna tänkt sig så blir det också pinfärsk jordgubbssylt från Hammars Hallon på våfflorna. Hammars hallon sponsrar sylten så låt dig väl smaka!


Det omtyckta presentpaketet med 5 st vykort med Närpesmotiv finns i begränsad mängd i Lc Närpes avdelning.
Damlejonen från Lc Three Towns har lovat woka sommarens sista plättar. Pålägget ska vara jordgubbs/äppelsylt men grädden vet vi inget om. Plommondricka kan köpas till, och minns att klubbens behållning går direkt till hjälp- och ungdomsarbete i närregionen.

Hammars hallon kommer också själv med färska jordgubbar av bästaste klass. Köp med dig hem redan från förmiddagen för de räcker knappast hela dagen!

Tuvängets självplock, Anders & Evelina, har info om självplock av Aronia och andra bär. Du kan också köpa med dig färdig aroniagelé så långt färdigställda burkar räcker. Korvgrillning så att du har orsak att stanna och lyssna på infon...

I tuvängets odling finns t.ex flera sorter svarta vinbär, alla med litet olika mognadstid så att också du som plockar tidigt eller sent ska ha passligt mogna bär att plocka.

 

Skrifars honung, har årets honungsskörd som man säljer....mums!

Konstrundan, Närpesdeltagarna Kajsas konst, Karin Lipkin-Forsén, Mia Gull och Vivan Österberg har vardera ett par prov på sina tavlor/konst som visas på väggen vid plantskolans kassa. Kom ihåg att dessa konstnärer också har öppet både på lördag och söndag så passa på med ett besök hos dem på samma gång. Karin och Kajsa ligger båda riktigt nära till plantskolan, Mia och Vivan några kilometer längre bort.

Sunray Musteri, har i samband med Livsvinn äppelmust till salu. Det här är inte vilken must som helst utan gjord från äpplena vid Backfors kvarnområde och några euro per förpackning går till ungdomsarbete i Närpes via Johanna Tiililäs minnesfond.

Introduktion av musten sker just nu på Mat & Mystik. Köp med dig en förpackning - vi gjorde en kartläggning av sorterna så vi kan berätta vilka äppelsorter som ingår.

av äpplena från Backfors har Livsvinn låtit tillverka Backfors must.

 

Närpesnejdens Marthaförening  säljer sitt nya  semikolonsmycke som nu säljs till förmån för ungas välmående. " Vi donerar all vinst till Elias Ceders minnesfond varifrån det sedan går söka bidrag för att främja psykiskt välmående hos unga". Se artikel i Sydin (bakom betalmur).

Thi Hang Bui säljer lingon, blåbär och svamp m.m. bär som man plockar i Närpesskogarna. Ta gärna med eget ämbare eller låda för bären! Tar bären hon har färdigt plockade slut kan du också beställa för senare leverans.

Thi meddelade också att det blir egenhändigt gjorda vårrullar till försäljning.

Norrbro Övermark, fårkött i olika former....


Sen har vi också några skolklasser från högstadiet/gymnasiet som kommer och säljer kaffe och bakverk för sin verksamhet t.ex. Högstadiets hejarklack, Klass ?, Klass ?. De behöver alla fylla på i sina kassor för sina olika resor till evenemang och skolresor. Bidra alltså direkt till detta ungdomsarbete! Skulle nån klass utebli så ställer Lions Three Towns upp med kaffe o dopp samtidigt som plättarna wokas...

Michael Luthers bok "Rosornas klimatutmaning" och Taimistoviljelijät r.y:s 106 sidiga bok "Puuvartisten taimitarhakasvien tuholaiset" säljs också på marknaden, dock i begränsade mängder. Först till kvarn...eller så beställer du!

Bl.a dessa båda böcker kan köpas på marknaden. De finns vid plantskolans kassa!

 

Sen ska du inte glömma att vi på Wickmans Plantskola bjuder dig på smakprov av grönvinbärssaft gjord av årets bärskörd från -just det - Tuvängets självplock. 

Glöm heller inte bort att ta en runda i plantskolans butiksområde där det finns massor av årets produktion av fruktträd, buskar, perenner, träd ja allt i mångårigt som du behöver till din trädgård. 

...och kommer du bland de 50 första plantkunderna så finns det 1 st röd dvärgpraktspirea, Spiraea japonica 'Lilly', som du får helt GRATIS.

Gratis till de 50 första betalande plantkunderna, 1 st Närpesbuske, Spiraea 'Lilly'. Först till kvarn....


Fruktutställningen och -sortbestämningen ska givetvis heller inte glömmas. Marknaden är f.ö. starten på höstens STORA Planteringsvecka, se hela veckoprogrammet här!

Detta var då de som vi vet om nu på förhand, de som eventuellt tillkommer precis dagarna innan är förstås inte med men läggs till i mån av möjlighet.

Vill du ha mera info om övriga program under Närpes Mat & Mystik så varför inte besöka deras facebooksida för där finns en hel rad med fina besökstips både för fredag och lördag.

mvh

Marknadsteamet vid plantskolan



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar