måndag 9 september 2024

Träd

Här är vårt STORA Planteringsveckan föredrag om träd

Träd är enligt wikipedia definerat som en mångårig växt som är bunden till ståndort och består av ved. Ett träd har en eller flera stammar som bär upp hela trädet från roten. Veden ger träden egenskapen att bli mycket gamla och stora. Veden består av cellulosa och lignin, som är en form av limsubstans.

Pelarrönn, klon Torneå anses vara den smalaste och snyggaste pelarrönnen, därför har den också FinE status.


En planta övergår till att vara ett träd när den uppnått brösthöjd (1,3 meter).


Inom plantskolenäringen mäts ett träds stamomfång (stamomkrets) en meter från marken. Den minsta storleken till försäljning brukar vara 6–8 cm i stamomfång, och den största ca 60–70 cm. Det är dock endast specialiserade plantskolor som kan leverera så stora träd. Träd som är mindre än 6–8 cm i stamomfång mäts i topphöjd (höjd mellan mark och topp) och brukar benämnas ungträd. Ungträd är dock minst en meter i topphöjd. 

Träd som används komersiellt (skog) anses inte kunna flyttas med ekonomisk lönsamhet mer än högst två växtzoner. Det samma gäller i öst-västlig riktning, max motsvarande ca 2 zoner (ca 200-400 km).

Träd för prydnadsändamål flyttas mer än två zoner men vissa träd har mycket svårt att acklimatisera sig (kan ta upp till 20-25 år) och fryser ner avsevärt varje vinter. Därför har folk i plantskolbranschen specialicerat sig på sorter som är mer lokala. 

Exempel på träd från oss är:

  • Ek, Närpes
  • Lönn, Närpes
  • Laila hägg, Nordsverige
  • Pelarbjörk och rödbjörk, Uleåborg
  • Rönn, Närpes (vi prövade rönn Norge men den hade stora svårigheter)
  • Pelarrönn, Torneå

Träd används förutom då i skogsbruk till parker och litet varstans där man behöver skugga och vindskydd. 

Träd har man kommit fram till att sänker temperaturen betydligt under varma sommarmånader, därför blir träd allt viktigare i stadslandskap. 

Småträd

kallar vi träd som är låga som fullvuxna (ca 1,5 - 5/8 m). Småträd kan många gånger vara krftigare buskar som vi antingen stammat upp eller ympat på en annan stam (ex syren-aronia).

småträd används mest på mindre tomter och för att ge höjd i rabatter. Många av fruktträden kan man hänföra till småträd, även om de då brukar benämnas just fruktträd. Prydnadsäppelträd är t.ex fruktträd som har mindre fruktstorlek.


Fruktträd

är såna som ger frukt av kvalitet som man vill använda i hushåll eller konsumera direkt. Hit hör t.ex Äppel, Päron, Plommon, Körsbär, Sötrönnar, persikor, aprikoser och ut i världen många fler.


Småträd

kallar vi träd som är låga som fullvuxna (ca 1,5 - 5/8 m). Småträd kan många gånger vara krftigare buskar som vi antingen stammat upp eller ympat på en annan stam (ex syren-aronia).

småträd används mest på mindre tomter och för att ge höjd i rabatter. Många av fruktträden kan man hänföra till småträd, även om de då brukar benämnas just fruktträd. Prydnadsäppelträd är t.ex fruktträd som har mindre fruktstorlek.



Vid plantering

Jorddjup ca 60-100 cm och det behöver nödvändigtvis inte grävas och bytas det djupet för oftast finns ju någon form av jord redan.

I bara grus/sand eller annan liknande så är maxdjupet nödvändigt men t.ex i normal lerjord rekommenderar vi ca 35-40 cm djup och 100-150 cm brett + uppbyggnad (till kulle på 20-30 cm), detta för att inte rötterna ska hamna i vattendränkt jord.

Stöd de första två säsongerna behövs och stödet ska inte nå ända till toppen. Om det med plantan kommer ett tunt bambustöd som går till toppen så ska detta bli kvar men ytterligare ett-två stadiga stöd som når ca 1 m upp är nödvändiga för att roten ska stå still även i storm.

Riktigt stora träd kan behöva 3 stöd + mellanliggande avståndsbrädor.

Bind med nåt som inte skaver, t.ex plast virad till snöre (2 -3 stöd)eller speciella gummiband (vid en käpp).

Undvik grästrimning invid stammen.

Vatten

Det är till fördel att använda barktäckning för träd. Räkna ca 50-100 L/träd.

Det finns vattensäckar som ger ut vatten i droppform.

Med barktäckning brukar det normalt inte behövas så mycket vattning efter första ordentliga vattningen, utan ska man den första månaden vattna ca 1-3 ggr/vecka.



Till slut: Välj träd som klarar sig i vår omgivning – de ska ändå stå och klara sig i många decennier.