lördag 7 december 2024

Julkalender 2024 Lucka 7 Tompa dvärggranen


I Julkalenderns lucka 7 tar vi fram dvärggranen Tompa, Picea abies Tompa som var en av våra nyheter inför våren 2016.

Så här skrev vi 2016 om Tompan:

 " Den här ungerska dvärggranen väckte uppmärksamhet när vi berättade för branschfolk att den växer otroligt långsamt, 2-5 cm per år, och har en härdighet som är bättre än t.o.m. den vanlig granens. Sluthöjd ska vara ca 100-150 cm med en fin konisk form, så en riktigt passlig julgran efter sisådär en 30-40 år. I vår plantskola odlar vi den i krukor som står upprätt ute hela vintern utan några skador.

Det är en växt som gör sig utmärkt i stenpartier och som blir nästan lika kompakt som den känsliga sockertoppsgranen, men med en härdighet som slår den med många hästlängder. Gransorten har sitt ursprung från Barabit's Nursery i Ungern  (1975 Barabits Miklós).
"

Bilden från våren 2016, då hade vi endast bild på planta i kruka fastän den funnits hos oss i flera år.

 

Sällan har vi blivit så överraskad av en växt som vi blev av Tompa dvärggranen, Picea abies 'Tompa' då strax kring 2010-talet.

Vi hade nämligen köpt in några nyheter inom barrsortimentet men så kom en sån där tidig vinter och plantorna blev stående ute i kruka över vintern, precis som flera andra barrväxter. Döm om vår förvåning när våren började vara förbi och vi kastat många andra som tagit vinterskad men Tompan var grön och grann och sköt fina nya skott.

Efter detta blev det förstås att pröva den fler vintrar för att se om vi bara haft tur eller om den faktiskt är så här vintersäker. Och så hösten 2015 blev det bestämt att den ska med som nyhet våren 2016.

Sedan detta har många förundrats över Tompans härdighet och låga växt. Vi skrev då 2016 att det nog blir en liten julgran på dryga 1 m efter en 30-40 år. Undrar om den överhuvudtaget når upp till den höjden? Vårt exemplar (som nog ännu saknar 15 år till de 30) är ännu inte högre än knappa halvmetern!

Picea abies 'Tompa' planterade vi 2019 till nya centrumparken i Närpes, där de finns i högre muren i grupper om 3 st.

Bilder

 



Och bilder från  parken i Närpes 


ganska liten sommaren efter plantering, det var då stor brist på plantor

efter 1 år hade den redan "tjocknat" till en aning


här syns placeringen som gjordes i nedre kanten eftersom där skulle vara vintergröna låga växter och det måste vara såna som klarar hård frost också till roten eftersom det kommer in kyla från kanten.


nu börjar den likna nåt. Den konformade formen börjar också synas bättre och så mär att höjden är fortfarande "2 stenar"



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar