fredag 20 maj 2016

Trädgårdsfint till skolavslutningen

Snart hissas flaggan för de unga som blir klara i skolan. Kanske har du någon rabatt som borde fixas till, något hål som behöver fyllas eller så saknas bara något vackert till krukan på trappan? Här kommer tips på växter så även trädgården är i tiptop inför den stora dagen!

Klematis

Otroligt vacker är klematisen när den blommar. Sätt den att klättra på spaljé, staket eller t.o.m. i träd för ett effektfullt intryck.

Clematis Bouchard, Valge Daam, Lasurstern och Piilu

Stamsyren - klematispaket:


Nu har vi ett fint paketpris på två valfria klematis i 2L krukor + en stamsyren som man kan plantera tillsammans i en kruka för magnifik effekt. Till hösten är det bara att gräva ner ute i trädgården så får du njuta av deras blomprakt även nästa år!

Här t.ex. två vita klematis 'Snowqueen' + syren'Ainola' med kort stam, alltså 2 + 1 för 34,90€. Tanken är att syrenen skall funka som klätterträd till de blommande klematisarna senare under sommaren. Att klätterträdet också har en blomma eller två en bit in i juni skadar ju aldrig, eller hur?

Det finns många alternativ: t.ex syren vit (Holger),
syren lila (Kjell), syren röd (Julia/Veera), syren lila
 (Ainola) och så några klematis alternativ: Jackman
(blå), Paul Farges (vit Summersnow), Piilu (rosa), 
Bouchard (ljusrosa) etc.  Kom ihåg att plantera ut klematisarna på ett väldränerat ställe till vintern.
Syrenen däremot kan övervintra i krukan. 
Samma alternativ med syren + 3 klematisar (enligt eget val) kostar 39,90€. Obs! Krukan och jorden ingår ej, men snygga krukor kan köpas t.ex från T:mi Riina Kruus i Skaftung, tel 040 4134640.


Snyggt och enkelt i krukor på trappan, terrassen och balkongen

Har du fullt upp nu och inte hinner plantera något innan examensfesten, men vill ändå piffa till utsidan något? Tänk krukor. Bara att sätta ner växterna i den så är det klart! Du kan alltid plantera ut dem i trädgården senare när du har mer tid.

Växter i krukor vid trappan eller på terrassen gör mycket för intrycket. Med många olika valmöjligheter är det här ett utmärkt tillfälle att låta den egna stilen synas. Allt från barrväxter som tujor eller dvärgbergtallar, till rhododendron eller andra vackra buskar, till perenner som t.ex. funkior till små träd gör sig bra i krukor. 

Uppstammade buskar och små träd

Uppstammade buskar eller små träd ger det där lilla extra till planteringarna. De är vackra att se på och ger lite höjd och annan struktur till rabatten. Kanske en dvärgstamsyren vore något, eller vinbär eller aronia på stam? Den brokbladiga benveden gör sig utmärkt i kruka och hängande prydnadsäppelträd ser fantastiska ut både när de blommar och annars också. Visste du förresten att hängande prydnadsäppelträd också finns med rosa blommor/rödgröna blad och med röda blommor/röda blad? Och de fina är att dom är fullt härdiga. Passar utmärkt vid terassen eftersom sluthöjden kan man nuförtiden bestämma själv.

Dvärgstamsyren, Vinbär på stam, brokbladig benved, hängande prydnadsäppel
och aronia på stam

Försommarperenner


Mossfloxen är fin den här årstiden med sina mattor av blommor. Gulltörel piggar upp med sina gula blommor och t.ex. funkiorna är vackra och ger bra utfyllnad med sitt dekorativa gröna bladverk.Gulltörel, mossflox, rosenbräken och funkia

Fler växter som snabbt och enkelt blir snyggt i krukor

Söndag förmiddag och en snabb runda i Garden-Centret för att se vad det finns som passar direkt i kruka. Krukan jag hade i handen var ca 20 cm i diameter, hade jag tagit en större kruka kunde jag fotat också större saker. Ideer finns, bara att förverkliga:


Dvärgbalsamgran
Anemone canadensis

Dvärgsilvergran på stam

Dvärgsilvergran

Buxbom

Stora växter, t.ex  blodlönn Acer Crimson Centry
kan också sättas i kr.

Hosta kanske gör sig bäst lite längre fram, men planterad nu eller så sätter man två ex i varje kruka

Jätterabarber, men den kräver rätt mycket fukt så
 plantera ut hastigt efter festen

Atzalea Kultanuppu, FinE eller var det Onnimanni?

Atzalea Lilac Ligts

Pinus mugo Mops, står sig bra även i torrare väder.

 Stora mossflox som vi säljer i 2 L kruka
Sorten är GF Wilson.
Mossflox, Maj

Mossflox, Scarlet flame

Till riktigt små krukor, t.ex på ett bord,
 finns t.ex blåbäret putte (säljs i 1 liters kruka)


Rosenbräcka finns i 2 liters kruka
eller i liten 9 cm (~0,6L) kruka
rosenroten brukar alltid göra sig i kruka fast här är den planterad

Idegran, Green Mountain

Idegran, Hilli

Bolltuja, Little Giant.  Pyramidtujor
 passar i något större kruka.
Sockertoppsgran går utmärkt i kruka sommartid men 
den kan vara besvärlig också i rabatten på vårvintern.

De nya berberissorterna lämpar sig väl för krukor.
På bilden är det Orange Rocket.


Prisläget för ovanstående växter varierar, de billigaste perennerna i 9 cm kruka (t.ex för bordsdekoration) kostar 4,50 €/st (man får rabatt från 5 st) och perenner i 2L kruka kostar 8,50 €/st. Barrväxter, atzaleor o dyl går från ca 11 €/st uppåt och värstingen på bilderna är väl blodlönnen Crimson Centry som torde ligga nånstans 55-60€, men så är den ju också ståtlig och man kan plantera den bredvid terassen efter festerna (bör klippas tillbaks på hösten för annars blir det så småningom ett flerstammigt träd på ca 6-10 meter). 

Kom bara in så hjälper vi dig att hitta något!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar