fredag 13 maj 2016

Vårens trädgårdsdagarHör du också till dem som har fått ett och annat hål i trädgården eller rabatten efter vintern? Du är inte ensam. Både perenner, klematis och rosor har strukit med på många håll, tillsammans med en hel del annat. Ska vi vara ärliga är det egentligen  inte bara vintern vi ska skylla på, utan det började redan i fjol på sommaren. P.g.a. kylan och regnet började växterna växa för sent i augusti (med värmen) och sedan frös det för fort på hösten med skador som följd. Men misströsta icke, nu är det ett ypperligt tillfälle att snygga till och förnya trädgården med härdiga alternativ.

Vi inom plantbranschen märkte av skadorna redan i slutet av oktober-början av november när vi skulle börja vinterlagra växterna. Här kastades då frostdöda hortensior, rosor m.m. Det stora problemet var faktiskt den kalla sommaren som förbyttes i en någorlunda varm höst i mitten av augusti och sen kom 1 vecka med riktigt kallt, neråt -10 C, i början av oktober. Rena döden för sånt som krävde värme för att växa och vinterförbereda sig ordentlig.! Att det sen i januari också var dryga -25 C utan snö gjorde kanske inte saken bättre, men växter i allmänhet tål otroligt mycket mitt i vintern så med normal höst kanske vi inte alls sett övervintringsskadorna i den omfattning vi nu upplever.


Trädgårdsdagar 20-21 maj


Den sanna trädgårdsmänniskan misströstar dock inte, utan ser nu friskt framåt igen. Knappast blir kommande sommar lika kall, regnig och våt, så därför är det all orsak att nu fixa till rabatterna, gärna med kloner och sorter som är bevisat vinterhärdiga och prydnadsvänliga. Under helgen 20-21 maj ställer plantskolan nämligen till med de populära återkommande trädgårdsdagarna. Inför dagarna på fredag och lördag  fyller vi upp i Garden-Centret med växter efter vårens första hektiska rusch. Nu lastas det in mera buskar, perenner, träd, nyheter + extra mycket erbjudanden.  Och givetvis är vi förstås på plats och svarar på era frågor. Skyltningen från förra säsongen uppdateras och förstås ska det också bjudas på både kaffe och saft under dagarna!

Växter vi lyfter fram lite extra under trädgårdsdagshelgen


För att bekanta dig med alla erbjudanden är det enklast att besöka vår Pinteresttavla för vårens trädgårdsdagar, men här kommer några exempel: 

Prydnadsäppelträd, 2 för jämna 75 € inkl stamskydd o långtidsverkande gödsel

Inte bara vädret var svårt i vintras, hararna blev också plötsligt utan mat mot vårsidan och sökte sig då till trädgårdarna där frukt- och prydnadsträd blev föda för dom annars så söta (o)djuren. Det är stamskydd och galler som håller harar borta, så kanske det är dags att investera några euro i sånt samtidigt som du planterar nya träd.

Prydnadsäppelträd finns i röda, rosa, vita och t.o.m. hängande varianter. Det svårt att hitta något vackrare än ett rikligt blommande prydnadsäppelträd på försommaren. Ett normalstort prydnadsäppel kostar i vår 37 € och just nu får du två stycken med 10% rabatt. Eftersom vi plantskolister alltid vill att du ska lyckas med planteringen vill vi runda upp erbjudandet till 75 € med en 100 gr påse långtidsverkande Osmocote  (norm 4,90€) + två stamskydd (norm 2,50 €/st). Alla sorterna ser du på Pinterest.

t.ex 'Rixi' ingår i erbjudandet

eller mörkröda 'Royalthy'
Dom hängande formerna, t.ex  'Hyvingiensis' ingår inte i erbjudandet men hängande prydnadsäppel finns i vitt, rosa eller rött. Mycket snygga träd.

Tycker du hellre om ordentliga fruktalternativ har vi ett konstant äppelerbjudande, 2 normaläppelträd för 59,90 €. Här bör du då betala till några euros för stamskydden och gödseln. Köper du ett träd är normalprisen för ett äppelträd  35 till 37 €.

 Kanadensiska rosor är härdigare

Även om också en del kanadensiska rosor tog skada under sista höst och vinter så är dom bevisligen betydligt härdigare än vanliga rabattrosor. Kanadensiska rosor finns i många olika färger och varianter. Läs mer om dem i ett skilt blogginlägg. Vi hade i mars ett erbjudande för förköp och nu upprepar vi exakt samma erbjudande med de sorter som fortfarande finns kvar.

Pris 1-4 st 15 €/st (från 1.7= 17€/st)
Pris 5-9 st 13,50 €/st (från 1.7 = 17€-10%)
Pris 10- st 12 €/st (från 1.7 = 17€ -12%)

Välj fritt bland sorterna som finns.


t.ex. Morden Sunrice var populär i vintras. Nu finns det endast ett fåtal kvar, sen ska resten växa till sig för höstsäsongen.

John Davies (bilden) och John Cabot kan användas som en lägre klängros eller alternativt som en buskros (med beskärning). Mycket blomvillig sort.
Henry Kelseyi är en ordentlig klängros. William Baffin heter det ljusröda alternativet.

 

  

... och för Dig som vill förnya med riktiga rabattrosor så visste vi alltså ren i höstas vad som komma skulle, så vi har bunkrat upp med dubbelt fler rosor än vanligt, och alla av de bästa sorterna och färgerna. Kom och välj direkt ur vårt växthus.

 
Moderna rabattrosor fr.v. Sofiero - Marseliesborg - Egeskov. Poulsenroser har sedan slutet av 1980-talet tagit fram många rossorter som blommar snabbt, rikligt och fast det inte är fullt så varmt som i centraleuropa. För nordiska förhållanden!

Havtorn är av våra bästa växter


Det är alltid kul med nyttobär som havtorn. Man kan fixa till goda drinkar av saften/juicen, alkoholfria om man så vill, eller varför inte pröva att göra hälsosamt te av de vårfriska bladen. Teet gjort på blad ska enligt ryktena innehålla ännu mera nyttoämnen än själva saften. Kanske något att pröva! Under trädgårdsdagarna har vi två havtornspaket till erbjudande,  de nya havtornssorterna Kulta och Sideby + hanbuske och de nu gamla välbeprövade Tytti och Tarmo.

Nya havtornspaketet, 3 buskar för   64,90 €


Hippophae rhamnoides 'Kulta', bild: MTT

Kulta och Sideby är två helt olika honkloner av vår vanliga havtorn. Medan sorten 'Kulta' har stark växtkraft så behöver sorten 'Sideby' betydligt flera år på nacken för att komma sig upp i världen. Detta betyder också att sorten Kulta torde passa utmärkt för klipp-frys skördemetoden medan sorten Sideby passar bäst för handplockning eller pressning.

Hippophae rhamnoudes 'Sideby', bild: MTT
Vi har inga uppgifter om eventuella avvikelser i vitamininnehåll men beträffande färgen så kan vi säga att Kulta verkligen gör skäl för namnet. Busken lyser faktiskt som en riktig guldklimp på hösten med sina orangegula bär. Kulta växer till medelstor buske medan Sideby blir en mindre buske på knappa 2 meter. Båda sorterna ger rikligt med bär och båda sorterna har också FinE-status. Bra pollinerarsorter är t.ex. Tarmo, Rudolf eller Sauli. 

Till trädgårdsdagarna erbjuder vi ett växtpaket med 1 'Kulta' + 1 'Sideby' + 1 ny hanklon från lokala Nämpnäs för 64,90 €

Gamla beprövade havtornspaketet, 3 Tytti + 1 Tarmo för 64,90 €

Vi fortsätter också med 3 'Tytti' + 1 'Tarmo'-paketet från öppningsveckan. De som har stora odlingar av sorten Tytti skördar oftast med klipp-frys metoden. Känner du inte till den enkla metoden så be oss förklara i samband med att du köper paketet.


Snyggt och lättskött med buskplanteringar


För Dig som har riktigt öde i ros- eller perennarabatten efter vintern och nu söker lättskötta alternativ, eller annars bara tycker dig behöva ordentliga insyns- eller bullerskydd på tomten, har vi nu komponerat ihop några härdiga och lättskötta buskerbjudanden. För dig som kund är det bara att mäta ytan och sen bara handla därefter.


Alternativ 1, Lättskött rabatt med låga buskar.

Planteringsavstånd cc 60 cm, alltså ca 4-5 m2.
 • Little Princess spirea (dvärgpraktspirea) 5 st buskar i 2 liters kruka + långtidsverkande Osmocote gödsel
 • Lilly spirea (röd dvärgpraktspirea, 5 st buskar (2L) + Osmocote
 • Marktäckande gula Goldteppich ölandstok, 5 st buskar (2L) + Osmocote
 • Rosablommande ölandstok, Potentilla 'Lovely Pink', 5 st buskar (2L) + Osmocote
 • Renko björkspirea, 5 st buskar (2L) + Osmocote
Alla ovanstående alternativ till nettopriset 34,90 € för 5 buskar och vill du köpa barkflis för marktäckning (rekommenderas) finns sånt både i säckar och lösvikt till självkostnadspris. För höstgäödslingen i början av september rekommenderar vi Kekkiläs 800 gr vattenlösliga höstgödsel som kostar 9,90€/förpackning.


Alternativ 2, Lättskött rabatt med medelhöga buskar (1-2 meter)

Passar kanske bäst ett tiotal meter ifrån bostadshuset eller om man behöver ett lägre damm/insynsskydd. Planteringsavstånd ca cc 70-80 cm alltså 5 buskar räcker till ca 4,5-6 m2.
 • Brudspirea, Spiraea cinerea 'Grefsheim', 5 st buskar i 3L kruka + långtidsverkande Osmocote
 • Kvastspirea, Spiraea chamaedryfolia, 5 st buskar i 3L kruka + Osmocote
 • Spiraea alba 'Allikko', FinE, Vitspirea, 5 st buskar (3L) + Osmocote
 • Norrlandsschersmin, Philadelphus lew. 'Waterton', 5 st buskar (2L) + Osmocote  

Alla dessa halvhöga alternativ till nettopriset 38,90 € för 5 buskar och vill du köpa barkflis för marktäckning (rekommenderas) finns sånt både i säckar och lösvikt till självkostnadspris. För höstgäödslingen i början av september rekommenderar vi Kekkiläs 800 gr vattenlösliga höstgödsel som kostar 9,90€/förpackning.

Alternativ 3, Lättskött skyddsplantering med medelhög till höga a buskar (2-4 meter)

Det här alternativet passar bra som ordentligt insynsskydd eller buller/dammskydd i kanten av tomten. Planteringsavstånd ca cc 80-100 cm alltså 5 buskar räcker till en sträcka på 4-5 meter eller en sick-sackpantering på ca 2 x 3 meter.

 • Norrlandssyren Ainola, Syringa x henryi 'Ainola', 5 st buskar i 2L kruka + långtidsverkande Osmocote gödsel
 • Kungsschersmin, Philadelphus pubescens 'Tuomas', FinE, 5 st buskar (3L kruka) + Osmocote
 • Skärmtry, Lonicera involucrata 'lycksele', 5 st buskar i 3L kruka + långtidsverkande Osmocote gödsel
 • Alaskakornell, Cornus 'Farba', 5 st buskar i 3L kruka + långtidsverkande gödsel
 • Vitt spärrtry, Lonicera x bella 'Dropmore', 5st buskar i 2 liter kruka + Osmocote gödsel
 • Aronia, Aronia melanocarpa Viking-frö, 5 st buskar i 2 kruka + Osmocote (ypperlig också som bärbuske)

Alla dess högre alternativ till nettopriset 38,90 € för 5 buskar och vill du ha barkflis för marktäckning (rekommenderas) finns sånt både i säckar och lösvikt till självkostnadspris. För höstgödslingen i början av september rekommenderar vi Kekkiläs 800 gr vattenlösliga höstgödsel som kostar 9,90€/förpackning.


Har du liten trädgård eller vill pröva dig fram för en plantering på hösten så kan du välja 5 plantor fritt inom varje alternativ till samma fördelaktiga helhetspris, givetvis med den långtidsverkande gödseln på köpet.

Länkarna över sortnamnen tar dig till våra Pinterestsidor där det finns bild och mera beskrivning av respektive sort. Klicka  fram och åter dit och se färg och utseende närmare.

 

Fler erbjudanden i butiken och på Pinterest

Långtidsverkande Osmocote NPK-gödsel 100 gr 4,90€
Det är viktigt att gödsla allt man planterar. I plantskolorna används nuförtiden alltmer de långtidsverkande gödselmedlen, t.ex Osmocote 3-4 mån. Dessa gödselmedel är uppbyggda så att skalet runt gödseln ger ut mer gödsel om det blir varmare och litet mindre om det är kallt och växten inte behöver så mycket.
Gör du som plantskolorna och använder Osmocote så behöver du inte tillsätta annat än vatten under växtperioden och växten får ändå exakt vad den behöver även vid varmare mera krävande perioder. På hösten skall man dock som vanligt höstgödsla med PK-gödsel om det är växter som skall bilda blomämnen och övervintra.
Till en normalstor nyplanterad växt behöver du endast ca 7-10 g Osmocote (~1 matsked) så vårt erbjudande räcker till 10-14 st växter. Vill du använda till sommarblommorna i urnor och balkong sätter du motsvarande 1 matsked per 10L jordvolym.


Ovan nämnda växterbjudanden och paket är bara en del av alla dem vi har under våra trädgårdsdagar. För att bekanta dig med alla erbjudanden besök vår Pinteresttavla för vårens trädgårdsdagar.  Där har vi alla erbjudanden med både bild och förklaring.

På våra Pinterestsidor finns fler erbjudanden inför
trädgårdsdagarna,  bl.a det gulröda sötkörsbäret Viljandis söta,
som fåglarna inte förstår sig på i första taget.

Också fördelar med ordentlig vinter

Och om det ekar lite extra tomt i trädgården just nu kan det vara bra att komma ihåg att det inte bara är dåligt med vinter. Den har faktiskt sina fördelar också!

+ Död åt ohyra, sniglar, trips, löss mm.
+ Det kan bara bli bättre fruktår i år än i fjol då alla svampar, rost mm. hemsökte träden p.g.a det våta och kyliga vädret.
+ Nu har du  gott om plats för nya fina annorlunda växter och kan vraka och välja i vårt stora utbud, men fråga gärna hur sorterna normalt uppför sig över vintern
+ Vi har sort utbud av nya sorters rosor, och ja, du har mer rum i trädgården nu och kan faktiskt unna dig  något nytt
Passa på och se över rabatterna ordentligt nu när vårvädret är som bäst för plantering och semestern med lata dagar snart packar på. Vi har både utökat  och delvis förnyat perennaavdelningen så nu finns många fräscha perenner att välja bland - alltid med fasta mängdrabatter!

Sniglar och lundsnäckor decimeras i antal under kalla snöfria perioder - inte illa.

Tävling och kaffe/saft


Har vi övertygat dig om att ett besök lönar sig? Om inte, kom ihåg att vi bjuder på kaffe och/eller passlig hembryggd saft på våra eventdagar. Du kanske bara ska komma in och disskutera med nån av oss eller nån granne/bekant en stund samtidigt som du deltar i vår trädgårdsdagstävling. Vem vet, det är kanske du som vinner ett finfint Nordia buskkörsbär. 


Delta i vår tävling - och vinn ett Nordia buskkörsbär.


Välkommen från fredag kl 10 till 18 och på lördag från kl 10 till kl 16 önskar,

Kjell, Emelie, Fanny, Kristina, Felicia, Julia, Erika och Klara
(det är vi som jobbar häcken av oss för att du ska kunna köpa häck

PS! Trodde du att du var ensam om en besvärlig vinter? Läs mer om den besvärliga vintern i övriga Finland:

Länk på finska till Puutarhaliitto, Ankara talvi... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar