tisdag 31 maj 2016

Tips på växtgrupper och planteringar

Det är inte alltid lätt att veta vad och hur man ska plantera när det gapar lite tomt i trädgården. Det är lätt hänt att det blir lite ett av varje utplacerat här och var på gräsmattan. För att få ett mer enhetligt intryck är det bättre att plantera fler av samma sort, eller plantera olika sorter i välplanerade grupper eller rabatter. Det blir också lättare att klippa gräset om buskarna planteras i välavgränsade grupper. Använder man dessutom täckbark hålls både ogräset borta bättre och man slipper vattna så mycket.


Fyra exempel på lättskötta och vackra växtgrupper:


Tidigt blommande Hortensiagrupp med marktäckande grönlandstokDet här är en liten plantering för 2 m2, som blommar vitt från försommar till högsommar. Marktäckaren blommar först med sina vita små blommor och i juli tar den tidiga hortensian, eller månskenshortensian, över. Dessa växter trivs i soliga lägen, men det man ska tänka på är att sätta rhododendronjord runt hortensiorna. De vill nämligen ha lågt pH i jorden. Avsluta med barktäckning för att hålla ogräs borta och hålla fukt i marken. 

Hortensiagrupp med lång blomtidDet här är en grupp för ett något större område än den ovan, och innehåller fler olika sorter, vilket gör att blomtiden blir längre. Med den marktäckande nävan som blommar först får man njuta av olika blommor från försommaren ända till hösten. Även denna grupp bör planteras i ljusa lägen och samma sak gäller hortensiorna - jord med lågt pH. Avsluta med barktäckning för att hålla ogräs borta och hålla fukt i marken. 


Modern och spännande grupp med barrväxter och stamsyrenerDen här typen av grupp passar utmärkt som avgränsning i trädgården, kanske mot en parkering eller vid ena sidan av en terass, eller varför inte utefter en tom husvägg. De låga idegranarna ger grönska året om och dvärgstamsyrenerna ger höjd åt rabatten och blommar med härligt doftande blommor i juni. Idegranarna trivs bäst i väldränerade jordar, och som vanligt kan man med fördel använda sig av barktäckning när man planterar. 

RhododendrongruppRhododendron trivs bäst i skuggiga områden, och här kommer en trevlig grupp som ger både lite olika färg och höjd. Längst bak planteras den kanske populäraste rhodon 'Grandiflorum' som blommar rikligt med ljuslila blommor i juni. Den kan bli upp till 2 m hög. Framför den sätts en lägre rhododendron, här finska sorten 'Vieno', en dvärgsort på 0,5-0,7 m, som blommar vackert med sina rosa klockformade blommor. Rhododendron bör planteras i jord med lågt pH, och barktäckning kan med fördel användas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar