torsdag 7 juli 2016

Högsommar i trädgården

Mitt i sommaren vill vi gärna ha mycket som blommar och skänker liv till trädgården, här i plantskolan har vi därför sett till att fylla butiken med "högsommarväxter" nu! Förutom dessa har vi såklart också stora odlingsbäddor med perenner där det bara är att välja vilka just du gillar bäst. Och för dig som tycker att allt ska vara ätbart har vi nu bl.a nya fräscha plommonträd i butiken.


Rosor:


Inhemska rosen 'Sointu', kanadensiska rosen 'Henry Kelsey' och danska rosen 'Sofiero'
Sunhit stamrosInhemska rosor, kanadensiska rosor, danska rosor... alla är de vackra på sina sätt! Välj bland stort urval låga rabattrosor, buskrosor, klängrosor och t.o.m. stamrosor! De doftar ljuvligt och månda av sorterna är remmonterande och blommar ända till hösten. Vanliga rosor 15 €/st, stamrosor 37 €.

Se fler sorter på Pinterest: 
Plant'n'relax rosor - Nyheter för i år!

Plant'n'relax rosorna  är nyheter för år 2016. Egna bilder på rosorna har vi inte haft tidigare men nu  blommar dessa skönheter för fullt.


Plant'n'relax - Our last summer
Plant'n'relax - The girl from yesterday
Plant'n'relax - Stay a little longer
Plant'n'relax - Lady in Red

Plant'n'relax - Looking in yuor eyes
Dvärgberberis:Dessa låga och färggranna buskar passar utmärkt i t.ex. stenpartier och för att ge kontrast till trädgården.
Sorterna är dvärgsorter. T.ex sorten Admiration (bilden i mitten) blir t.ex bara ca 40 cm hög, alltså riktigt passlig för stenparti eller varför inte i en kruka på altanen.

Många nya sorter finns i sortimentet i sommar, ta en titt här för mer information.
Pris 17 €/st eller Just nu: 3 st + 1 barksäck för 49,90€ , (barken är bra för att hålla fukten på plats och ogräsen borta).


Färgstark låg häck:

Allt behöver inte vara formklippt för att hålla sig lågt och snyggt. Den röda dvärgpraktspirean eller som man säger på finska "Tummakeijuangervo" är utomordentlig häck och massplanteringsväxt när man vill ha heltäckande, tät häck eller rabattplantering och vill ha bästa färgprakten just när sommaren sätter in som mest. Bilden är tagen i Närpes 7 juli 2016.


Spiraea japonica 'Lilly', färstarkt högsommaralternativ. Den samplanterade björken är en pelarbjörk av den täta Uleåborgsklonen..
Visste du förresten att sorten 'Lilly' är en närpesklon, äkta "Made in Närpes" här alltså, namngiven efter Lilly Wickman  år 1980 efter en planta från fri korsning mellan 'Little Princess x Froebelii, vilken hittades i hennes trädgård.

Har du tid över under semestern och vill ha nåt att sysselsätta dig med så rekommenderar vi att du gör slag i saken och planterar en ordentlig Lilly-häck nu för plantor i kruka säljer vi genom hela sommaren. Prisexempel: Häckplantor i 9 cm kruka 308€/100 st och buskstorlek i 2L kruka specialpris 34,90€/5st. Lämpligt planteringsavstånd för en enkelradig häck är 3 st/m och för en dubbelradig (bilden) är det ett cc-avstånd på ca 50-60 cm som gäller. Använder du de äldre buskplantorna i 2 liters kruka kan du med fördel använda cc-måtten 60-70 cm vid flerradiga planteringar.


Fruktträd:

 


Det finns ett stort urval fruktträd i butiken, se de olika sorterna på Pinterest:

 Äppelträd Plommonträd    Körsbärsträd 

Alla fruktträd är bra att plantera två olika sorter. Äppelträden köper du just nu en passlig kombination 2 st för 59,90 €, plommonen 2 st 69,90 € (gäller dock ej specialsorter) och sötörsbären (=bogaråer) 2 st för 79,90 €. Morellkörsbären som hör till gruppen Prunus cerasus är alla helt och fullt ut självfertila så dessa behöver inte för den skull planteras två och två, men för två sådana träd eller buskform kan du nu också räkna med 10% rabatt.

...och mmm, plommon mognar snart...

Just nu under högsommaren finns det återigen chans att köpa det omtyckta och härdiga gula plommonet Petersburg, vilket tog slut litet överallt  i handeln i våras. Det här är egentligen ett s.k. körsbärsplommon men i vardagligt tal benämms det alltid bara plommon när frukten ändå är identisk med plommon. Petersburg har år efter år varit den plommonsort som  plantskolans kunder alltid tyckt är den mjukaste, godaste och läckraste av alla plommon vi brukar ha för provsmakning på höstarna.

När du funderar på just Petersburg-plommonet ska du också väga in att detta träd är ett av de vackraste på våren när det står i helvit blomning precis strax före lövsprickningen. Här får man verkligen känslan av riktig japansk vår...

Är du prenumerant på Vasabladet, Sydin eller Öt finns nu möjlighet att köpa Petersburg träd till rabatterat Kundklubbspris, är du inte prenumerant så ska du inte gråta över det utan då köper du helt enkelt två träd för det rabatterade priset 69,90 €. Är du smart så väljer du förstås två träd av olika sort för då pollinerar dom ännu bättre. Välj t.ex sorterna Petersburg + Kometa eller Petersburg + Sinikka.
Petersburg plommonet är en av de första att mogna ungefär från mitten av augusti.

I sommar har vi flera grader varmare än förra sommaren och det är inte heller sådär otroligt torrt. Detta borgar för att t.ex hallonskörden ser ut att bli riktigt bra. Från plantskolan kan man just nu köpa hallonplantor av en mängd olika sorter, både vanliga trädgårdshallon och hösthallonsorter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar