måndag 27 juni 2016

Trädgården inför tomatkarnevalen


I Närpes går vi snart på tomatkarneval igen, och karnevalen är ju lite grann som en trädgårdsfest också eftersom man gärna vill umgås och prata med vännerna lite "vid sidan om" också. Och vad är väl trevligare då än en lättsam sammankomst utomhus på terrassen eller gräsplanen?

För du har väl träffpunkten i skick? Är området runt terrassen snyggt, eller behövs det ännu nån växt i en terrasskruka? Och hur ligger det till, gapar ännu nåt hål bredvid terrassen efter den svåra vintern? Ett besök via plantskolan kanske är den hjälp du behöver...


Trivseln på terrassen ökar märkbart med litet "runtplanteringar" och kanske en o annan växt i en kruka. Här har t.o.m. jäktade trädgårdsmästare tid för en lummig kaffekopp i fotografens sällskap.

Vi har varit lite tjatiga om Hosta under våren här från plantskolans håll, men det oaktat så är funkiorna otroligt lätta att använda i urna och både bladverk och blomning kommer till sin rätt. Funkior kan dessutom kombineras med många andra växter, ett bra exempel är den mörkbladiga smällspirean 'Red Baron' vilken är mörk, tät och dessutom gärna blommar med vita blommor i slutet av juni eller strax i början av juli.

Funkia + mörkbladig smällspirea, Physocarpus 'Red Baron'
Funkia - Hosta 'Golden Tiara'

Ros och funkia 'Albomarginata'

en liten taklök kanske är nåt för bordskrukan...

Områdena runt terrassen


En plantering runt terrassen är som bäst efter ett eller ett par år, men också en helt nyanlagd plantering skapar en trivsel. En plantering vid entren är heller ingen dum ide. Använder man dessutom hjälpmedel som rotmatta och barkflis blir det hela också lättare att sköta.

Helt utan plantering är det tomt och öde! Den splitternya terrassen på bilden har senare
 fått planteringar i bädden framför och i en planteringsgrop infälld i terassen.

En plantering vid entrén ger ett välkomnande och ombonat intryck.
...och rätt enkel att förverkliga med enkla hjälpmedel som rotmatta och
 handskar/lämplig skyffel.

Spiraea japonica 'Lilly' här planterad vid centrumparkering men den passar precis lika bra som lättskött växt vid en terass

Och övriga trädgården


Senaste vinter var som bekant en av dom värsta i mannaminne. Hör du till dem som ännu inte hunnit fixa till efter vinterskadorna så behöver du inte misströsta. På en plantskola tar alternativen aldrig slut, finns inte den växt som varit där förut så finns det oftast en annan som fyller samma funktioner.

Enklast är förstås att plantera nytt i samma planteringshål, men ibland kanske man ska ta och förbättra planteringsstället också på samma gång. Grupper eller rabatter av buskar är oftast mycket lättare att sköta än enstaka buskar och träd i gräsmattan. I en grupp sätter man med fördel barkflis emellan buskarna, gör klippvänliga raka kanter samt planterar så att växterna så småningom täcker hela området. Då finns inte utrymme för gräs och ogräs och underhållet består av gödsling vår och höst och någon föryngringsbeskärning efter flera år eller nån extra besvärlig vinter.

Vi plantskolister brukar rekommendera stadiga inhemska och nordliga kloner för basfunktioner som häckar och buskgrupper, det vinner man på i längden.
enhetliga rabatter runt terrassen är snygga och enkla att sköta. Här är det terrassen och balansbanan vid åldringsboendet Efraim som fått plantering.

En av de enklaste och också snyggaste buskarna att använda är den sommarblommande Spiraea 'Lilly'

Längre ut i trädgården kanske det fattas vind-, insynsskydd. Här en grupp avden ungerska syrenen i full blom.


Har du entren till skuggsidan kanske du skall fundera på en finsk rhododendron eller atzalea. På länken https://fi.pinterest.com/wickmansplantsk/fine-m%C3%A4rkta-rhododendron-och-azaleor/ finns dom finska FinE-sorterna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar