torsdag 24 november 2016

Lyxrabatten

Inför vinterns Bjud.fi omgång ville vi bjuda till riktigt extra och komponerade därför en riktigt ”lyxrabatt”. Den innehåller idel fina, lyxiga rariteter för sol-halvskugga. 
Vi har gjort två designförslag, ett i rektangelform och ett i triangelform, men man kan förstås plantera annorlunda om man vill. Växterna är beräknade för ca 15 m2 så ut och titta i trädgården var lyxrabatten passar hos dig!

 Rektangel- och triangelförslag.


15 m2 rektangulär vintergrön lyxrabatt med några extra färgklickar i framkanten.

Det här är Rektangelförslaget, dvärgsilvergranarna på stam (Nr 4 ) är placerade i mitten, med en grön bakgrund av äggformade Thuja 'Little Giant' (Nr 2) och högre vintergröna växter vid sidorna (till höger nr 3, Kottegran och till vänster 3 st Pelaren, nr 1). 

Den låga dvärgkoreagranen (Nr 7) och Albertagranen (Nr 6) har vi tänkt som fin grön inramning för blickfånget, dvärgsilvergranarna. Marktäckare för hela området är den amerikanska krypenen 'Jade River' (Nr10), som också den har lätt blåskiftande färg.

För att även få in lite starkare färg placerades 2 st Berberis 'Admiration' framme till vänster (Nr 8) och 2 st Spiraea japonica 'Magic Carpet' (Nr 9) framme till höger.


I Triangelförslaget är  placeringen även här tänkt så att  höjden ligger baktill i rabatten.

15 m2 triangelformad vintergrön lyxrabatt med  dom blåa stamdvärgsilvergranarna till höger och färgklickarna framme och till vänster i planteringen.

Och så här ser växterna ut i bild:


Picea pungens 'Glauca Globosa' på stam. Den här dvärgsilvergranen på stam bildar en nästan flatrund krona med en diameter på ca 50-60 cm. Granen kan klippas före tillväxten på våren.
Thuja occidentalis 'litle Giant', bolltuja med avlångt växtsätt, mycket härdig och växer drygt 1 m högt
Kottegran, Picea abies 'Acrocona' har utåtväxande växtsätt med kvistarna samtidigt hängande. Den bildar rikligt med vackra kottar. Växthöjd ca 2-2,5 meter.
Varella-dvärgbergtallen har ett klotrundt växtsätt. Den har täta kvistar med långa täckande barr. Vi vill påstå att detta är en av dom bästa nya dvärgbergtallarna.

Här syns den blåaktiga marktäckande 'Jade River' krypenen. Den växer snabbt och gör hela planteringen lättskött.
Dvärgkoreagranen, Abies koreana 'Green Carpet' växer litet som namnet antyder, mattbildande, med en höjd på ca 50 cm. Vårt exemplar här på bilden har redan växt och frodats i ca 6-7 år


Sockerbollsgranen 'Alberta Globe' kan också bilda en svag topp precis som här på bilden. Vill man ha klotrunt växtsätt skall man beskära före tillväxten på våren. Sockerbollen är en mutation från den mera känsliga sockertoppsgranen. Funderar du vad den knotiga stammen till vänster är, så kan vi berätta att det är en knölal.

Sockerbollsgranen 'Alberta Globe' kan också bilda en svag topp precis som här på bilden. Vill man ha klotrunt växtsätt skall man beskära före tillväxten på våren. Sockerbollen är en mutation från den mera känsliga sockertoppsgranen.


Det skall också vara litet färg i en rabatt. Därför passar denna kopparorangeröda berberissort (Berberis thunbergii 'Admiration') väldigt bra in. Förutom bladen ger den också små gula blommor i slutet av maj.


 
Magic Carpet dvärgpraktspirean har gulorange lövfärg och får senare under sommaren också röda blommor.


Långtidsverkande 3-4 månaders Osmocote gödsel ingår i paketet för bästa resultat

samt tallbarkflis, som vi lastar från vår lösviktshop. Barkflisen gör susen för markfukten och håller samtidigt ogräsen rätt bra i schack.

Vår "lyxrabatt" kan man också köpa fast man inte deltar i Bjud.fi auktionen. Butikspriset sammanräknat är , men du får givetvis en aning mängdrabatt när du köper en hel rabatt. Ring eller maila oss så ger vi dig vårt bästa pris just då och skulle nån artikel råka vara slutsåld kan vi samtidigt ge dig tips om en bra ersättare som fyller samma ändamål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar