måndag 11 juni 2018

Färgstark låg häck som snart går i blom

Allt behöver inte vara formklippt för att hålla sig lågt och snyggt. Den röda dvärgpraktspirean eller som man säger på finska "Tummakeijuangervo" är utomordentlig häck och massplanteringsväxt när man vill ha heltäckande, tät häck eller rabattplantering och vill ha bästa färgprakten just när sommaren sätter in som mest. Bilden är tagen i Närpes 7 juli 2016.


Spiraea japonica 'Lilly', färstarkt högsommaralternativ. Den samplanterade björken är en pelarbjörk av den täta Uleåborgsklonen..
Visste du förresten att sorten 'Lilly' är en närpesklon, äkta "Made in Närpes" här alltså, namngiven efter f.d. trädgårdsmästaren Jörgen Wickmans fru Lilly. Det är en korsning efter en planta från fri pollinering mellan 'Little Princess och  Froebelii. Plantan hittades i hennes trädgård kring år 1980.

Har du tid över under semestern och vill ha nåt att sysselsätta dig med så rekommenderar vi att du gör slag i saken och planterar en ordentlig Lilly-häck nu för plantor i kruka säljer vi genom hela sommaren. Prisexempel: Häckplantor i 9 cm kruka 308€/100 st och buskstorlek i 2L kruka 12 €/st (med mängdrabatt från 10 st). Lämpligt planteringsavstånd för en enkelradig häck är 3 st/m och för en dubbelradig (bilden) är det ett cc-avstånd på ca 50-60 cm som gäller. Använder du de äldre buskplantorna i 2 liters kruka kan du med fördel använda cc-måtten 60-70 cm vid flerradiga planteringar.


Sorten Lilly har en klar fördel framom andra ljusa och mörka spirea-sorter, nämligen förmågan att tåla också torrare perioder. Blomningen blir förvisso litet ljusare i riktigt full sol/torrt men blomningen fortsätter i alla fall, vilket inte brukar vara fallet med t.ex Little Princess. Lilly får också vacker fin höstfärg i rött-rosaviolett i jämförelse med Little Princess som har lätt gul höstfärg.

Vill du läsa om en annan låg tät häck? Gä då till inlägget "Gör som proffsen, kombinera nytta med nöje."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar