måndag 11 juni 2018

Gör som proffsen, kombinera nytta med nöje

Det är nu två år sen vi fick uppdraget att ordna med nyttig häck till Linds kök i Bäckliden, Närpes. Vi har ibland gjort "återbesök" och häromdagen var en sån dag igen. Maria hade beordrat oss att komma för ett nytt projekt men givetvis gick vi igenom mycket av det gamla sådär på samma gång. Riktigt nöjd är man med häcken runt glasterassen, eftersom den klarat vintrarna utomordentligt trots att det är planterat inuti muren. Att det också kommer goda bär samtidigt som det är snyggt passar absolut också in i Linds matfilosofi.

Bärtry 'Atut' som häck vid Linds kök i Bäckliden, Närpes

Häcken som gjordes av bärtryn 'Atut' (Lonicera caerulea var. kamtjatica 'Atut') är tät, låg och otroligt snabbt grön på våren. Vid besöket 7 juni var det stora bärkartar i häcken så riktigt många dar tills skörd lär det knappast va om sommarvädret håller i sig. På plantskolan ser vi ju andra bärtrysorter som redan börjat visa färg på bären, men de buskarna står förstås varmare i mindre krukor.

På Linds kök får plantorna vatten och gödsel via droppbevattningssytem och det är nog en nödvändighet eftersom varje planta inte har mer gjord än ca 30 liter för sitt rotsystem. Planterad i marken brukar dock bärtryn klara sig med vad naturen ger men större bär får man nog med bevattning där också om sommaren är så torr som vi haft nu.

Att vi valde just sorten 'Atut' för denna häck har sin förklaring i att planteringen är gjord inne i en stenmur som redan i sig är upphöjd från marken. Vi ville då ha en växt som ger fylligt intryck men som matgästerna ändå ser ut över. Sen var det ju också det här med att Maria alltid säger att växterna vid restaurangen måste gå att använda. Valet blev alltså denna gång just bärtryn 'Atut'.

Sommaren 2016 var häcken nyplanterad med cc-avstånd på ca 50-60 cm

Vill du läsa om en annan snygg låg häck kan vi tipsa om inlägget "Färgstark låg häck som snart går i blom."
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar