söndag 3 juni 2018

Terrassväder på kommande

Så var det klart igen, skolavslutningen alltså. Kanske gick tiden snabbare i vår när det blev sommarvarmt redan från början av maj. Nu har det utlovats några dar med svalare vindar men sedan ska vi i alla fall hoppas att det fina vädret åter tar  sig för alla fina trädgårdsevenemang och grillpartyn i sommar.

Rabarberpaj på lågoxalrabarber - mmmm...Mums!

Och på tal om fester, har du fixat terassblomstren och området runt terassen? Har man fest vill man givetvis att det ska vara fint och kanhända t.o.m. litet "extra" fint. På plantskolan hittar du en hel del rara växter som växer till sig och blir bara finare och finare under sommaren. Med långtidsverkande Osmocotegödsel får växten dessutom ordentligt med näring, mera näring när det är varmt och den vill växa med fart och litet svalare dagar litet mindre näring.
Hosta 'Golden Tara' är en av de bättre för kruka, tät, blomrik och övervintrar suveränt bra så att den blir bättre o bättre år för år.



Dessutom finns ju sen förra året den suveränt bekväma Teku Coverpot ytterkrukan som passar till 2 liters och 3 liters krukor. Coverpots har ett vattenmagasin i botten och med hjälp av en bomullstand sugs vattnet upp till växten vartefter behovet finns. Vi testade Coverpots på plantskolan förra året och på vår sydliga terass höll sig vanliga perennaväxter och sommarblomster suveränt fint (även under den soliga veckan) med endast 2 vattenpåfyllningar i veckan.  
Coverpots är bekväma och passar otroligt många växter

Vi testade också en bladrik smällspireabuske, Physocarpus opulifolius 'Schuch' i 3 liters krukan och eftersom det är en riktig vätskesugare var vi där tvungna att fylla på litet extra under samma tid. Senare på hösten satte vi singelgrus i botten på smällspirean eftersom vinden annars välte växten.

Smällspirea kräver rätt mycket vatten. Vi testade med varianten 'Schuch' som har litet lägre växtsätt.
Terassclematis är ju som namnet säger ämnat för just terrass. Här är blåa Clematis 'Bijou' som nu precis börjar få knoppar hos oss.


Nå det är ju inte endast på terassen det skall fixas till. Också området runtomkring behöver ibland en ansikslyftning. Kanske ska man då tänka på att ge höjd till rabatten med ett mindre stamträd, typ Dvärgstamsyen 'Palibin', eller en hortensia på stam, (latin Hydrangea paniculata Praecox eller Limelight).

Dvärgstamsyrenen 'Palibin' gör sig alldeles utmärkt vid terrassen. Den doftar också alldeles underbart gott och har snygga blad efter blomningen.


Andra småträd för ändamålet är t.ex olika rödbladiga smällspirea på stam, Physocarpus op. 'Diabolo' och 'Red Robin'. Av dessa två är det 'Red Robin'som har mörkare rött bladverk.

För den som vill kombinera nytta med småträdet finns det olika slags vinbär på stam, saskatoon på stam och varför inte aronia på stam. Stamaronia finns dessutom i två sorter, dels gamla kända 'Viking' och dels den kanadensiska 'Autum Magic', som är litet mindre med smalare blad och blankare bär.

Under småträden kombinerar man enklast med marktäckande växter om man vill ha det verkligt lättskött. Sorter som är extra användbara är Spetsmössa (Tiarella cordifolia), Näva (Geranium cant. 'Cambridge' och 'Biokovo'), Sedum - sorter eller kanske Penningblad. Har man litet större yta kanske en buskmarktäckare är att föredra, t.e.x Dvärgrips (Ribes glandulosum) eller släntspirean (Spiraea densiflora). Perennaväxterna Flocknäva (Geranium maccorhizum) och dvärgastilbe (Astilbe chinensis pumila) är också såna som gärna breder ut sig på större ytor som inte är alltför torra.

Läs gärna vårt inlägg från våren 2017 hur man enklast anlägger marktäckare!
dvärgripsen är först riktigt grön för att mot slutet av juli övergå i en rödskiftande höstfärg som håller sig ända långt in i september-oktober.
Nävor är alldeles utmärkta låga marktäckare. Flocknävan passar i skuggiga och normala-fuktiga lägen och sorterna 'Biokovo' (vit) och Cambridge (rosa) passar i torra lägen. Nävor är vintergröna växter som byter blad på våren.

I vissa fall kan det vara klokast att helt enkelt anlägga en liten låg häck runt terassen. Det kanske är så att häcken behöver dölja en mindre vacker terassuppbyggnad och då är grön växtlighet något av det lättaste. Växter för ett sådant ändamål är t.ex. sommarblommande spirea-sorter, tuvsnöbäret 'Arvid' eller varför inte en klippt grön skärmtry eller måbär. Också bolltujaformer växer efter hand och täcker  mindre vackra skrymslen.

Det här är nu bara några enstaka idéer och tips. På facebook, Pinterest och Instagram har vi ibland också en del tips. Kom gärna in till plantskolan om du vill förverkliga nåt eller diskutera egna tankar och växter. I juni fram till midsommar har plantskolans butik öppet vardagar mellan 10-18 och lördagar mellan 10-16. Söndagar har vi stängt i juni.

Välkommen önskar vi på plantskolan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar