Utmärkt tid att "fixa till det" nu! Marken håller och litet fukt uppifrån har du också fått hjälp med. |
Häcken
Häcken som kanske inte blev av i torkan är det utmärkt att plantera nu. Vädret är vackert och plantorna rotar sig och börjar växa så gott som genast vilket betyder att för många sorter kan man räkna med en liten tillväxt redan under denna sommar. För att hålla markfukten kvar rekommenderas ett 5-7 cm tjockt lager barkflis (eller träflis). Sätter man flisen direkt vid planteringen kan det faktiskt räcka med en till två ordentliga bevattningar under de första två veckorna och efter det har plantorna redan börjat sniffa upp fukten ur den nya växtplatsen.
Häck av Spiraea 'Lilly' blommar som bäst i juli! |
Tillgången på häckplantor är också mycket god eftersom vi sen många år tillbaks har häckplantorna i krukor (9 cm och 11 cm) detta litet enkom för att det ska vara möjligt att plantera precis när vädret är som skönast. Vi gjorde också beskärningen av plantorna redan i våras så nu är det bara att låta växa tills nästa beskärning behövs framåt höstkvisten eller senast nästa vår. Och passlig gödsel för årstiden medföljer ditt häckköp på köpet.
Häckplantorna finns i 9 cm kruka redo att plantera närhelst det passar! |
Rabatten
Blev det inte riktigt av att göra rabatten på framsidan eller framför terassen i "sommarhettan" där i maj? Lugn, nu är d3et igen grävvänligt och helt på sin plats att fixa till det. Ta spaden i hand och utför litet gymnastik eller så beställer du in en ordentlig maskin som gör grävjobbet nu när marken håller tyngden. För de flesta perenna- och bladbuskar som passar i rabatt krävs ca 40-50 cm djupt matjordslager. När grävjobbet är fixat och nya jorden på plats så finns växterna redo för dig på plantskolan. T.ex perennaväxter finns mycket stort sortiment i ordentliga 2 liters krukor och från 5 st (helt valfria sorter i 2L) kan man redan räkna med en liten mängdrabatt som stiger med mängden.
Perennaväxterna väljer man själv enligt eget tycke - kanske en riktig mormorsväxt i form av Ljtnantshjärta eller en långblommare som Jordnävan vilken också ibland kallas silkesnäva. |
På terassen
Man ska inte heller glömma själva terassen och trappan. Här finns det plats för litet grönt i form av perenner eller annat grönt i form av t.ex de nya terassclematisarna vilka nu har börjat visa blommor och ska då fortsätta blomningen långt in på hösten. Och vill man ta det riktigt bekvämt så använder man den självbevattnande Coverpot ytterkrukan.
Poulsens terassclematis 'Bijou' är en ny form av clematis lämplig för krukor och balkonglådor. Här är den placerad i en Coverpot självbevattnande ytterkruka med röda låga berberis i bakggrunden. |
Träd
Tro det eller ej men att plantera träd lyckas också alldeles utmärkt såhär mitt i sommaren. Knixet här är, precis som vid häckplanteringen, barkflisen. Med ett 6-7 cm tjockt lager barkflis runt planteringshålet så minskar man fuktavdunstningen rakt upp i luften med uppemot 80-90%. Vattning alltså en till två gånger de första två veckorna och sen helt normalt vilket betyder när torrvädret hållit i sig ett tag.
Gödsel
Man ska inte heller glömma att se över gödslingen så här mitt i säsongen. Lämplig gödsel just nu är t.ex den lättlösliga bevattningsgödseln (verkar inom 6-10 h) vilken innehåller det mesta växter behöver under växt. Ett säkert kännetecken för att växten behöver kvävetillägg är om bladverket har ljusnat upp från den mörkgröna färgen.
Snabbverkande gödsel är bäst just nu! |
Och sist men inte minst, glöm inte att njuta av det som blommar och växer just nu, ta t.ex. kameran i hand och föreviga dina blommande växter!
Ta det lugnt - njut av trädgården också! |
jordgubbstider i antågande - här med Ria remonterande gubbar. |
saskatoonbäret 'Smoky' mognar också inom kort! |
Hallon hör sommaren till, här de lågväxande 'Haida' hallonen. |
Hienoa, että siellä on satanut! Täällä on edelleen kovin kuivaa ja sateita kyllä kaipaisi. Mukavaa heinäkuun loppua!
SvaraRadera