torsdag 13 september 2018

Thuja occidentalis 'Holm Ball'

Ibland finns inte just det som kunderna efterfrågar. Är det tillräckligt många kunder som kommer in och vill ha ungefär samma slags växt vill man ju som plantskoleman gärna finna en sån för sin marknad. Ofta blir  det så att saken inte kan lösas direkt utan det blir en sak som lämnar "i bakhuvudet" för eventuell senare problemlösning. Pyramidformad tuja med växthöjd 1-1,5 meter är just en sån som funnits i tankarna en lång tid, kanske mer än 10 år, men nu ser det mycket lovande ut att problemet äntligen ska få en lösning.


utplanterat exemplar av Thuja 'Holmball' vilket  växer upprätt om än kanske inte lika smalt som i kruka.
Thuja occidentalis 'Holmball' eller 'Holm Ball', vi vet ännu inte riktigt vilket av skrivsätten som anses som det riktiga, är mycket lovande i detta skede. Sorten är egentligen en tjeckisk mutation och efter några säsongers provodling här uppe i kalla Norden vill vi påstå att vi funnit det vi söker. 

Enligt tjeckerna ska sorten vara härdig, grön pyramid till äggformad tuja, 0,7-1 m hög på 5 år. Hos oss är den hittills dock mycket pyramidial och efter utseendet och växtkraften hittills räknar  vi nog med växthöjd om ca 1-1,5m på 10 år. Sorten har starka kvistar och kan således bra klippas och beskäras så skulle äldre exemplar "lägga på sig" på bredden kan man bra beskära för att hålla den smala formen. Plantor vi har i kruka påminner ganska långt om sorten 'Holmstrup' (ca 2-2,5 m på 10 år) men är faktiskt ännu smalare i växtformen.

Enligt tjeckisk uppgift så skall diametern på 10-åriga plantor vara ca 1 meter och det kan nog stämma eftersom nästan alla andra smalare pyramidsorter också blir närapå metern i diameter.


Thuja 'Holmball' är mycket pyramidial i växtsättet hos oss.
starka upprätta grenar även på de små plantorna



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar