Pinus mugo Mops, på egen stam
Mops tallen har vi rätt länge haft som påympad stamform. Nu kommer den också på egen stam, vilket då betyder att man fritt kan välja längden på den slutliga stammen. Detta görs då så att man låter toppen växa och "bara" klipper bort grenar nedifrån, fiffigt va?
De påympade stamfomerna är inte alls dåliga - när man behöver en rundväxande form med en stamhöjd precis som ympen anger. Givetvis kan du få Mopsen på egen stam att växa till en boll också, det är bara att knipsa av toppskottet, på önskad höjd alltså.
Picea abies Ohlendorfii, på stam
Här på plantskolan har vi ju länge varit helt begaistrade i Ohlendorfi granen. Det har ju i längden betytt att vi faktiskt producerat litet för många granar som vi inte riktigt haft hjärta att slänga.
När vi tittade på ett sånt parti förra året märkte vi till vår förvåning att rätt många exemplar hade en helt genomgående stam, något som fick oss att stanna upp och börja tänka på stamform. Sagt och gjort, vi klippte till ett tiotal exemplar, vilka vi nu erbjuder som nyhet 2019.
Faller produkten våra kunder i smaken kan ni vara säkra på att vi startar nya odlingspartier enkom för stamformen.
Rubus illecebrosus, Jordgubbshallon
Har vi några år provodlat i kruka hos oss. Den är taggig men snygg. I fjol fick vi bär på plantorna men i år planterade vi så pass sent att vi inte hann få mogen skörd. Plantorna däremot trivdes utmärkt i värmen och blomningen var det heller inget fel på. Hur pass bra detta med jordgubbshallon egentligen är låter vi vara osagt, men helt klart är att dom ska nog mera betraktas som prydnadsväxt än som riktig bärväxt.
Bild och litet mera om jordgubbshallon:
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jordgubbshallon
Jordgubbsplantor i stora krukor
Under säsongen 2018 planterade vi de remonterande jordgubbsplantorna Ria i större krukor för att kunna tillgodosee efterfrågan för terasskrukor och pallkragar. Här är kravet att plantorna skall ge någorlunda god skörd redan första året vilket i sig innebär att plantorna borde ha en viss ålder och storlek redan i planteringsskedet.
Vi planterade därför de största och finaste sorterna/plantorna i 9 cm krukor vilket visade sig vara omtyckt. Under 2019 kommer vi att fortsätta detta och också tillhandahålla en del plantor i 1 liters och 2 liters krukor.
Det här är egentligen ingen större nyhet ute i världen, sånt här såg vi redan för 10-15 år sedan nere i Europa, men upp till nu har inte våra kunder efterfrågat denna storlek. Men NU...
Malus Arnold
Arnold kallades egentligen tidigare "Kramer 2" och den har vi nog haft i sortimentet en längre tid. Det nya är däremot att vi så här efterhand upptäckt att denna sort är mera att betrakta som hängprydnadsapel, inte upprättväxande som de flesta andra. Ett bra komplement till M. hyvingiensis och M. Echtermeyer/Royal Beauty.
Syringa josikaea-hybrid 'Värtön Valkea'
Syringa 'Värtön Valkea'. Ungersk syren hybrid från Uleåborgstrakten. Vitrosa knoppar med senare helvita blomklasar i stora kluster. Ett mindre parti kommer från juli 2019. Namnet betyder ungefär "Värtös vita".
Syren Värtön valkea har vi också haft planterad en längre tid här hos oss. Eftersom det har funnits bra sorter i det vita sortimentet (t.ex Holger) har vi i lugn och ro följt denna och när plantan blev litet större upptäckte vi dess otroliga blomrikedom med många blomklasar i samma kluster.
Perenner
Vår plantskola är en av 12 som gick med i den förnyade gruppen om finska E-plantor, FinE. Vi var ju också med tidigare men nu har vi också gått med i produktionen av FinE-perenner och detta resulterar i en hel del nya sorter för vår del. Här är några vi kommer att börja saluföra under säsongen 2019.
Astilbe 'Weisse Gloria'
Salvia x sylvestris 'Blauhügel'
blå Salvia som kommer via Luke. Har funnits i en del finska plantskolor sedan tidigare men nu tar vi också in den i sortimentet.
Aconogonon nakaii
Dvärgslide - Pikkuröyhytatar.
Denna ca 50-70 cm höga buskaktiga perenn med ett tätt och täckande glansigt lövverk är en utmärkt nykomling bland perennerna. FinE sort.
Astilbe Arendsii-ryhmä "Niinivaara"
Den här kommer också från Luke och här är namnet inte fastslaget ännu så denna kommer så småningom att få ett nytt friskt namn. Den finns i mycket begränsad mängd från juli 2019.
Aconogonon 'Johanniswolke'
Monarda -Temyntor
- Scorpion, lila
- Rosaliina, ljusrosa
- Cambridge Scarlet, röd
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar