onsdag 7 november 2018

Spiraea densiflora är en utmärkt marktäckare

Ett halvhögt marktäckaralternativ  får man snabbt av den rosablommande amerikanska björkspirean, kallad släntspirea i dagligt tal, Spiraea densiflora, som är utmärkt för just slänter. Den är tät med ovala blad och får  rosa blommor i juli. Höjd: 0,8-1 m. Den här är en av de snabbast bredväxande spireasorterna som finns i sortimentet. Den borde absolut användas betydligt mera på svårskötta områden. 
Amerikansk björkspirea, eller i folkmun kallad "släntspirea", tillhör dom riktigt 100%-iga marktäckarbuskarna. Planteringsavstånd 70-100 cm och slänten är täckt efter en säsong.

Lämpligt planteringsavstånd är från 70 till 90 cm där man kan använda det högre avståndet i det fall marken täcks med barkflis eller annat täckmaterial. Tar man i beaktande att cc-avståndet 70 cm gör ca 2 plantor/m2 och avståndet 90 cm gör ca 1,2 plantor/m2 är det lätt att räkna ut plantåtgången.

Bark- eller träflis skall sättas tillräckligt tjockt eller ca 7-10 cm. Är sluttningen mycket brant kan det vara svårt att få flisen att hållas på plats vid t.ex regn och då ska man i stället överväga tätare plantering utan flis. 

Just det halvhöga växtsättet (0,8-1 m) garanterar när busken etablerat sig att markytan konstant hålls i skugga varför det knappast är behov att förnya barkflisen.

På vår plantskola ingår nuförtiden släntspirean i det vi kallar massplanteringsbuskar alltså såna som produceras i 2L kruka och har mängdrabatt beroende på antalet massabuskar. Se gärna prissättningen på skilt inlägg.

Vill du läsa om andra beprövade marktäckarväxter finns också ett inlägg om sådana och är du osäker om i vilket skede man lägger barkflisen finns ett inlägg om det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar