söndag 4 november 2018

Vad är Black Friday?

Vad är Black Friday?

Black Friday har under de senaste åren också i Finland blivit ett välkänt begrepp och ett populärt fenomen med garantier om bra erbjudanden och rabatter. Detta trots att Black Friday är ett relativt nytt fenomen. Gemene man och kvinna har verkligen tagit denna shopping-dag till sig och fler och fler butiker och shoppar hoppar på denna dag med riktigt bra erbjudanden.
Black Friday växer för varje år som går och en sak kan vi vara säkra på, det är en dag som är här för att stanna. Vad dom flesta dock inte har koll på är historien bakom denna enorma shopping-dag.

Historien bakom Black Friday

Black Friday kommer ursprungligen från USA där fredagen efter Thanksgiving sedan 60-talet har varit ett startskott för julhandeln. Butiker och kedjor har lockat med kraftigt prissänkta produkter och erbjudanden och köerna har varit långa utanför varuhusen. Denna fredag har blivit en så pass stor shoppingdag på andra sidan Atlanten att det är den absolut största shoppingdagen med en omsättning på omkring 50-60 miljarder på en enda dag för handeln.
Runt 2010 så tog Black Friday steget utanför USA:s gränser och har nu blivit ett globalt fenomen, idag är detta en shoppingdag som finns över nästan hela världen.

Var kommer namnet från?

Det finns delade meningar om när och hur namnet Black Friday har uppkommit. Det finns både de mer kontroversiella historierna som handlar om slavhandel och de lite mer jordnära förklaringarna som att begreppet uppstod eftersom denna dag fick butikernas bokslutssiffror att gå från röda till svarta. Den förklaring som dock verkar mest trovärdig och som de flesta håller med om är New York Times version: Begreppet Black Friday uppstod bland den lokala polisen i Philadelphia. Poliserna använde nämligen uttryck internt om trafikkaoset som inträffade under butikernas reaförsäljning på 60-talet och just fredagen efter Thanksgiving var extra besvärlig därav namnet Black Friday. 

När är Black Friday

Black Friday infaller alltid dagen efter Thanksgiving vilket i sin tur alltid är fjärde torsdagen i november. Detta innebär att datumet varierar från år till år men den  infaller alltid någon gång mellan den 23:e och 29:e november.
Du kan här under se vilket datum som Black Friday kommer infalla de kommande åren så att du redan nu kan boka in, ta semester och vara redo för en dag full av shopping.
2018: Black Friday infaller fredagen den 23 november
2019: Black Friday infaller fredagen den 29 november
2020: Black Friday infaller fredagen den 27 November

Black Friday i Finland

Även om Black Friday har över 30 år på nacken så har begreppet kommit till oss på allvar först under 2010-talet. Dagen har dock växt snabbt och år för år slagit nya rekord och räknas idag som en av de enskilt absolut största readagarna. Fenomenet har fått enormt genomslag både i butiker och online där det t.o.m. funnits hemsidor som gått ner på grund av enorma trafikflöden.

Black Friday hos  Wiplant

Vi på Wiplant, Wickmans Plantskola, har nu under några år varit med på denna köpfest och erbjudit våra kunder några riktigt bra växterbjudanden för efterföljande vårplantering. Eftersom vi på Wiplant under sen höstsäsong har bättre koll och förutsättningar än under våren att komponera ihop de riktigt bra paketerbjudandena på växter så vill vi förstås att våra kunder också genast ska få ta del av dessa. Våren med ny planteringssäsong är ju ändå strax här igen och för alla BF-erbjudanden gäller att vi gratis vinterlagrar fram till planteringstiden i maj. Det riktigt nya  för BF 2018 hos oss är att vi gör som flera andra företag, nämligen utökar hela Black Friday till hela veckan inklusive Cyber Monday 26.11 samt också att blir de reserverade erbjudandepaketen slutsålda före fredagen så fyller vi på med andra nya erbjudanden så att vi konstant har 10 gällande erbjudanden i kraft - bra för Dig som vill köpa mera till BF-pris.

Black Friday 2018 på Wiplant – åter till huvudsidan