fredag 9 november 2018

Körsbärsplommonet Petersburg - läckraste av alla plommon!


Vid plantskolans plommonprovsmakningar på höstarna är det ett plommon som år efter år får absolut mest  omnämnande bland alla sorter. Det är frågan om Petersburg körsbärsplommonet, Prunus cerasifera 'Podarak St. Petersburgh', eller som vi i vardagligt tal kort och gott säger, Petersburg plommon.


Sorten är rysk och korsades fram av  Krim Experimentell Urvalsstation VIR och själva urvalet har sedan skett på Pavlovsk Experiment Station i Petersburg.   Det här skall vara en korsning mellan  plommonet Skoroplodnaya och körsbärsplommonet Pioneer. Sorten togs för testning 1995 och infördes i sortregistret för nordvästra Ryssland (Ryska federationens sortregister) år 1999. Ordet podarok i namnet betyder egentligen gåva, så "gåva till St Petersburg" eller som våra finska kolleger säger "Pietarin lahja".

Trädet är medelstort med någorlunda bred krona. Blomningen infaller tidigt och är riklig, två till fyra blommor bildas från en knopp. Den
helvita blomningen precis strax före lövsprickningen får betraktaren att tänka på riktig "japansk vår". Sorten är inte särskilt känslig vare sig för fukt eller temperaturvariationer även om blomanlagen tar skada vid ca -35 grader C.
 
Plommonen mognar ungefär från mitten av augusti och skall gärna plockas i flera omgångar. Frukten väger 10-12 g med en ytterst delikat arom.  Petersburg har regelbunden fruktsättning, efter ca 10 år kommer i medeltal ca  27 kg per träd, maxskörden har varit uppemot 60 kg. Vill man lagra frukten kan det lyckas upp till 2-3 veckor i kyltemperatur om +2 till +4 C.

Petersburg har år efter år varit den plommonsort som  plantskolans kunder alltid tyckt är den mjukaste, godaste och läckraste av alla plommon när vi brukar ha för provsmakningar på höstarna.

Härdigheten på trädet är mycket god, vi planterade 2 träd på vår provyta år 2002 och de har alltsedan dess vuxit och ger i stort sett årligen en bra skörd. Zonrekommendationen är IV (Finland) och särskilt i unga år bör trädet beskäras för att få bra utgångsform.

Fruktinnehåll:


Frukten skall enligt ryska källor innehålla: torra substanser 16%, sockerarter 8%, fria syror 2,9%, askorbinsyra 12 mg / 100g, pektiner 0,76%, bioflavonoider från 1065 mg / 100g, karotenoider 1,7 mg / 100g. Sten (kärnan/fröet) som väger 0,8 g, rund oval, slät, med spetsig spets, är 5,5% av fruktens massa. Separerar dåligt från fruktmassan.

Podarok St. Petersburgh har funnits i plantskolans sortiment i ca 15 år som fruktträd och kommer från sommaren 2018 också att finnas som ett större träd fullt med blommor på våren och skir grönska på sommaren följt av gula vackra frukter på hösten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar