lördag 17 november 2018

Hel- och halvskugga, Kittilämåbäret och dvärgpraktspirean

När det kommer till halvskuggiga och skuggiga lägen så minskar arsenalen av växter som passar in. Två sorter som med fördel  kan användas här är dvärgpraktspirean Little Princess, Spiraea japonica 'Little Princess' och Kittilämåbäret, Ribes alpinum 'Kittilä'. Spireasorten i halvskugga och måbäret antingen sol, halvskugga eller t.o.m i helskugga.

Spiraea japonica 'Little Princess'

Början av juli år 2016 var det överlag molnigt med mycket fukt därför lyckades Little Princessan också bra i Närpes Cenrum.

Skall man vara riktigt noggrann så är det halvskuggiga läget bättre än full sol för denna spireasort, åtminstone beträffande längden på blomningen. Det är allmänt känt att just Little Princess har rätt svårt att behålla sina blommor nån längre tid om den hamnar helsoligt och torrt. Vill det sig illa kanske blomningen är över på 3-5 dar och det är väl knappast nån som tänkt sig det när man gör en plantering. Alltför mörka skuggsidor skall man dock undvika eftersom både busken tillväxt och blomvillighet lider om det blir för mörkt.

I halvskugga där fukten hålls bättre i jorden kan Little Princess-spirean däremot blomma uppemot 4-5 veckor, särskilt exemplar som beskurits på våren och på detta sätt har mera tillväxt. Vi anbefaller därför att Little Princess bör tas i beaktande när man planerar växter för halvskuggiga områden.


Ribes alpinum 'Kittilä'

Kittilämåbäret är en honklon som får ICKE giftiga bär med fadd smak.

Är en måbärssort som kommer, precis som namnet påskiner, från Kittilä i norra Finland. Denna sort har snabbt spridit sig också längre söderut eftersom den klart avviker från andra måbärssorter beträffande växtsätt och bladfärg. 

Kittilämåbäret har mera upprätt växtsätt och en starkare grön färg på bladen. Bladstorleken är också en aning större än vanliga måbär. Kittilämåbäret är  en honklon som får vackra giftfria bär på hösten.

Alla måbärssorter passar i både sol, halvskugga och skugga, men vissa kloner får lätt mjöldaggsangrepp på torra platser som då och då utsätts för fukt (regn). Kittilämåbäret har inte visat såna tendenser, ej heller andra sjukdomar och nackdelar vid varken helskuggigt eller soligt läge.
Kittilämåbäret får på sensommaren-hösten snygga bladnerver.


För både dvärgpraktspirean Little Princess och Kittilämåbäret kan man med fördel använda marktäckning i form av barkflis eller träflis (ca 7-10 cm tjockt lager) för att undvika fröogräs i etableringsstadiet. Flisen håller också fukten på plats under lång tid så enbart den fördelen talar för flisen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar