söndag 13 oktober 2019

Picea abies 'Ohlendorfii'

Under vår etikett "vintergröna växter" presenterar vi här en av de absolut grönaste växterna.
Bild från oktober 2019
Dvärggranen Ohlendorfi är en mycket snygg, mörkgrön, relativt långsamväxande form av den vanliga granen. Den blir 2-4 meter hög oftast med en trevlig bredkonisk form.

Ohlendorfi-granen är egentligen ingen ny historia; den tyska plantskolisten Theodor Ohlendorff vidareförädlade formen på 1840-talet från frömaterial som tidigare hade inhämtats från orten Nikita på Krimhalvön. Officiellt blev sorten introducerad år 1904 av Späth Plantskola i Berlin området.

Länge troddes det att denna sort (liksom många andra dvärgformer av vanlig gran) inte skulle klara våra kalla vintrar, och ännu i mitten av 80-talet när vi bestämde oss för att pröva både denna och flera andra sorter sades det att av alla dvärggranar var det endast fågelbogranen (Picea abies 'Nidiformis')   som överlevde våra vintrar, något som visade sig vara taget helt ur luften.

Topparna på Ohlendorfi-granen har en mycket snygg färg på hösten och under hela vintern.

Det exemplar vi har planterat vid plantskolan härstammar just från de första 25 exemplaren vi tog in från Holland i mitten av 1980-talet.  (Detta var då också den klart minsta och sämsta, för plantorna var mycket fina och under 1980-talets högkonjunktur så var det många som ville chansa på nya fina saker och kvar lämnade alltså bara det minsta exemplaret till oss.)

När 1999 köpte in vårt nuvarande butiksområde och gjorde en plantering med mera udda växter var det självklart att också Ohlendorfi-granen skulle flytta med. Den var då inte mer än ca 60-70 cm men växte snabbt till sig när den fick både skötsel och utrymme.


Från början sades det att den här formen växer rund, så vi klippte de första åren den lilla topp som årligen bildades, därför hade granen under flera år en rund form. Efter några år bestämde vi dock att växterna vi hade planterat här skulle i möjligaste mån få växa fritt och därför började också Ohlendorfi-granen igen bilda topp och ganska snabbt framträdde dagens konformiga växtsätt.

11 juni 2005 var granen ca 120 cm hög och vi hade då redan låtit den vara oklippt ett par tre år. Lägg också märke till den friskgröna färgen som årsskotten har precis när de har börjat skjuta iväg med årsväxten.

Nu efter drygt 30 år kan vi konstatera att granen aldrig haft vinterskador, den har en höjd på ca 3,5 till 4 meter och är en av de snyggaste på hela detta område. I många kataloger och listor anges höjden på Ohlendorfi granen till 2-2,5 meter men då ska man komma ihåg att höjder oftast anges på en tid om max 10-15 år.

Vi kan också med facit på hand konstatera att det ibland är helt rätt att ifrågasätta den vinterhärdighet som anges, speciellt när man inte hittar uppgifter om försök med sorten ifråga. Ohlendorfi granen har i dagsläget en officiell härdighetsklassificering om zon V-VI i Finland (motsvarar zon 7-8 i Sverige), alltså en växtsort som klarar det mesta av våra kalla vintrar.

Kjell Wickman

Referenser:
Plantskoleodlarna r.f:s zontabell: http://taimistoviljelijat.fi/menestymisvyohykkeet.pdf
Ursprung på granen från World Plants, Canada, https://www.worldplants.ca/display.php?id=112
Wikipedia (Späth Nursery): https://en.wikipedia.org/wiki/Sp%C3%A4th_nursery

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar