lördag 18 juli 2020

Nya populära växter - Dvärgberberis

Berberis thunbergii 'Maria' eller som våra amerikanska kollegor säger, Berberis 'Golden Pillar', är en relativt ny växt som nu hastigt fått större uppmärksamhet litet varstans i världen. Sorten Maria kombineras ofta med nån av de oranga eller röda sorterna, t.ex Orange Rocket, Red Rocket, Rose Glow, Admiration. Man ser också kombination med helt andra färggranna växter som lågväxande smällspirea, färgrika spirea-sorter och barrväxter i olika gröna format. Allt är möjligt med denna växt tycks det som.


Lite historia om berberis i allmänhet


Berberis var länge en grön och populär häckväxt vilken fröförökades. Berberis som häck växte till ca 1-2 meters höjd (i våra Österbottniska trakter var 2 meters alternativet sällsynt även om sånt förekom på gynnsam plats). Den grönbladiga berberisen, Berberis thunbergii, har tyvärr ganska lätt för att få vinterskador i våra zoner, men dock mer sällan så pass stor skada att den helt dör bort. Detta gör den något olämplig som häckväxt eftersom häckarna då ofta blir ojämna och rent ut sagt fula.

Berberis började senare förknippas allt mera med den storväxta rödbladiga sorten 'Superba' vilken också den var en mycket populär färgklick på 1970 och 1980-talen. Superba-sorten eller blodberberis som den heter på svenska har stålvassa taggar, växer ordentligt 2 meter hög och klarar sig betydligt bättre än sin grönbladiga ursprungsversion. Blodberberisen har dock blivit i stort sett helt utkonkurrerad av den taggfria mörkbladiga smällspireasorten 'Diabolo' och senare efterföljare som  'Red Robin', 'Lady in Red', Amber Jubilee' m.fl., vilka ger samma färgklick med ytterligare en överdådig vitblommig färgperiod kring midsommartiden (i Österbotten).
Gamla blodberberis gör skäl för namnet, tagarna är sylvassa! Här är en kvist under blomning i maj.

Tagglösa nykomlingen rödbladig smällsmpirea har helt konkurrerat ut gamla blodberberisen. Det finns otaliga smällspirea sorter att välja på. Bilden är sorten Center Glow, vilken dock inte ännu år 2020 finns i vårt sortiment.

Renässans för berberis


Det är först in på 2010-talet som renessansen för berberis har börjat. Hos oss började det med de lysande orangeröda dvärgsorterna 'Orange Rocket' och 'Admiration' och när så den gul-orange-röda sorten 'Maria' dök upp på marknaden som kombination till de redan befintliga sorterna så har användningen alltmer ökat.

Fördelen med dvärgsorterna är storleken, de flesta sorter är ordentligt under 1 meter, och de har mjukare taggar än den gamla blodberberisen och därför lätta att sköta.

Berberis 'Admiration' blir ca 30-40 cm hög och 40-50 cm bred med en kraftigt lysande röd färg. Bladen har oftast en vitgul rand ut i blandkanten.


Skötsel


Skötseln gör man lätt med en rätt kraftig beskärning på vårkanten. Man kan beskära kraftigt eftersom man i första hand vill att bladfärgen skall ge färg, blomningen (gula små blommor) är alltså av sekundär betydelse. Efter beskärning är det bara att gödsla och vattna vid behov.

Dvärgberberissorterna vill gärna ha rätt bra dränerad mark. De har rätt ytliga och fina rötter vilket betyder att det  gärna får regna (alltså vattna) då och då. Den som är mera praktiskt lagd sätter givetvis bark- eller träflis som marktäckning för att hålla fukt och ändå få det porösa skiktet som berberis vill ha.

Gödsla med normala gödselmedel från våren och eftersom de är buskar med färg, också ofta skärskild höstfärg, så är  bra att höstgödsla med kalium-fosforgödsel i god tid. Höstgödslingen ger buskarna mera höstfärg och förbättrar samtidigt för nästa säsong.

Några sorter


När vi bläddrar tillbaks bland våra blogginlägg så kommer nästan alla sorter vi hittills använt fram. Även om de omnäms redan år 2014-2015 så hittar vi den bästa sortsammanfattningen i vårt inlägg från 11 maj 2016. Sån här lista gjorde vi då:

  • Aurea, gulbladig, växer till ca 60-80 cm
  • Maria, gulgrön färg. 1-1,5 m.
  • Orange Rocket, kopparorange färg och växer koniskt till ca 60-70 cm
  • Admiration, också rödkopparaktig men växer endast till ca 40-50 cm
  • Green Carpet, växer som namnet säger till en grön matta med höjd om ca 30 cm. Denna klipper vi inte tillbaks årligen.
  • Red Rocket, liknar orange Rocket i växtform men har rödare blad. Denna är ny för oss också och vi får återkomma med bilder och mera info längre fram.
  • Pow Wow, helt ny för oss men den ska växa till ca dryga metern med flerfärgade blad lika olika beroende på årstid med början i gult och slut på hösten i rött och violett.Också här blir det att återkomma längre fram.
  • Rose Glow, tvåfärgade blad i rött och vitt med en höjd om ca 50-70 cm
  • Tiny Gold, låg dvärgsort med gulgröna blad
    Sen dess har nån enstaka tillkommit, t.ex årets nyhet 'Lotin Rouge', och så finns ju också 'Chocolate Summer' med chokladbruna blad.


Länkarna till  några av inläggen hittar du här:

 https://wickmansplantskola.blogspot.com/2015/12/julkalender-lucka-22-berberisthunbergii.html



Några bilder


(mera bilder hittar du enkelt via Google)

Tiny Gold - endast ca 20 cm hög




Lotin Rouge - ca 30-40 cm Nyhet hos oss säsongen 2020



Chocolate Summer - något högre 50-60 c. Denna har vi prövat några år men ännu inte i sortimentslistan.


färgkontraster får man lätt med dessa växter!

Berberis thunbergii 'Aurea', 'Orange Rocket', 'Admiration', 'Rose Glow' och 'Tiny Gold'
Maria - blir knappa metern efter flera år, här är de relativt nyplanterade.

och samma plantering ett par år senare. Man ser tydligt att det växt till sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar