tisdag 28 juli 2020

Nya populära växter - Pelar- och dvärgsilvergran

Det kommer hela tiden en del nya sorter och kloner av redan kända vinterhärdiga växter. De senaste i form av silvergran är en mattbildande gran plus en pelarformig gran. Dessa är precis som övriga silvergranar bäst att plantera i full sol.

Pelarsilvergran har stadigt upprätt växtsätt.


Picea pungens 'Sonia'



Mattbildande dvärgsilvergran vilken vi hade som nyhet sommaren 2017. Nu har vi mera erfarenhet och kan lugnt påstå att den uppför sig precis lika bra som vi förutspådde. 

Polsk lågväxande blå silvrig gran. Långsamväxande. Blir med tiden 0,7 m hög, växer 3-6 cm/år. Jord: lätta, näringsrika jordar. Soligt läge, alltså utmärkt för stenparti och den varma kanten i barrväxtgrupper.

Picea pungens 'Iseli fastigiata'



Detta är då pelarformen som vi också hade som nyhet sommaren 2017. Här gäller också samma sak, den uppför sig precis som vi förutspådde år 2017. 

Iseli fastigiata är en amerikansk smalt pyramidial tät form  med  vackra blå barr som gör detta val från Iseli Nursery, USA, till den perfekta blå accenten där det är begränsat utrymme. Höjden anges från USA till max  7 m men i Europeiska plantskolor pratas det allmänt om ca 3 meter, alltså en riktigt fin julgran.

Soligt läge är bäst och blanda gärna in litet flis eller bark i jorden så blir den luftigare för växten. Växer någorlunda snabbt så detta är givetvis en fördel när man vill se resultat.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar