onsdag 1 juli 2020

Trädgårdshallon Glen Ample

Hallonet Glen Ample stiftade vi första bekanskpaen med redan år 2007. Tidigt på våren köptes certifierade plantor in för en odlarkund som läst om sorten och skulle pröva den på en varm sydsluttning. Odlaren ifråga planterade 1500 Glen Ample och 1200 Polka hösthallon.


Denna hallonodling utvecklade sig mycket bra under flera år. Priset på hallonbär var däremot inget att skryta om eftersom det under denna tid också kom fler och fler tunnelodlingar som gjorde att priserna sjönk. Med detta i baggaget blev det så att odlingen så småningom lämnades oskött och sedan lades ner. Under nån vinter rapporterade nog odlaren att några små områden fått skador men inte mer än övriga sorter.

Glen Ample har sedan undan för undan blivit allt vanligare, särskilt i tunnelodling men också på friland. Det finns kunder som misslyckats med sina Glen Ample men inte mera än med andra sorter.

I Sverige anses Glen Ample som huvudsorten för hallonodling.

Hos oss i plantskolan har Glen Ample vanligtvis övervintrat bra t.o.m. ute i kruka för att inte tala om de plantor som varit nedgrävda i jorden.

Historia och egensakper


Glen Ample är en sort från  Scottish Crops Research Institute (SCRI) och är skyddad enligt EU Plant Variety Rights. Framtagen vid SCRI, Invergowrie (nuförtiden James Hutton Institute). Man lämnade in om skydd år 1998 och skyddet beviljades år 2000.

I översikten för patentet framgår att korsningen kom till 1981 från korsningar (ej namngivna) som redan gjorts på SCRI. Man räknar därmed med att sorten korsats från nummersorterna
`SCRI 7326E1`×`SCRI 7412H16`

Hela korsningsprogrammet startade egentligen redan på 1950-talet och korsningsprogrammet har också resultaerat i många andra Glen-sorter som t.ex Glen Doll och Glen Fyne.

De bästa nya egenskaperna med Glen Ample sorten är dess taggfria eller nästan taggfria skott samt ett starkt upprätt växtsätt med en frisk växt.

Glen Ample har också förmågan att bilda stora fasta bär med mycket hög avkastning. Dessutom ska sorten vara mer eller mindre resistent mot sjukdomar förorsakade av långrörsbladlus (Amphorophora idaei aphid virus vector).

Odling


Hallon trivs bäst i pH 5,5-6,5 och i en mullrik sandig lerjord.  En lätt sluttning i ett vindskyddat läge är bäst, men helt vindstilla är inte heller bra eftersom vinden har förmåga att torka upp växten snabbare efter regn och på det viset undvika många svampsjukdomar. Gallra gärna bland årsskotten också detta för att få in mera luft mellan skotten.

Ett passligt radavstånd är från 2 meter och upp och plantavstånd i raden ca 50 cm. Markväv är att föredra framom plastlist också detta för att undvika extra fukt. En liten upphöjd bädd på 10-20 cm hindrar vatten att stå på bädden under vintern.

Länkar och källor:


SLU faktablad om sommarhallon, https://pub.epsilon.slu.se/5683/1/nilsson_t_110210_3.pdf

Google Patents: https://patents.google.com/patent/USPP11418P/en
James Hutton Institut, New developments in the Scottish raspberry breeding programme,  https://sscr.hutton.ac.uk/files/files/soft%20fruit/Jennings_raspbreeding.pdf
Wickmans Plantskolas egna erfarenheter, odling och försök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar