söndag 5 september 2021

Magnolia kobus 'Vanha Rouva', FinE


 

Japansk magnolia anses normalt klara sig till zon 1 i Finland. Magnoliaklonen från Mustila trädgård, alltså Vanha Rouva,  har dock visat sig betydligt härdigare än detta och rekommenderas överlag till zon 3 i Finland (se FinE-listan) vilket då motsvarar ungefär zon 5 i Sverige.

Att magnolian Vanha Rouva också ganska allmänt planteras också i både zon 4 och t.o.m. i zon 5 i Finland har sin förklaring i att dåvarande finska elitplantstationen utanför Jyväskylä, som hör till zon 4, hade ett ståtligt exemplar som mätte ca 6-8 m i höjd. Nuförtiden är vad vi förstår trädet borta och området reserverat för bostäder.

Magnolian är egentligen i grunden en asiatisk växt och många drömmer om den tack vare de vackra vita blommorna på bar kvist på våren. 

Tålamod är dock nåt man ska utrusta sig med när man talar om magnolia. Det kan nämligen ta upp till 7-10 år förrän man har nån riktig blomning att tala om. Å andra sidan när den väl börjat så blommar den ivrigt i stort sett alla vårar.

Planterar du själv en magnolia på gården ska den skötas ungefär som rhododendron. Den vill ha sur jord (lågth pH) och ska alltså inte kalkas. Den vill också ha en skyddad och varm plats och inte flyttas i onödan efter att den en gång planterats.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar