måndag 6 september 2021

Stora Planteringsveckans Rariteter och Mystikens special

Under Stora Planteringsveckan 4-12.9 och samtida Mystikveckan i Närpes 6-11.9 har plantskolan dagligen en "Dagens raritet" och en Dagens mystikväxt.

Prydnadsäpplet Kramer 2 ska vi försöka få in som Dagens raritet på fredag.

Dagens raritet är som namnet säger en riktig raritet i växtriket, alltså raritet för de Österbottniska förhållandena.

Dagens mystikväxt däremot kan vara en mycket populär växt som vi då dessutom har ett litet erbjudande på. Eller litet o litet, en sisådär 25-30% kanske inte är litet utan rentav kännbar rabatt...


Blogginlägget här fyller vi på dagligen tills evenemangen är slut. Och du skulle nån växt från gårdagens eller förra dagens erbjudande fortfarande vara osält så självklart kan du köpa dessa tills planteringsdagarna är förbi.


Måndag 6 september


 

är Dagens Raritet Magnolia kobus 'Vanha Rouva' och dagens mystikväxt är populära doftkaprifolen, Lonicera caprifolium. Kaprifolen som egenligen heter Äkta kaprifol men som folk i allmänhet kallar till just Doftkaprifol. 


Kaprifolen köper du med 30€ rabatt eller till priset 12,90€/st. Plantorna är då starka plantor i 2L kruka och de är klippta till ca 60 cm. Kaprifolen behöver knappast nån desto mera förklarande text. Köp bort!

Rariteten Vanha Rouva däremot känner få igen så den finns text om på skilt blogginlägg. Plantor i storlek 30-50 cm finns att köpa för 37€/st.


Tisdag 7 september

Dagens raritet är Thuja occidentalis 'King of Brabant' och dagens mystikväxt är rödbladiga smällspirean 'Red Baron' (Physocarpus op. Red Baron).

Thuja King of Brabant är en ny suverän häckväxt som kommer från en mutation av den vanliga Brabanten. King of Brabant växer smalare (och ännu snabbare) och tätare ön ursprungssorten. Tysk sort med växtförädlaravgift så plantorna är litet dyrare eller just nu xx€/st för storlek 50-70 cm i 2L kruka.


Rödbladiga Red Baron är lägre än den ursprungliga sorten, Diabolo, och färgen är mera skinande rödbrun med helt vita blommor. Red Baron växer till ca 1,5-2 m och kan mycket väl klippas. Mystikerbjudandet är 30% eller landar då på 12,90€/st (norm 18€). Plantorna i 2L kruka med 3-grenar upp. Kom o köp!

Sä här skrev vi om Red Baron julen 2018:

Physocarpus op. 'Red Baron'


Red baron har mörkare blad än Diabolon och den växer inte heller lika kraftigt. Den är mycket snygg i bladverket förutsatt att man vill ha mörkt.

 

Onsdag 8 september


Dagens mystikerbjudande är den blåvioletta vanliga "bondsyrenen" Syringa vulgaris.  Visste du att syrener kan användas till annat än vårdoftande blomkavastar? Vi har recept på syrenblomssaft för dig att pröva nösta vår.


Vanlig bondsyren blå, nu till priset 12,90€ (norm 16€)


Dagens  raritet är Äpplet 'Medunitsa',  och den finns givetvis nu till försäljning. Medunitsa är en av årets nyheter i fruktsortimentet så nu har du chansen att lära dig mer om detta.

Kanske nåt för dig?

Medunitsa hör till ryska sortimentet med god hållbarhet mot svampsjukdomar som skorv och monilia


Tidigare dagars erbjudanden, doftkaprifolen, Lonicera caprifolium och smällspirean Red Baron finns också kvar för hugade.


Torsdag 9 september

Dagens mystikväxt med nedsatt pris är Aronia (Aronia melanocarpa).

Aronian har vi skrivit massvis om tidigare, både användning av bären och om själva växten. Gå gärna till etikett Aronia och läs mer.


Dagens raritet är den röda kärnfria (eller stopp nu - mestadels kärnfria för under vissa odlingsförhållanden kan det förekomma sparsamt med kärnor) vinrankan Vitis Somerset Seedless.

 

Fredag 10 september

 

Dagens mystikväxt med nedsatt pris är Snöbollsbusken, Viburnum opulus Pohjanneito. Plantorna stora ca 50-70 cm i 3L kruka och extrapris 12,90€/st.

Snöbollen Pohjanneito är kanske den växt som mest förknippas med finska härdiga växtsorter. Pohjanneito kan användas ända upp i Lappland medan motsvarande Roseum-importvara endast går i de allra varmaste zonerna i Finland. Pohjanneito har också den fördelen att den har betydligt mindre dragningskraft på de besvärliga svarta lusen på våren (kan dock vissa år behöva en omgång tallsåpa ca 10 dar efter begynnande värme).

 

Dagens raritet är det nya finska hängande prydnadsäpplet 'Kramer2' eller latinska namnet Malus arnoldiana 'Kramer2' (Kramer2 är fortfarande inofficiellt namn).

Kramer2 har vi tidigare skrivit om 16 juni 2019. 


Prydnadsäpplet Kramer 2.

 

Lördag 11 september och Söndag 12 september


Har vi inte några skilda dagens växt eller dagens raritet, men du får gärna bekanta dig med veckans tidigare rariteter och dagens växt finns att köpa till erbjudandepriset 12.90€ så länge de reserverade partierna räcker.

Välkomna!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar