söndag 26 september 2021

Äppelträd, Skötselråd för 3 första åren

 

Under augusti 2021 hade vi ett erbjudande med unga äppelträd, där vi bl.a hade utförliga skötseldirektiv för 3 första åren. Kanske nåt som kan vara bra tips också för andra.

Grattis till ditt köp av äppel ungplanta. Så här är det lämpligt att sköta om den de 3 första säsongerna för att uppnå ett stabilt och vackert träd som orkar bära frukt under många decennier.


Hösten år 1:

- Det är viktigt att plantera plantan så snabbt som möjligt. Oplanterad planta bör nämligen hållas lätt fuktig i rotklumpen - inte för våt och absolut inte torka ut.

- Vid plantering är det bra att försiktigt lossa på rötterna på två sidor efter att du tagit plantan ur krukan. Detta för snabbare rotning och för att undvika framtida rotsnurr. I plantskolan odlas plantan i en relativt liten 2-3 liters kruka för att på detta sätt snabbt bilda en tillräckligt lång "stam".

- Planteringsjorden skall vara väl dränerad, mullrik och i övrigt enligt normala planteringsanvisningar. Har du styv lera som inte släpper igenom vatten, ska du extra noga bekanta dig med anvisningarna, t.ex plantskoleodlarna r.f.s anvisningar vilka finns att få i vår plantskola.

- Området runt plantan täcker du förslagsvis med bark eller flis, för att hålla bort fröogräs och för att hålla markfukten nästa vår/sommar. Gör detta genast så är det inte bortglömt! Barkflis finns att köpa som tillägg till paketet.

- Stödbambun som är med i paketet sätter du också på plats genast (Tips - sätt bambun på södra sidan, läs längre fram varför) och binder stadigt med gummisnodden som finns med. Sätt snodden två varv runt stam-bambukäppen och knyt till. Bind på minst två platser men översta 20-30 cm skall inte bindas. Observera att den lilla smala bambupinnen som redan finns hos plantan inte är stödkäpp utan endast pinne vi använt i odlingen för att rikta plantan under uppväxt. Du kan antingen låta den vara kvar en tid eller ta bort den genast.

- Vattna ordentligt minst en gång. Håll upsikt över plantan de närmsta två veckorna och vattna till ifall att risk för torka uppstår. Om hösten blir torr kan trädet behöva enstaka bevattning också efter detta, men i regel är hösten en sån tid att det inte behövs. VATTNA INTE OM JORDEN UNDER BARKEN REDAN ÄR FUKTIG! 

- Tillsätt höstgödseln du fick med i paketet (7-10 g/planta). Gödseln strör du ut på en cirkelyta om ca 40 cm runt trädet. DET ÄR DIREKT FARLIGT FÖR TRÄDET OM DU SÄTTER ALL GÖDSEL INVID STAMMEN. Höstgödsel innehåller kalium och fosfor och gör att plantan övervintrar bättre. Läs mer om gödsling på vår gödselinfo.

- Efter allt detta lindar du stamskyddet runt både plantan och bambustödet. Stamskyddet skall gå ca 1-2 cm ner i barktäckningen OCH observera det skall tas bort senast till midsommar nästa säsong.

- Senare under hösten är det bra om du ytterligare placerar ett högre galler runt plantan, alternativt första vintern sätter ett extra stamskydd på höjden.

Våren år 2

- Kolla gärna att plantan mår bra redan i januari-februari eller senast i början av mars. Kolla särskilt att gallret hålls på plats och är tillräckligt högt över snön för att skydda mot hare, rådjur och hjort. 

- Satte du stödpinnen på sydsidan så funkar den samtidigt som skuggning för stammen. Satte du den till nån annan sida ska du helst sätta nåt material som skuggar stammen för solvärmen (medan marken är frusen) eftersom det ibland finns risk att solsidan värms upp medan skuggsidan är mycket kall. Detta kan göra att spänningar uppstår i plantans barkskikt och att barken helt enkelt spricker mellan det uppvärmda och det kalla. När stammen är större kan man "kalka" stammen vit för att uppvärmning inte skall ske. Precis där snötäcket ligger är risken för dessa skador som störst.

- Påsktiden eller senast före tillväxten startar i slutet av april-början av maj ska du beskära plantan. Detta gör du enkelt genom att helt sonika klippa av toppskottet. Du klipper högre upp om du vill ha längre stam på trädet och lägre ner om du vill ha kortare. Trädet bildar grenar på ca 20-40 cm under beskärningen och översta ögat bildar nytt toppskott. Klipp ca 0,5 -0,8 cm överom öga.

- viltgallret kan du gärna låta vara kvar ytterligare en tid men skyddade du plantan med ett extra stamskydd på höjden så skall du nu ta bort det andra skyddet.

- Osmocotegödseln som är med i paketet tillsätter du I BÖRJAN AV MAJ, (senast under maj). Denna gödsel är långtidsverkande under 3-4 månader och den ger mera växtkraft varma dagar när trädet växer mera och mindre kallare dagar. Gödseln börjar verka ca 10-14 dagar efter appliceringen. Osmocote gödseln skall sättas ner en bit under barkytan eller alternativt göras ett till två hål i barken/markytan och sättas dit. Denna gödsel har ett skal (som släpper igenom en liten mängd gödsel i taget) och skalet skall hållas lätt fuktigt, annars upphör gödseln att verka. Det är därför viktigt att gödseln kommer några centimeter ner under ytan.

- Under sommaren år 2 kan du ta bort eventuella skott som kommer nertill på stammen och särskilt alla skott som kommer under ympstället. Skott under ympstället är från grundstammen och de stjäl endast näring och utrymme. Konkurrerande toppskott (se anvisningar) kan du också korta in eller ta bort så fort du ser såna. 

- Bevattna trädet om torrväder råder under längre tider, men övervattna inte (kolla med fingret om jorden är fuktig under barktäckningen före bevattning).

- Du kan också kolla uppbindningen (gummisnoddarna). Dessa är av ett material som töjer sig när stammen växer till i omkrets, men vill du vara extra försiktig kan du också lossa dem och binda igen nån centimeter bredvid.

Hösten år 2

- Nu höstgödslar du med höstgödsel igen. Bor du inåt landet ska du göra detta redan i mitten av augusti. I kusttrakten har du tid på dig ännu ganska lång tid, men tipset är att ändå göra det i god tid. På marknaden finns vattenlöslig höstgödsel och vanlig kornad höstgödsel. Skillanden är endast att den kornade skall ha ca 10 dagar att lösa sig och börja verka medan den andra verkar snabbare. Tips! Glömde du gödsla tidigt - använd då den vattenlösliga gödseln!

- sätt tillbaka viltgallret på hösten så att ditt nu fina träd får vara i fred för viltet. Sätt också stamskyddet, och igen förvissa dig om att det går ner 1-2 cm i marken/barken, detta för att hindra eventuell åkersork att gnaga ditt träd nertill.

Våren - sommaren år 3

- under vintern ska du igen kolla trädets viltskydd och eventuell solvärme på solsidan av stammen.

- Beskärning gör du igen påsktid-fram till början av maj. Nu beskär du till en jämn pyramidform så att grenarna inklusive toppskottet är max 30-50 cm långa. Beskär så att knopp (öga) vänder neråt på kvisten. Mera om beskärningen på bild/karta i planteringsanvisningarna.

- Gödsla trädet nu också. Vill du inte köpa samma långtidsverkande Osmocote gödsel (bör nu vara dubbel dos) så kan du använda helt vanlig trädgårdsgödsel (början av maj) + fullgödsel (mitten av juni) + höstgödsel (aug-sept).

- under sommaren gör du inget annat än vattnar vid långvarig torka och ev. beskär nåt konkurrerande toppskott.

Hösten år 3

- Nu höstgödslar du med höstgödsel igen och viltskyddet på precis som år 2. Nu är ditt träd betydligt större så du behöver kanske mera galler.

- Planterade du sommarsorter eller tidiga nyare höstsorter har du troligen nu också en eller ett par frukter att provsmaka.

och sen...

... och framledes ungefär likadant men efter 5:te året kan du överväga att göra en JAS-beskärning (Juli-augusti-september) eftersom den i allmänhet ger mindre tillväxt än vårbeskärningar. 

Lycka till med ditt träd

WICKMANS PLANTSKOLA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar