måndag 27 september 2021

Hösten är bästa planteringstiden

Plantera häcken på hösten så vinner du nästan en hel växtsäsong!

Visst är det bra med sommar och sol men också hösten har sin charm. Tänk på alla frukter och färger som hösten för med sig. På hösten är det också gott om tid att förbereda för nästa sommarsäsong.

Den kloke villaägaren tänker nu framåt och kanske planterar häcken som inte blev av i sista sommarens torka eller varför inte det där äppelträdet som barnen så gärna ville ha...

Även om vi i plantskolan stänger butikssidan den sista september betyder det inte att planteringssäsongen är över. Det är snarare tvärtom att nu börjar höstens bästa planteringstid, vilken vi plantskolister tar tillvara  genom att åka ut på planteringsuppdrag.

För dig som behöver växter finns i oktober-november möjligheten att överenskomma om hämtningstid eller finns du längre bort så beställer du kanske normal leverans med budbil eller med Postnord.

Bl.a. följande fördelar är bra att komma ihåg om höstplanterat.

Häck

En sanning som vi många gånger brukar hålla fram är att t.ex häcken du planterar nu på hösten har ordentligt mer tid att växa nästa säsong jämfört med samma häck planterad på våren. Nämligen:

-Höstplanterat får naturlig bevattning och torkar inte en endaste dag

-Höstplanterat rotar sig ren på hösten eller om du planterar riktigt sent så rotar den sig på våren medan tjälen går ur jorden

-Dito vårplanterad får du i marken tidigast när tjälen gått ur jorden och jorden torkat upp så pass mycket att du kan bearbeta, vilket normalt är flera veckor efter att de höstplanterade bärjat växa med sina rötter.

-Höstplanterat gödslar du redan när snön smultit bort och gödseln finns då tillgodo för en riktigt snabb och effektiv vårstart. Gödslar du i samband med vårplanteringen så kräver alla granulerade gödselmedel ca 8-14 dagar att börja verka, alltså redan där en "vårförlust".

Perennaväxter

Sedan är det också den här sanningen att den som skaffar alla sina perennaväxter på våren sällan har nåt riktigt fint höstblommande i sina rabatter. Aster, Kärleksört, Flox, Sköldpaddsört det är några som är finfina långt in på hösten. Gräs i olika varianter har sina vippor och är som vackrast just på hösten och senvintern. 

Och vid tanke på gröna gräs så ska du också komma ihåg att perennaväxter liksom gräsmattan faktiskt mår bra av en liten gnutta kvävegödsel inblandad i höstgödseln. Sisådär 2-3% kväve gör att rotsystemet utvecklas maximalt.

Träd

Fruktträd som äppel, päron och plommon har dom flesta förstått att höstplantering är att föredra, mest då p.g.a att torkan brukar ta dom vårplanterade.

Också de riktigt vanliga träden som björk, rönn, lind, lönn m.m. lyckas betydligt bättre med höstplantering (t.o.m. vinterplantering för riktigt stora träd är att föredra framom vårplantering). Här är det också samma faktum som med häckarna, betydligt snabbare igång på våren när det redan är på plats.

Barrväxter

Krukodlade barrväxter har alla sina rötter, inklusive de små sugrötterna, i behåll  i krukan och kan alltså leverera den fukt barrväxten behöver långt in på hösten liksom genast från vårstarten.

Barrväxter som tas från fält med klump är däremot nåt som oftast behöver ha några fina höstveckor för att bilda nyga sugrötter så dessa ska gärna planteras i någorlunda god hösttid.

För vintergröna barrväxter gäller att man ska skydda dem från den starkaste vårsolen liksom från den torraste vinden de två första vintrarna något som gäller för både vår- och höstplanterade. Några kvistar granris eller den speciella skuggväven brukar normalt räcka till gärna då i samband med ett täckande lager barkflis på marken.

Det  är faktiskt en sak till som är bra med höstplantering - priset! På hösten undviker du prishöjningen som kommer till våren!

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar