tisdag 2 april 2024

Malus domestica 'Pervisaljut'

 Malus domestica 'Pervisaljut'


En rysk äppelsort som vi redan haft i provodling under många år. Denna planterade vi själva år 2006 och den har burit frukt ungefär från tredje året. Eftersom vi har dåligt med utrymme så har vi beskurit rejält varje år men i alla fall fått ordentligt med stor god frukt i början-medlet av september.

Parvisaljut tillhör de sorter som ska vara relativt resistenta mot äppelskorv. Därtill har vi observerat att mumiesjukan också hålls borta härifrån. Två fina fördelar alltså.

Och så här låter översättningen från finska: (Pervi saljut = Första hälsning) Rysk korsning från Orlov. Frukt ca 130-150 g med en guldgul bottenfärg och hallonröd täckfärg med lätta ränder. Fruktköttet är gräddvitt och saftigt med en intressant sötsyrlig smak. Rätt bra motståndskraft mot skorv. Sorten ger riklig och regelbunden skörd men på kraftigväxande grundstammar tar det några år extra innan skörd kan fås.

I vår ryska bok från 2003 nämner man att fruktstorleken kan vara upp till 200 g. Enligt de källorna skall det vara frågan om en korsning mellan kinesiska kanelsorter och fri pollinering i sorterna Grushovka + Papirovka + Michurins Record. Sortprovningen för Pervi Saljut  skall ha börjat 1984 även om korsningen har uppstått redan tidigare. 

Pervisaljut har senare också i Ryssland använts i vidareförädlingar och kanske vi nån gång i framtiden får in några av dessa också, vem vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar