tisdag 2 april 2024

Sötkörsbäret Arthur

Prunus avium 'Arthur'


Mognar i mitten av juli med stora mörkröda bär med mycket god smak. Fruktköttet och saften är mörkröda och stenarna lossar lätt. Mycket lämplig som färskfrukt och till infrysning.

Sorten är produktiv med bra vinterhärdighet (åtminstone FI zon I-II enligt andra källor t.o.m. zon III-IV). Behöver dock en annan sort till pollinatör t.ex Leningrads svarta.

Sorten korsades fram av Arthur och Eevi Jaama 1965. Ursprungligen kallad 'Kristiina', i början av 2000-talet ändrades namnet till Arthur efter sortens framtagare. Korsningen skedde vid EEC Polli Horticultural Research Center från plantor odlade från frön av den utvalda sorten "Krassavitsa". Registrerad som sort 2009.

Frukten är stor, med en medelvikt på 5,4 till 6,5 g, bred eller lös. Fruktens färg är svartröd, fruktköttet är tätt, mörkrött och kryddigt och innehåller i genomsnitt 18 % av juicens torrsubstans, 12 % sockerarter, 0,7 % syror och 20 mg askorbinsyra pr. 100 g råvikt. Frukterna är perfekta för färsk konsumtion, men även för djupfryst förvaring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar