onsdag 4 december 2024

Julkalender 2024 Lucka 4 Vindruvan Somerset Seedless

2022 blev färgen ordentligt röd mot slutet av hösten
 

Vinrankor hade vi inte alls i sortimentet på 1980-talet. Nuförtiden finns det massor av dem och en av de nyare är sorten Somerset Seedless vilken vi hade som nyhet år 2017.

Så här skrev vi då på vintern 2017

"Sorten heter Somerset Seedless och kommer ursprungligen från USA där man konstaterat härdighet ner till -30 till -35 C, motsvarande zon III-IV, kanske t.o.m. zon V här hos oss." och "Bär: Rödvioletta söta kärnlösa druvor (1.5 g to 2 g), en utmärkt bordsdruva eller till dekorationer på bakverk, i sallader m.m. Riktigt helmogna är druvorna helröda. Används inte normalt till viner."

Vill du läsa hela inlägget från mars 2017 så finns det här. Dessutom finns ett länken till Vitis datablad. Det är dock endast på engelska.

 

Så här tog sig Somerset Seedless sommaren 2023 hos våran kund Susanna. Jättegoda!

Tips o tricks för en svårodlad ranka

Att efterfrågan håller i sig för Somerset Seedless beror väl mycket på att produktionen inte alls var så lätt som hos många andra druvsorter. Det är nu också därför en av de få med betydligt högre prisnivå.

Det här är en druva som rotar sig gärna men tyvärr så växer den sig inte stark ens över en sommar och därför har den problem att övervintra också inomhus. Det har på plantskolan konstaterats flera gånger att rankan är heldöd på våren. Skulle det vara nåt undantag så är det nån som startar riktigt ner ur roten och den starten kan komma så sent som in i juli trots att plantorna är i växthus. 

Det här gör att man skall vara född med tålamod när man odlar Somerset Seedless. Täck bra de första vintrarna även om din ranka skulle se stark och fin ut. Ser den stendöd ut på våren prövas ditt tålamod, så låt den lugnt stå kvar åtminstone tills mitt på sommaren. Den växer dock snabbt även när den startar sent och trösten kan vi ge dig att ju fler säsonger du har den desto tidigare startar den och så småningom när rotsystemet är kraftigt behöver den inget vinterskydd alls, så hav tålamod.

Bilder

 

med ordentligt med sol och värme blev det mycket färg

Susannas foto från mitten av september 2023, då med ganska sval sommar ska tilläggas

...och bild riktigt i solsken





 

tisdag 3 december 2024

Julkalender 2024 Lucka 3 Familjepäron


Familjepäronträd hade vi som nyhet år 2016


På vår Pinterest skrev vi kort och gott "Familjepäronträd, 3 sorter på samma träd.", men så var det väl egentligen inte så mycket att tillägga om just det här med familjeträd heller eftersom det var mycket bekant från äppelområdet.

Det som vi nu i efterskott kan konstatera, förutom att det har blivit ordentligt populärt, är väl att sorterna som nu finns på träden har väl utvecklats från de mindre päronsorterna till saftigare och större sorter. Det har alltså gott hand i hand med utbudet i övrigt.

Sorter

Eftersom det är sorterna som finns på träden som är det intressanna så presenterar vi här några av de bästa. Utöver dessa sorter kan det också finnas andra sorter på familjeträden, t.ex senare sorter som Jukka och Kustavi brukar förekomma.

Sorter som förekommer på våra familjeträd

Det är inte säkert att vi hittar eller har egna bilder på alla sorterna, men publicerar de vi har av denna lista

 - Americana
- Aune

- Kafedralnoje
- Lada
- Lyck
- Moskovskaja
- Pepi
- Stolitsnaya
- Suvenirs
- Vekovaja

Americana

saknas bild i dagsläget men sorten är en av de bättre med stora, upp till 200 g, saftiga päron som mognar mot slutet av september. Americana är hyggligt härdigt upp till zon III i Finland (ca 4-5 i Sverige). Americana finns i nordamerika under namnet 'Devoe'.

Americana behöver en annan pollinerarsort.

Aune

visst kommer det många päron...

Litet men naggande gott

 

Gammal finsk sort som mognar väldigt tidigt i augusti. Sorten har mycket goda små frukter men tyvärr med nackdelen att de mognar så tidigt att man inte riktigt hinner fatta att de är mogna innan de faller från trädet.

Aune är i övrigt en av de få sorter som har bra självpollinering

Kafedralnoje

är hos oss en nyare sort som vi introducerade som nyhet 2023. Frukterna är

Lada


 

Lada har en mild smak.  Sorten ger rikligt och regelbundet och dessutom börjar bära frukt tidigt. Vinterhärdigheten är utmärkt eller ca zon IV i Finland (motsvarar ca 5-6 i Sverige) och motståndskraften mot päronskorv är bra.

Lada har vi haft planterad på plantskolan sen början av 2000-talet.

Lyck


 

Lyck anses som gammal finsk lokal sort från Åbotrakten. Sorten som då högst antagligen kommit från norra Tyskland ger medelstora frukter med knaprig, saftigt söt smak. 

Päronsorten Lyck tog vi upp i nyhetsinlägg från våren 2018 så där finns en del bra info om sorten.

Moskovskaja



Moskovskaja är kanske numera den sort våra kunder köper allra mest. Sorten är mycket omtyckt tack vare att den ger helt ätbara frukter också under svalare somrar även om de då blir mindre i storlek. Normalvarma somrar blir frukten någorlunda medelstor och kartgallrar man kan man få frukter upp till 12-14 cm långa (så gjorde en av våra grannar här på Östanåkersvägen och han trodde inte vi skulle klara att gissa vilken sort han hade).

Frukterna på Moskovskaja är aromrika och saftiga. Trädet har klarat sig bra på vår försöksodling i Närpes och brukar anges med härdighet III i Finland, men vi vill påstå att sorten nog klarar betydligt hårdare vintrar än så (ca zon 5 i Sverige).

Eftersom 'Moskovskaja' är omtyckt har vi givetvis skrivit om den tidigare, t.ex i julkalendern 2015 lucka 1 och förra året i julkalenderns lucka 9, där det finns en hel del bilder och info redan. I lucka 15 för julkalendern 2022 tog vi upp Moskovskaja riktigt bra också.

Enligt Lukes register ska Moskovskaja ha sitt ursprung i ryska gamla sorten Tonkovetka x Kjure (syn.? Williams) och ha sitt ursprung på 1940-talet

 

Medelstorlek blir väl sisådär 8-9 cm åtmoinstone hösten 2019

Pepi

 

Pepi är en estnisk sort.

Pepi tog vi upp i julkalendern 2016 Lucka 1, där finns en massa info om sorten. 

Så här skrev vi då "Pepi är en estnisk sort med medelstora, gula frukter. Smaken är saftig och god och päronen mognar tidigt, redan i september. Pepi bär tidigt frukt och är självpollinerande, skörden blir dock alltid bättre om man även planterar en annan pollinerande sort i närheten. Härdighet i Finland till zon III."


Stolitsnaya

ska ha en päronstorlek på ca 150-200 g och betecknas som något större medelstorlek. Härdighet till zon IV eventuellt V i Finland. Stolitsnaya har vi inte haft i egen provodling ännu så det är väl nåt som kommer så småningom, därför saknas egen bild också.

Suvenirs

Lettiska sorten Suvenirs som introducerades i Lettland 1986 har också blivit populärare hos oss sen vi börjat förstå att den klarar våra förhållanden.

Suvenirs skrev vi om i inlägg 25 september 2022, bland annat om korsning mm. Där konstaterade vi också att sorten ska klara  zon III-IV i Finland (Sverige V ev. VI).

Vekovaja

 


Vekovaja har vi också haft planterad sedan början av 2000-talet, dock står trädet inklämt mellan andra storvuxna och både sork och hare har i något skede skadat trädet men det har aldrig haft direkta frostskador men ska ju också vara härdigt till zon IV i Finland (5-6 i Sverige). Vekovaja har vi tydligen inte skrivit så mycket om tidigare så det är nåt vi måste korrigera så småningom eftersom vi tycker det är en bra sort och den ibland också finns med på våra familjepäronträd.

 

Utöver dessa så finns det massor av sorter som vi prövat men inte kommit fram till att det är nåt att satsa på, t.ex Olga som talades mycket om redan i slutet av 1990-talet tillhör dom sträva, stenhårda. Dessa förekommer nog aldrig på familjeträden och finns ju inte heller i sortimentet så vill man köpa dessa behöver man beställa flera säsonger i förväg eftersom de ska odlas från nyympade.

 

måndag 2 december 2024

Julkalender 2024 Berberis 'Maria' Lucka 2

 

Berberis thunbergii 'Maria' torde vi ha haft som nyhet år 2016. Dessförinnan hade vi prövat växten en tid och funnit att den åtminstone klarade nån vinter.

Så här skrev vi år 2016 om denna gulbladiga berberis:

Första officiella utställningen där sorten Maria ställdes ut i övriga Europa var på Plantarium i Holland år 2005 och sorten vann bronsmedaljen där.

"Till Wickmans plantskola kom sorten första gången 2012 och 2015 hade vi på allvar fått upp ögonen för sorten."

Dessförinnan hade vi också haft den andra gulgröna sorten, Berberis thunbergii 'Aurea', vilken också ska vara en av "föräldrarna" till Maria. 

Aurea blev dock aldrig nån framgång eftersom den var känsligare för väta om vintrarna.

Vi har skrivit flera gånger om Maria

Flera tidigare inlägg år 2020  och år 2021  (julkalendern med Kjells bästa) visar klart och tydligt att den här växten faktiskt är riktigt populär t.o.m. så populär att den många år varit slutsåld långt innan säsongen tagit slut. Gå gärna tillbaks och läs de båda inläggen.

...och visste du att sorten 'Golden Pillar' är exakt samma som 'Maria', det är bara det att i USA tog man fasta på växtformen.

Historia

Berberis thunbergii 'Maria' är resultatet av en öppen pollinering av B. thunbergii 'Aurea' (fröförälder) och ett okänt urval av B. thunbergii (pollenförälder) som inträffade i ett planerat avelsprogram i Kuroska (Lucjan & Grzegorz Kurowscy), Polen 1998. US Plant Patent PP18 082 utfärdades den 25 september 2007. PBR status utfärdades i Polen 21.02.2005 (ansökan 10.06.2002).

Första officiella utställningen där sorten Maria ställdes ut i övriga Europa var på Plantarium i Holland år 2005 och sorten vann bronsmedaljen där. 

Bilderna nedan visar ett par av platserna där sorten Maria ståtat i flera år.


Den numera välkända planteringen vid Dynamo-huset i Närpes gjordes 2017.


samma plantering 2019 i augusti, den rödbladiga varianten är 'Red pillar'.



Orangegul höstfärg i oktober 2020

redan i augusti börjar färgen skifta i gulorange

 

Sommarfärg




Senhöst NTM

Höst Dynamo

Höst planterad för 1 år sen




söndag 1 december 2024

Julkalender 2024 Rosa Ilo i lucka 1

 

Ilo blommar rikligt där i början av juli och sen återkommer det en del blommor längs hela sommaren

Rosor är ganska ute men de med få taggar har blivit uppskattade.

Så här skrev vi på Pinterest 2014:

Rosa 'Ilo', Ros. FinE-sort från Peter Joys korsningsprogram 2010. Riklig blomning, får nypon. Ljusröda blommor från midsommar och framåt. Höjd 1,5-2 m. Anspråkslös beträffande jordmån. Tät buske med höstfärg. Zon IV. 

och bilden var

2014 års bild på Ilo

 

Sedan 2014 har vi fått mycket erfarenhet av denna ros. Nu använder vi Rosa Ilo både som rosbuske, som klätterros och inte minst som stamros. Ilo har också FinE status hos de FinE producerande plantskolorna.

Det som våra kunder tycker är absolut superbra med Ilo är faktiskt att den nästan helt saknar taggar, alltså mycket lätt att hantera när man behöver beskära eller binda upp (som klätterros).

Som buske växer Ilo hos oss upp till ca 120-150 cm och i skydd vid vägg ända till ordentligt 2 m.. År 2014 angavs härdighetszonen i Finland till zon IV, nuförtiden använder våra kunder i svensk zon VI och zon VII Ilo helt utan några skador. Visst zon 6-7 i Sverige har väl alltid ett snötäcke som skyddar marken någorlunda men också kvistverket överlever hur bra som helst. Hur stor den blir i dessa zoner skall jag låta vara osagt men åtminstone en kund påstår att den klarar sig utmärkt också som stamros!!!

 

Litet saxat från Lukes finska beskrivningar (fritt översatt)

Historia
'Ilo' härstammar från en korsning 1998 mellan en kanadensisk parkros, 'John Davis' och R. x Malyi 'Kempeleen Kaunotar'. Den släpptes till förökning/försäljning år 2010.

Extra
'Ilo' har inga speciella markkrav. Tillräcklig tillgång på vatten och näring är naturligtvis den bästa garantin för god tillväxt och vacker blomning. En planta som planterats nära en vägg (t.ex. som klätterros) måste vattnas åtminstone i de inledande stadierna. Vid periodisk gallring, antingen på våren eller omedelbart efter blomningen, avlägsnas de döda och överåriga stjälkarna ända nerifrån marken. 

'Ilo' passar bra för att ersätta de ömtåliga klätterrossorterna. Också utan skydd av vägg är busken klart mer hållbar än 'Pohjanstähti'.

Inga specifika sjukdomar eller skadedjursproblem har observerats

Och sen några av våra egna bilder