tisdag 13 december 2022

Julkalendern 2022, bra växter som presentförslag, lucka 13

Tagglösa krusbär, låter det bekvämt? Det finns faktiskt en del såna sorter som passar sig också i våra kalla zoner. Vi har under ett antal år prövat flera sorter och nu tipsar vi speciellt om en röd sådan.


Ribes uva-crispa 'Captivator'

Nåja, nästan tagglös, borde det heta för i ärlighetens namn kan det finnas en o annan tagg riktigt nertill på busken. Däremot upp på kvistarna där bären håller till, där är det tagglöst och lättplockat!

Sorten har tagits fram i Canada på Central Experiment Farm, Ottawa. Det är en korsning mellan Ribes hirtellum (American) och Ribes uva-crispa (European) krusbär. Skall vara korsad  redan 1949. Vi har haft Captivator i sortimentet knappa 10 år.

Härdigheten har varit riktigt bra hos oss. Och bärstorleken klagar vi inte heller på. Smaken är rätt lika som hos sorten Lepas röda men Captivator har något hårdare skal samtidigt som bären ör något mera avlånga.

Captivator passar överallt där krusbär i övrigt trivs, alltså helt vanlig trädgårdsjord och det gör inget fastän det är lätt lerblandad jord.

Ett extra plus om man jämför med de taggiga finska sorterna Lepas röda och Hinnonmäki gul är att Captivator har bra upprätt växtsätt och är därför riktigt lättplockade.

bärformen är lätt droppliknande

Andra tagglösa sorter vi prövat ärt.ex gröna tatjana (helt bra), röda Larell plus några andra vilka vi ännu ej utvärderat fullt ut.

 

Tatjana är grön sort som vi också rekommenderar

******************* 

Detta är 2022 års julkalender med temat bra växter som presentförslag. Temat är valt med tanke på fina tips  till dig själv eller som bilaga till ett presentkort till någon du tycker är i behov av just detta.

Vill du ge krusbär Captivator till julklapp? Skriv då ut infon ovan som en pdf och bifoga t.ex med ett presentkort från plantskolan. Presentkort från plantskolan kan köpas och avhämtas från plantskolan men eftersom plantskolans butik har säsongstängt bör du ringa oss före besök, tel 0400-233480.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar