fredag 3 juni 2016

Häck till sommarstugan

Nu börjar vi spendera allt mer tid på sommarstugorna, men är det något som saknas? Kanske en häck borde planteras för insyns- eller vindskydd? Det finns flera sorter som smälter bra in i naturen och inte behöver mycket skötsel och som dessutom klarar av ett kargare klimat och t.o.m saltvatten.

När du sätter sommartomten i skick är det skäl att tänka på att resultatet skall se snyggt ut också fast ingen målar och sköter kontinuerligt. Ett nytt staket kan vara hur snyggt som helst när det är nymålat men ack och ve hur det ser ut efter en eller ett par säsonger i saltpinat havsklimat. I det fallet är de häcksorter som har bra skottbildning från basen suveräna för de blir snyggare och snyggare för varje år. Här är det också en fröjd att veta att en liten höjdbeskärning kan utföras vilken årstid som helst. Det vill säga, genast det börjar se lite för vildvuxet ut så är det bara att beskära och så är den saken klar. Nedan finns några förslag på relativt billiga häckar som passar särskilt bra in i stugmiljön.

Högre häckar för lä- och insynsskydd

 

Kvastspirea, Spiraea chamaedryfolia


En snabbväxande spirea med vita blomklasar i maj. Blir ca 1,5 m och har grönt löv i massor. Får fin höstfärg och tål även skugga. Som häck kan den mycket väl hållas både friväxande eller klippt. Klipp då gärna strax efter blomningen så får du en tillväxt som sätter blom följande år. Tät, skjuter rotskott. Fin höstfärg men lite tidig lövfällning. Kvastspirean skall dock inte planteras i alltför våta jordar.



Häggmispel, Amelanchier spicata


Får ätbara bär och fin höstfärg, bra häck- och läplanta. Smal och högväxande med vita blommor i slutet av maj. Mörkgröna till blågröna blad. Passar mycket bra mot naturängar, skogsbryn o dylikt. Utmärkt till fritidshus då den är snygg både som klippt häck och som friväxande. 2-4 m hög. Tål saltvatten.

Vill man ha det riktiga bäralternativet så kan man välja den betydligt dyrare klonförökade amelanchier sorten som kallas saskatoon. Den finns i flera varianter som t.ex. Amelanchier alnifolia 'Smoky' och Amelanchier alnifolia 'Martin'. De har både större bär och är sötare i smaken, och bären kan med fördel användas i hushållet t.ex som dekorationer på bakverk.


Häggmispeln blommar överdådigt i slutet på maj



Även om alla häggmispelsorter har ätbara bär så är 'Smoky' 
saskatoonbäret det allra bästa. Det har blåröd färg när det är
som bäst plockmoget. Efter ännu en tid blir det blåbärsblått.



Blåtry, Lonicera caerulea 'Jörgen'


Den över lag mest använda häcken, tätväxande, tidig lövsprickning, vacker även på vintern med rödskimrande årsskott. Kan klippas eller växa fritt. Höjd som friväxande, 1,5-2,5 m (bredden i stort sett lika med höjden). Höjd som klippt ca 1-1,8 m. Klippning rekommenderas under vintervilan (oktober-april). Den enda häckart som kan föryngringsklippas med utmärkt resultat på valbar höjd/bredd. Rekommenderas ogärna på torra sandjordar, men väl på alla andra jordtyper. Mycket härdig, tål saltvatten.
Häckblåtryn blommar genast i början på maj samtidigt med lövsprickningen.


För lägre häckar kan även andra sorter användas:


Röd praktspirea, Spiraea japonica 'Lilly'


Plantskolans egen korsning Little Princess-Froebelii. Utmärkt även för massplanteringar. Höjd ca 60-80 cm. Denna sommarblommande spireasort har starkare färg än sorten 'Little Princess'.



Björkspirea, Spiraea betulifolia 'Renko'

Tät finsk häckvariant av björkspirea. Klippt eller friväxande låg häck (max 1 m). Blommar rikligt på försommaren. Den gröna årsväxten startar genast när blommorna blommat ut och börjar täcka de gamla bruna fröställningarna. Bra även som massplanteringsväxt.



Funkia, Hosta

Funkia, är ofta använd för det rikliga och dekorativa bladverket. Flera sorter har också vacker blomning. Bladen kan ofta också användas till snitt. Plantera i djup men dränerad jord som håller markfukten. Passar utmärkt även som en låg "häck" eller kantväxt. Bladen försvinner helt till vintern och nästa sommar kommer fräscha nya blad.

Finns många olika varianter i olika höjder, från 25 cm upp till 1 m.

Olika funkiasorter

Hosta 'Erromena' här vid en stenmur

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar