måndag 13 februari 2017

Vändagstips för trädgården


På vändagen ska vi ju visa lite extra kärlek och omtanke mot varandra, och varför inte mot trädgården också? Här kommer våra bästa vändagstips för hur du ska ta hand om din trädgård nu under vårvintern.

Skydda vintergröna växter mot vind och vårsol


På vårvintern, när temperaturerna kan kasta mycket mellan soliga varma dagar och kalla nätter är det risk att vintergröna växter får torkskador. Vind och värmande sol gör att fukt avdunstar från blad och barr och då jorden är frusen kan växten inte ta upp nytt vatten. Vissa växter är känsligare än andra, t.ex. avdunstar mer vatten från växter med mjuka barr än från de med hårda barr.

För att avhjälpa detta är det bra att skydda växten så att avdunstningen minskar. Större växter som t.ex. tujor täcks lättast med skuggväv. För lägre barrväxter eller vintergröna perenner och rhododendron funkar granris också bra.

Undvik svart plast som täckmaterial eftersom en mörk yta drar till sig värme och därför snabbt ökar avdunstningen i stället för att minska den.

Behöver du skuggväv? Ring 0400 233480 så fixar vi! 2,20/m2 och rabatt på större bitar.

Tujor täckta med skuggväv


Tid för beskärning


Nu, medan växterna ännu är inne i sin viloperiod, är rätt tid att beskära de växter du vill skall växa till sig, t.ex. fruktträd, buskar och häckar. Vill du föryngra en häck är det en riktigt bra tid att klippa ner den nu när marken är frusen och det inte är så mycket snö. Fördelen är framför allt att det är lätt att transportera bort kvistmaterialet på frusen mark.

Har växterna redan fått önskad form och du bara vill att de ska fortsätta vara lika fina är det bättre att klippa i juli-september.

Här kan du läsa mer om beskärning.

Obs! Det finns några växter som helst inte ska beskäras den här tiden på året, t.ex. björk, lönn och vinrankor. Det här är sorter som har kraftig savstigning och därför blöder mycket vid vårbeskärning. Granhäckar kan gärna beskäras litet senare på våren eftersom de mjukare barren inne i häcken snabbare får torkskador om de kommer fram till ytan.Se upp med blötsnö


Den här tiden på året kan det komma ner ordentligt med blötsnö på kort tid. Även om snö är bra isolering och täckning kan kvistar brytas om det blir för tungt. Kommer det mycket blötsnö eller om det ligger mycket snö på grenarna och det ser ut att bli blidväder är det bra att skaka av den.


Gå på kurser

(vi har uppdaterat med länk till vårterminen 2018 kurser)

Under februari-mars hålls som brukligt litet kurser i Vuxeninstitutets regi. Se närmare https://www.narpes.fi/sv/invanare/vuxeninstitutet/kurser-och-forelasningar/kursprogrammet  Börja planera för vår och sommar


  Har du tänkt plantera en häck eller anlägga en ny rabatt i sommar? Beställ  redan nu häckplantor och olika växtgrupper så vet du säkert att växterna du vill ha finns i lager när det är dags att plantera. Se och läs mer om våra häckar  och våra färdigt komponerade planteringsförslag

  De numrerade växterna på bilden är från vår Lyxrabatt. Fler rabattförslag hittar du under Färdiga planteringsförslag.

  På häckarna och de färdigt komponerade planteringsförslagen får du -5% vinterrabatt om du beställer nu, och ytterligare -2% om du betalar direkt.

  Blåtry, Lonicera caerulea 'Jörgen'.

  Glad vändag!

  Inga kommentarer:

  Skicka en kommentar