måndag 29 maj 2017

Gåvotips

Vi har redan tidigare gett tummen upp för gröna, levande gåvor istället för olika prylar som lämnar att samla damm i skåpen. Nu är alla sommarens högtider och kalas på inkommande, så här kommer några riktigt fina växttips för alla olika tillfällen.
Sommaren är full av festliga tillfällen.Klicka på länkarna nedan för att komma till våra pinteresttavlor där det är enkelt att jämföra olika sorter inom respektive grupp med varandra, eller så kommer du in till butiken och tittar på växterna direkt.

'North Blue' jätteblåbär

 Till konfirmanden eller studenten 

Till den unge konfirmanden eller studenten passar det kanske bäst med lite udda och spännande växter, även om ett fruktträd inte är helt fel här heller. Varför inte ge bort några riktigt goda sommarbärväxter t.ex:

Vinrankor
Hallon
Blåbär


 Till födelsedagen 

'Clair Renaissance' ros 
Till födelsedagsbarnet är valmöjligheterna stora, och gåvans värde kan variera beroende på hur jämnt personen fyller år. Till en "vanlig" födelsedag passar t.ex. en vacker ros, en fin clematis eller en azalea eller rhododendron. Fyller personen i fråga jämnt, t.ex. 30, 40 eller 50 kan man gott slå på lite extra och satsa på ett fruktträd eller två:

Rosor
- Inhemska sorter
- Kanadensiska rosor
- Poulsen rabattrosor
- Plant'n'Relax rosor

Azalea eller rhododendron
'Zilga' vinranka
- Inhemska sorter
- Övriga sorter

Frukt- och bär
- Vinrankor
- Vinbär
- Krusbär
- Äppelträd
Päronträd
- Körsbärsträd

Clematis

 Till brudparet 

Hallon, havtorn, vinbär och krusbär
blir nyttiga och goda gåvor
Till denna glädjens och kärlekens fest passar lite större växter bra, som t.ex. olika vackra stamträd som inte blir så stora, fruktträd eller ett bärpaket o.s.v. Ska det precis börjas bygga hus, eller är gården nygjord kan t.ex. en häck vara en utmärkt gåva, eller varför inte ett presentkort så får brudparet välja själv vad de vill ha i sin trädgård.


Fruktträd
Bärpaket med lite olika sorter t.ex.:
HallonLönnen är ett stort och mäktigt träd

 Till dopet 

I norden har man haft en lång och fin tradition med så kallade vårdträd, ett träd som planterades på gården och enligt folktro förknippades med släktens lycka och välgång. Ett vårdträd fick inte skadas utan sköttes efter bästa förmåga, ibland vattnades det t.o.m med mjölk eller öl. Ofta var det t.ex. en rönn eller också ett stort träd som, eftersom de blev gårdens högsta punkt, även skyddade mot blixtnedslag. 

Nu för tiden är det inte lika vanligt att plantera vårdträd, men en fin tradition ändå och vill man inte ge bort ett lövträd är ett fruktträd som så småningom börjar ge äpplen, plommon, päron eller körsbär något som både barnet och hela familjen får njuta länge av. 

Päron 'Moskovskaja'
Lövträd

Fruktträd


 ...och bara vanlig kom-ihåg-oss present 

Ibland är det inte alls så högtidligt men man vill i alla fall ha nåt riktigt fint och uppskattat med som gåva. Nu på vår-försommarkanten finns det knappast något finare än ett riktigt rikblommande rosa prydnadsäppelträd. De rosa sorterna är många, men allra, allra vanligast är de ljust rosa 'Hopa' och 'Makamik' samt den något rödare 'Marjatta'.

 Presentförpackning och kort 

Större gåvor slår vi in i våra gröna "presentpåsar" medan mindre växter, i 2-3 l krukor, blir ännu trevligare att ge bort med en av de nya Coverpot-ytterkrukorna. Gratulationskort finns också i affären, så du kan få hela paketet från ett och samma ställe. Bra va? 

Vill du låta mottagaren själv välja är också våra presentkort alltid en uppskattad gåva, läs mer om dem här på hemsidan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar