fredag 12 maj 2017

Vårens Trädgårdsdagar 20-21.5

Nu är det dags för vårens trädgårdsdagar! Vintern bet ju sig fast onödigt länge i vår så det är nu trädgårdssäsongen drar igång riktigt på allvar. Under trädgårdsdagarna, lördag och söndag 20-21.5, kan du se vårens alla nyheter plus massor av andra välkända och användbara växter.

I plantskolans breda växtsortiment finns något för alla

Något för just din trädgårdsstil


I år är utbudet större än någonsin i Garden-Centret. Oavsett vad du gillar är vi säkra på att du hittar något som löser just Dina trädgårdsproblem. Vill du ha en lite mer modern och avskalad stil i trädgården? Kolla t.ex. in dessa fina barrväxter på stam.
Är en riktigt mormorsträdgård mera din stil? Vi har massor med äppelträd, härliga perenner, syrener, rosor och klätterväxter.
Kanske gillar du att odla ätbara växter? Kom och botanisera bland våra fruktträd och bärväxter.

Och vet du inte riktigt vad du vill ha är trädgårdsdagarna ett ypperligt tillfälle att komma och inspireras och få råd om vad som passar just dig.

  Växter vi gillar i vår 


Ibland bara "fastnar" man för vissa växter. Det kan vara så enkelt att det faktiskt lyckas långt över förväntan eller så är det nån växt med lokal förankring som visat sig ha speciellt goda egenskaper. Och givetvis blir man överväldigad när man sökt i decennier efter en vinterhärdig ersättare till södra regioners "ogräs" och sen efter 15 års försök slutligen lyckas.

 Ätbart 


Det här gäller för våra tre sorter som vi gillar extra mycket i vår, nämligen persikoträdet 'Riga', finska hjortronsorten 'Nyby' hemmahörande från grannkommunens skogar och så svartflädern 'Alv' med härstamning från bergstrakterna iutanför Trondheim.

Persika

Persika 'Riga' i full blom
Riga persikon är helt klart en växt som kräver "det lilla extra", alltså bra plats och litet extra omtanke vinter- och vårtid. Men belöningen är  suverän när träden blommar med rosa vackra blommor på våren och man sedan kan plocka solvarma persikor i augusti - från egna träd! Vi berättar gärna för dig om våra erfarenheter om du vill pröva på persikor, bara kom in till plantskolan.

Hjortron 'Nyby'

Hjortronplantan är normalt en tvåbyggare, alltså det krävs honplantor och hanplantor för att få till det med skörd. Den finska växtforskaren Marjatta Uosukainen som jobbade på växtförädlingsstationen i Laukaa fann denna unika självfertila hjortronplanta när hon tillsammans med sin man, hemmahörande från Malaxtrakten, var ute i Petalaxskogarna på behövlig skogssemester. Att vara växtförädlare är ju förstås en klar fördel i såna stunder annars förstår man kanske inte vad man har framför ögonen. Nåväl under Marjattas beskydd blev växten sedermera omhändertagen och har nu utvecklats till en mycket användbar bärväxt vilken uppmärksammats stort också utomlands.


Svartfläder

Det är blommorna på svrtflädern som ger den utmärkta saften!

Svartflädern växer närapå som ogräs bara några växtzoner varmare än våra breddgrader, men här i finska växtzon III har den alltid fört en tynande tillvaro om man importerat och planterat exemplar. Vid en trädgårdsresa år 1995 till Norge berättade kollegerna där att man precis hade tagit tillvara en klon från bergen i Trondheimstrakten och påstod att denna hade klarat de norska vintrarna också högre upp i bergen. Skeptiska som man normalt är i växtsammanhang planterades försöksplantan ut på kallaste platsen vi hade på plantskolan hemma i Närpes och faktiskt så småningom kunde vi konstatera att plantan  både överlevde och växte sig någorlunda stor på platsen. Nuförtiden säljer vi svartflädersplantor av sorten 'Alv' till många platser i norra skandinavien. Ja och givetvis hinner vi ibland också göra fläderblomssaft för eget bruk!

Vid sidan av de tre ovanstående sorterna, Hjortron 'Nyby', Fläder, Sambucus nigra 'Alv' och Persikoträdet 'Riga'  finns också en del andra växter under rubriken ätbart.

Glencoe hallon
Nya hallonen 'Glencoe' och 'Glen Fyne' är sorter som vi träffade på på vinterns "vårmässa" IPM i januari. Glencoe hade vi faktiskt hört en del om ren tidigare men att växten dessutom skall vara relativt buskig och på det viset också passa i stora krukor för terassen var för oss en glad nyhet som gjorde att vi genast tog växten till oss. Kanske en nyhet som borde prövas också hos dig?

Rabarber är också sådant som vi nu vill göra ett extra slag för. Förutom nyheten Red champagne kan nämnas vår finska sort 'Jätte' med härstamning från finska sydösterbotten. Jätte har fått sitt namn från själva växten som faktiskt kan bli upp emot 150-200 cm hög med blad vi mätt upp till 140 cm i diameter. Sorten 'Jätte' är nu inte sådär supergod att äta direkt men gör man rabarbersaft av de tjocka fina stjälkarna får man en otroligt fin saft med lätt rosa färg. Och det fina är att det blir massor med saft redan från en planta. Att Jätte dessutom fyller sin plats i trädgården som en dekorativ superstor perennaväxt är också positivt.

Äppelträd är alltid på plats att plantera. Bäst pollinering får man med två olika sorter som blommar samtidigt. Därför har vi också (konstant) specialpris på två valfria normalträd (gäller ej familje- eller dvärgstamsträd). Specialerbjudandet är 59,90 euro. Normalprisen för olika sorter är från 35 euro upp till 40 €.

 Småträd 

Rosa prydnadsäppel - Dvärgstamsyren - Dvärgtall Varella på stam

Andra populära växter som plantskolan ökat på sortimentet de senaste åren är olika prydnadsäpplen, olika  småträd på stam, t.ex, Aronia, Smällspireorna Diabolo och Red Baron, Amelanchier 'Ballerina' och stamsyrener som Beauty of Moscow, ligustersyren och dvärgstamsyrenen meyeri 'Palibin'. Nyhet för i år är skogsolvon på stam. Växten ser precis ut som snöboll på stam men blomningen är annorlunda.

Barrväxter på stam är också en ökande produkt. Just nu finns ett par dvärgtallar på stam, Pinus mugo 'Mops' och 'Varella', samt den blåa dvärgsilvergranen 'Globosa' plus några 'Green Carpet' stamenar. Trenden på stambarrväxter har gått mot kortare stammar så att man också kan plantera växterna i snygga urnor för terrassen.

 Rhododendron 


Azaleor, dessa vackra buskar som blommar nästan på bar kvist på våren-försommaren, de finns nu i allt fler finska FinE-sorter och så finns ju sen tidigare de härdiga Lights-sortimentet. Har man litet torrare och soligare plats så ska man normalt undvika att använda vintergröna rhododendron men just atzalea-sorter går oftast bra trots att atzaleor egentligen hör till rhododendronsläktet.

På IPM-mässan fick vi också tag på den polska förädlaren av de nya polska rhododendronsorterna som  korsats fram med finska sorter i botten. Tre sorter fick vi också levererade senare på våren, Royal Red, Royal Violet och Royal Butterfly. Kan det vara nåt att pröva till rhododendronrabatten?

 Klätterväxter 

Klätterväxter som t.ex Clematis och Klätterhortensia
Precis som på äppelträd har vi nu under flera år haft stående mängdrabatt på Clematis. Vid köp av 3 st enligt eget val har man fått rabatt och vid 5 st ännu mera rabatt. Sorterna väljer man själv bland ett stort antal sorter. 
Här används klätterhortensian som marktäckande växt i en offentlig plantering. Det är ganska exxakt 1 år från planteringen och de stora plantorna har redan skjutit ordentliga skott.

Klätterhortensian, Hydrangea anomala, är en av de få klätterväxter som klättrar själv på stenmaterial. Eftersom klätterhortensian i sig själv är rätt långsamväxande som liten ung planta har vi under flera år haft två till tre olika storlekar till försäljning. Särskilt om man vill använda klätterhortensian som marktäckande växt är det stor fördel att plantera något större och äldre exemplar eftersom dessa skjuter flera och längre skott redan från början.

Vid plantering av klätterhortensia ska man förbereda med en ordentligt stor planteringsgrop, helst nedåt 60 cm samt också 50-60 cm på bredden. Runt rotklumpen är det bör man använda rhododendronjord eftersom också klätterhortensian hör till surjordsväxterna som ska ha lågt pH-tal (ca 5-5,5). Gödsla gärna med rhododendrongödsel eller långtidsverkande Osmocote 3-4 mån (våren). På hösten ska man alltid höstgödsla hortensior med kalium gödsel (höstgödsel).


 Låga barrväxter, under 1 m 

Dvärgtall Varella - Dvärgbalsam Piccolo och dvärgpyramidtujan Zmatlik
Pinus mugo 'Varella' är en tysk  nykomling i barrsortimentet. Den har långa täckande barr och mycket snyggt halvrunt växsätt. Bra att kombinera med t.ex sockerbollsgranen eller andra låga växter. Varella får en höjd och bredd på ca 80 cm. Det goda med dvärgbergtallen Varella är att den är ympad d.v.s. alla plantor är gjorda av en och samma ursprungsplanta och växer därför exakt lika om växtbetingelserna är likadana.

Abies balsamea 'Piccolo' är en annan låg barrväxt som passar otroligt bra i rabatter med vintergröna växter. Piccolo blir bara ca 40 cm hög och med åren 50-60 cm bred. Vår första Piccolo planterade vi redan på 1990-talet och den är fortfarande hur bra som helst. Piccolo balsamgranen är ett bra komplement till andra låga granar som t.ex Alberta globe-granen (sockerbollsgran) och den nya Tompa-granen.

Thuja 'Zmatlik' är tujornas riktiga dvärg. Fullstor blir den endast ca 60 cm hög. Zmatlik har rätt hårda barr och klarar därför vårsolen hyggligt bra. Det är en långsamtväxande sort som vi haft goda erfarenheter av även på platser där det är soligt och ingen skuggväv har använts på våren. Zmatlik passar bra till låga rabatter och kan t.o.m. användas på gravvårdar.

Perennaavdelningen är nu också öppen!


Perennaväxterna har haft litet kallt i vår för att riktigt komma igång, men nu börjar de flesta perennasorter visa livstecken och vi öppnar därför också denna avdelning. Funkior (Hosta) finns i 20-tal olika nyanser. Du kommer väl ihåg att vi tillämpar mängdrabattssystem på alla perennaväxter. Systemet är enkelt, t.ex perenn i 2L kruka kostar 8,50€/st för 5 st betalar man 35,90€ och för 10 st 68,90€. Dito perenn i 9 cm fyrkant kruka kostar 4,50, 5 st 19,90, 10 st 36,90 och 25 st ännu billigare.

Extra trevligheter under trädgårdsdagarna

Under trädgårdsdagarna 20-21 maj  bjuder vi på kaffe och hemgjord saft.  I skrivande stund har vi ännu inte bestämt vilken slags saft vi ska satsa på denna gång. Eftersom vi brukar ta tillvara både bär och frukt från de provodlingar vi har här på plantskolan har vi en hel frys fylld med det ena och det andra i saftväg så månne vi inte hittar nåt spännande att bjuda på.

Inför trädgårdsdagarna har vi också samlat in alla nyheterna för våren. Nyheter tas inte in i stora mängder så tyvärr är några redan slutsålda, men missträsta icke ny produktion är på gång så till hösten eller nästa vår finns de igen. Nyheter som behöver växa till sig ännu (perenner + en del som kom riktigt små) finns först senare i sommar.
vi har nyheter på rad, nya boll o pyramidtujasorter, lila hallon, rhododendronkorsningar på finska rhodos, tokar, syrener, småräd ja t.o.m de nya coverpots som passar 2L och 3L krukor hann anlända, mycket praktiskt när man ska ha gå bort-present.

Välkomna in!


Öppet i maj:Vardagar: 10-18, Lördagar: 10-16, Söndagar: 12-15

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar