tisdag 18 juli 2017

Sommarfärger


 Moodboard juli 


Juliträdgården ska kännas lättsam, varm och med löfte om en fortsatt lång sommar. En aning dovare färger smyger sig redan in och viskar om brittsommar och goda skördetider. Det gröna, skira, från början av sommaren får gärna synas ännu. även om nyanserna mörknar. Vartefter högsommaren lider är det skönt att lite mörkare, mustigare färger får smyga sig med också, med värme och fin kontrast.

Skapa en grön bas med funkiornas (Hosta Erromena) stora blad och barrväxter som t.ex. bolltuja (Thuja occ. Little Giant'). En kryp-en på stam (Juniperus com. 'Green Carpet') blir ett spännande och modernt tillägg. Prydnadsgräs (Carex 'Icedance')   gör sig också bra här, sorter med vita ränder ger ett lite silvrigt intryck. 

Lägg till lite färg med rödbladiga smällspireor (Physocarphus op. Schuch'), rödbladig alunrot (Heuchera 'Palace purple' eller en pigg ros (Rosa 'Ilo'). Gult gör sig också bra i mixen, använd t.ex. olika låga perenner som fetblad (Sedum kamtchaticum) eller penningblad (Lysimachia nummularia). 

I juli börjar också de första bären mogna. Trendbäret just nu är blåbärstry, busken är vacker med runda gröna blad och bären är blå, stora och avlånga med en smak som påminner om blåbär.

Andra bär som snart börjar mogna är körsbären och hallonen. Jordgubbarna får vi också njuta av nu för fullt, om inte fåglarna tar dem såklart. 

Vad är det då för mood, vilken känsla, ska trädgården ha just nu?


Jo, den ska vara lättsam och lättskött. Inga stora projekt som pockar på och stör semesterron, även om ett litet lagom projekt nu som då kan kännas roligt. (Här tipsade vi om några saker att sätta på to do-listan när andan faller på.) 

Det ska vara en trädgård att ströva runt och njuta i (eller sitta och njuta av från terassen), och kanske hitta ett bär eller två att stoppa direkt i munnen. Avslappnad och varm är ledorden, med pigga glada växter som gör gott för humöret! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar