Fläderblommor - Nu ska det göras fläderblomssaft! Det var strålande solsken när vi på söndagseftermiddagen kastade oss i bilen för att köra dom 2,5 km till fältet för att klippa fläderblommorna, men knappt hade vi hunnit dit förrän regndropparna började falla och efter ytterligare en halv minut hade vi en ordentlig störtskur. Nå, det postitiva var att blommorna var färdigt sköljda efter 5 minutersregnet.
ca 100 stora blommor av svartflädern 'Alv'
6,5 citroner skivade
5 liter vatten
2,25 liter socker
Saften avsmakas... bästa året hittills! |
Blanda koncentratet ca 1:5 med vanligt vatten, eller ännu hellre med kolsyrat vatten, när det ska avnjutas som färdig saft.
Vi har medvetet minskat på sockret till halva ransonen från vårt ursprungsrecept. Skall drycken tappas på flaska bör man undvika detta men som fryst går det bra. Smaken blir förstås också mera sötsockrig med mycket socker men nu vill vi ju hellre ha flädersmak och inte enbart sockersmak. I förra årets sats satte vi också mycket mindre socker och den var omtyckt av folket och vi själva tyckte den var bättre än ursprungsversionen.
Fyra dygn efter...
Nu har det gått dom fyra dygnen, 2 i rumstemperatur och 2 i kylskåp. Dags för silning och tappning på burk. Ja givetvis provsmakade vi också, och förstås tog några foton.
Bra färg...och himmelsgod smak |
Och litet info om svartfläder
Svartflädern växer till ca 2-2,5 meters höjd hos oss både hemma i plantskolan (zon Finland III) och ute på fältet (zon Finland IV) |
På plantskolan säljer vi plantor av svartfläder - sorten är Alv. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar