torsdag 27 juli 2017

Fläderblomssaft 2017 modell Cattis och Kjell

Fläderblommor - Nu ska det göras fläderblomssaft! Det var strålande solsken när vi på söndagseftermiddagen kastade oss i bilen för att köra dom 2,5 km till fältet för att klippa fläderblommorna, men knappt hade vi hunnit dit förrän regndropparna började falla och efter ytterligare en halv minut hade vi en ordentlig störtskur. Nå, det postitiva var att blommorna var färdigt sköljda efter 5 minutersregnet.Så här gjorde vi fläderblomssaften:

ca 100 stora  blommor av svartflädern 'Alv'
6,5 citroner skivade
5 liter vatten
2,25 liter socker

Saften avsmakas... bästa året hittills!
Blommorna (som vi antog var färdigt sköljda av regnet)  varvades med de skivade citronerna i en 10 liters kastrull. Vi klippte bort alla extra blomskaft medan vi räknade i blommorna. Sockret tillsattes då o då och resten ovanpå och sedan hällde vi i 5 liter kokande vatten. Brygden ska stå och dra 2 dagar i rumstemperatur + 2 dagar i kylskåp, varefter den silas och tappas på på burk i frysen.

Blanda koncentratet ca 1:5 med vanligt vatten, eller ännu hellre med kolsyrat vatten, när det ska avnjutas som färdig saft.

Vi har medvetet minskat på sockret till halva ransonen från vårt ursprungsrecept. Skall drycken tappas på flaska bör man undvika detta men som fryst går det bra. Smaken blir förstås också mera sötsockrig med mycket socker men nu vill vi ju hellre ha flädersmak och inte enbart sockersmak. I förra årets sats satte vi också mycket mindre socker och den var omtyckt av folket och vi själva tyckte den var bättre än ursprungsversionen.

Fyra dygn efter...


Nu har det gått dom fyra dygnen, 2 i rumstemperatur och 2 i kylskåp. Dags för silning och tappning på burk. Ja givetvis provsmakade vi också, och förstås tog några foton.

Bra färg...och himmelsgod smak

Och litet info om svartfläder


Äkta fläder eller svartfläder, Sambucus nigra, har fått sitt namn från de svarta bären som kommer senare på hösten. Hos oss här i Österbotten är norska sorten Alv den enda som vi har funnit tillräckligt härdig för att odla.

Svartflädern växer till ca 2-2,5 meters höjd hos oss  både hemma i plantskolan (zon Finland III) och ute på fältet (zon Finland IV)

På plantskolan säljer vi plantor av svartfläder - sorten är Alv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar